Τους κύριους άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Economist.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε από το βήμα του 3ου Συνεδρίου για τη Βιωσιμότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Οπως είπε, οι κύριοι άξονες είναι οι εξής:

1) Απολιγνιτοποίηση: Στόχος είναι η πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ.

2) Μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ: Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει  το ποσοστό πράσινης ενέργειας να ανέλθει στο 35% το 2030, αντί 31% που ήταν ο αρχικός στόχος και 17% που είναι σήμερα. Μίλησε για τα γραφειοκρατικά εμπόδια, με αποτέλεσμα οι αδειοδοτήσεις να κρατούν έως και 10 χρόνια και ανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία έως το τέλος του μήνα.

3) Εξοικονόμηση ενέργειας: Οπως τόνισε ο υπουργός  «στοχεύουμε σε εξοικονόμηση σε ποσοστό άνω του 33% μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Εχουν ήδη δοθεί περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ στους δύο πρώτους κύκλους, ενώ με την τρίτη φάση που ετοιμάζουμε τώρα ενδεχομένως να πλησιάσουμε το 1 δισ. ευρώ.

4) Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων: Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την επέκταση των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ.

5) Ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών: Σύμφωνα πάντα με τον Κωστή Χατζηδάκη, μέχρι το 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις της ηπειρωτικής χώρας με τις Κυκλάδες και την Κρήτη, και έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας αυτή των Δωδεκανήσων.

6) Ηλεκτροκίνηση: «Εκπονούμε το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης και διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα κινήτρων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Η αρχή θα γίνει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς ένα μέρος των καινούργιων λεωφορείων που θα αγοραστούν θα είναι ηλεκτροκίνητα», είπε ο υπουργός.