Το ουρικό οξύ αποτελεί το τελικό προϊόν αποδόμησης των πουρινών, ουσιών απαραίτητων στον οργανισμό καθώς αποτελούν βασικό συστατικό του DNA. Παράγεται κυρίως στο ήπαρ και αποβάλλεται κατά κύριο λόγο από τους νεφρούς. Η αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα (άνω των 6 mg/dL στις γυναίκες και άνω των 7 mg/dL στους άνδρες) ονομάζεται υπερουριχαιμία. Οφείλεται είτε στην αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πουρίνες (π.χ. όπως το κόκκινο κρέας, τα εντόσθια, το κρέας από κυνήγι, τα θαλασσινά, η φρουκτόζη και το αλκοόλ και ιδιαίτερα η μπύρα) είτε σε αυξημένη αποδόμηση των πουρινών (π.χ. όπως συμβαίνει σε διάφορες νόσους όπως στην ψωρίαση ή σε περιπτώσεις χημειοθεραπείας) είτε στη μειωμένη απέκκρισή του (π.χ. λόγω νεφρικής βλάβης ή λήψης κάποιων φαρμάκων).

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ