Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η Ελλάδα πλήττεται βαριά από την κλιματική αλλαγή, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται ραγδαία και τον καύσωνα, την ξηρασία και τις πυρκαγιές να συνιστούν διαρκή απειλή. Ο δρόμος προς τη λύση αυτού του προβλήματος δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε σύντομος. Αλλά υπάρχει. Επιτρέψτε μου να σας τον δείξω.
Ο Ομιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχει καταρτίσει ένα νέο σχέδιο που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης.
Ο Οδικός Χάρτης της Κλιματικής Τράπεζας, όπως ονομάζεται, εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από το διοικητικό μας συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Αντιπροσωπεύει τη χρηματοδοτική συμβολή μας στον αγώνα για να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με στόχο να καταστήσουμε την Ευρώπη την πρώτη απαλλαγμένη από τον άνθρακα ήπειρο έως το 2050.
Ωστόσο, πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές γρήγορα. Οπως αποτυπώνεται στον Οδικό Χάρτη μας, πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση σε μια σειρά τομέων της οικονομίας.
Η δραστηριοποίησή μας στην Ελλάδα είναι ήδη σημαντική. Το 2019 ο Ομιλος ΕΤΕπ διέθεσε 2 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, χρηματοδοτήθηκαν επενδύσεις σε δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής και στους τομείς των μεταφορών και της καθαρής ενέργειας. Θα ακολουθήσουν κι άλλες επενδύσεις. Ο Οδικός Χάρτης είναι δικό μας σχέδιο, αλλά όλοι είμαστε συνεπιβάτες στο ίδιο ταξίδι.
Ο Οδικός Χάρτης περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές για την περίοδο 2021 - 2025 στον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούμε έργα, αξιολογούμε τους κινδύνους, υποστηρίζουμε την καινοτομία και διασφαλίζουμε ότι οι κοινότητες που σήμερα βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα δεν θα πληγούν κατά τη διάρκεια της μετάβασης.
Ο Οδικός Χάρτης εξηγεί τις δύσκολες επιλογές που καλούμαστε να κάνουμε: για παράδειγμα, να σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε έργα ορυκτών καυσίμων και να διαθέσουμε πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση και εργαλεία σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πρωτοποριακές τεχνολογίες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί αρκετά τρισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα. Η νέα πορεία ίσως είναι πιο ριψοκίνδυνη και πιο δαπανηρή βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα το «business as usual» θα ήταν απείρως πιο ακριβό για την ανθρωπότητα.
Ο Οδικός Χάρτης μας αποτελεί ένα μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιλαμβάνονται τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης. Αντιπροσωπεύει τη δέσμευσή μας, ως τράπεζας της ΕΕ για το κλίμα, να ευθυγραμμίσουμε όλες τις δραστηριότητές μας με τη Συμφωνία του Παρισιού. Θα ενισχύσουμε σημαντικά το έργο μας για το κλίμα, στοχεύοντας στην υποστήριξη κλιματικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων ύψους 1 τρισ. την επόμενη δεκαετία. Πιο συγκεκριμένα, στοχεύουμε να αυξήσουμε τη χρηματοδότησή μας για τη δράση για το κλίμα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε τουλάχιστον 50% έως το 2025, από 30% σήμερα.
Ο Οδικός Χάρτης κατευθύνει την υποστήριξή μας σε πιο βιώσιμα έργα, με τη δημιουργία νέων επενδυτικών προϊόντων και την παροχή περισσότερων συμβουλευτικών υπηρεσιών. Θα επικεντρωθούμε στην καθαρή ενέργεια, τις καινοτόμες και ψηφιακές τεχνολογίες οι οποίες εκσυγχρονίζουν τις επιχειρήσεις. Θα εισαγάγουμε νέα εργαλεία που βασίζονται σε αξιόπιστα κλιματικά δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση των κλιματικών κινδύνων για την τράπεζα και τους πελάτες μας.
Τα έργα μας που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Ελλάδα δείχνουν τον δρόμο προς αυτή τη βιώσιμη πορεία. Το 2019 υπογράψαμε δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέου τροχαίου υλικού, τον σχεδιασμό και την κατασκευή μιας νέας γραμμής στο μετρό της Αθήνας. Αυτό σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής ακόμη και για τους Αθηναίους που δεν χρησιμοποιούν το μετρό, λόγω της μείωσης του θορύβου και της ρύπανσης.
Επιπλέον, το μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 178 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ ηπειρωτικής Ελλάδας και Κρήτης, που υπεγράφη το 2019, θα φέρει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο νησί και θα μειώσει την εξάρτησή του από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πετρέλαιο. Οταν λειτουργήσει, η νέα διασύνδεση θα παρέχει έως και 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης. Επίσης, αναμένεται να τονώσει την ανάπτυξη του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί και να επιτρέψει στους ισχυρούς και συχνούς ανέμους της περιοχής να παρέχουν καθαρή ενέργεια στην υπόλοιπη χώρα.
Φέτος, προσθέσαμε ένα δάνειο ύψους 57,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του Πανελλήνιου Γεωφυσικού Παρατηρητηρίου στα Αντικύθηρα και ενός πρωτοποριακού ωκεανογραφικού σκάφους. Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις εγκαταστάσεις για να εργαστούν με στόχο την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που έχει σε όλους μας η κλιματική αλλαγή. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα αποτελεί πραγματικά μέρος της λύσης για την κλιματική αλλαγή.
Ο Οδικός Χάρτης έχει επίσης μια σημαντική κοινωνική διάσταση. Η ΕΤΕπ συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για να ενισχύσει την υποστήριξη σε κοινότητες των οποίων οι οικονομίες ενδέχεται να πληγούν καθώς απομακρύνονται από την εξάρτηση από ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η εξόρυξη λιγνίτη. Θα διαθέσουμε περισσότερους πόρους σε μια «δίκαιη μετάβαση» που περιλαμβάνει εκπαίδευση, θέσεις εργασίας και συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα τα οποία θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίον βιοπορίζονται καθώς απομακρυνόμαστε από συγκεκριμένους τομείς.
Εδώ και πολλά χρόνια, η ΕΤΕπ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πολυσυμμετοχικούς επενδυτές στον κόσμο σε πράσινα έργα. Τα επόμενα πέντε χρόνια σηματοδοτούν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός για τον Ομιλο ΕΤΕπ. Ολες οι προσπάθειές μας θα εστιάσουν στην προστασία του μέλλοντός μας. Είμαστε δίπλα στην Ελλάδα και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θα είναι και αυτή δίπλα μας σε ένα ενωμένο, παγκόσμιο μέτωπο με στόχο να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτό το υπαρξιακό ζήτημα.
Ο Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.