ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΙΝΑΛ

Να μη γίνουμε Πόντιοι Πιλάτοι

Η Τουρκία είναι και παραμένει μία υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή την ιδιότητα. Ομως τα τελευταία χρόνια απομακρύνεται συνεχώς από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στο Αιγαίο και στην Κύπρο έχει επιλέξει την πολιτική της αυξανόμενης έντασης. Στο εσωτερικό, ο πρόεδρος Ερντογάν εργαλειοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα για να εκδιώξει όποιον τολμούσε να του ασκήσει κριτική. Εφημερίδες και κανάλια έχουν κλείσει, δημοσιογράφοι φυλακίζονται. Παράλληλα, η τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση παραβιάζει βασικές δημοκρατικές αρχές. Η ευρωπαϊκή προοπτική της είναι πεδίο διαλόγου συνθέσεων και συγκλίσεων, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση εκατέρωθεν και για αυτόν τον λόγο καταψήφισα την πρόταση για τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ομως, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διατηρήσει την αξιοπιστία της. Δεν μπορεί να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Το 2017, μαζί με σχεδόν όλους τους έλληνες ευρωβουλευτές, ψήφισα υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Φέτος στήριξα την επίσημη αναστολή των διαπραγματεύσεων, καθώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Σε μια κρίσιμη εποχή που ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις αμφισβητούν τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών, δεν μπορούμε να υποδυόμαστε τους Πόντιους Πιλάτους σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε χώρες που είναι ήδη μέλη ή υπό ένταξη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΛΙΚΗΣ ΠΟΤΑΜΙ

«Οχι» στο πάγωμα των συζητήσεων

Μια πραγματικά ευρωπαϊκή Τουρκία, που θα διακατέχεται από ομαδικό πνεύμα, που θα ενστερνίζεται όλους τους κανόνες που ένωσαν τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης σε σχέση αλληλεγγύης, συνεργασίας, φιλίας και διαρκούς ειρήνης, μια Τουρκία που θα έχει αφήσει πίσω της, στην ιστορία, τις αρχέγονες τάσεις για αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των γειτόνων της, θα ήταν ευπρόσδεκτη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το Ελσίνκι ήταν μία σοβαρή πρωτοβουλία που έθεσε σε βάσεις λογικής την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής μας χώρας. Αν οι τούρκοι ιθύνοντες αντιληφθούν τα οφέλη που θα αποκομίσει μια πραγματικά και χωρίς υστεροβουλία, ευρωπαϊκή Τουρκία, εγκαταλείποντας την τακτική των κανονιοφόρων και των αντίθετων με το διεθνές δίκαιο αξιώσεων και διεκδικήσεων και προσαρμόζοντας τη συνολική πολιτική της σε ό,τι απαιτούν απ΄όλους οι Βρυξέλλες, τότε η Ευρώπη δεν θα έχει ενδοιασμούς για τη συνέχιση της πορείας της Αγκυρας προς τις ευρωπαϊκές δομές. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει στους κόλπους της ένα νέο, πραγματικά δημοκρατικό και με πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας κράτος που δεν θα τη χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για την ικανοποίηση παρωχημένων ηγεμονικών βλέψεων. Οχι λοιπόν στο πάγωμα κάθε συζήτησης. Ναι, υπό τους όρους αυτούς, στη δύσκολη προσπάθεια για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Γιάννης Μουζάλας ΣΥΡΙΖΑ

Να επιμείνουμε στην προσπάθεια

Πάγια θέση της χώρας μας, υπό όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ήταν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι προενταξιακές διαδικασίες αποτελούν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη προκειμένου η Τουρκία να στραφεί προς ένα ευρωπαϊκό -δημοκρατικό μέλλον. Πολύ φοβάμαι ότι η απόσυρση μιας τέτοιας πιθανότητας από το πολιτικό σκηνικό θα δυναμώσει τις διχαστικές, εθνικιστικές κι απομονωτικές φωνές και τάσεις μέσα στην Τουρκία και συνεπακόλουθα και στην Ευρώπη. Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Θα αποτελέσει έναυσμα για κατασυκοφάντηση των ευρωπαϊκών αρχών και της ίδιας της ΕΕ σε μια φάση που – αναμφισβήτητα – και η Ευρώπη και η Τουρκία χρειάζονται κίνητρα για συμπόρευση κι όχι διαχωρισμό. Αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο στις σημερινές συνθήκες λόγω του τεράστιου (4 εκατομμύρια άνθρωποι) προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού που βρίσκεται στην Τουρκία και συγκρατείται εκεί λόγω της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας. Να θυμίσω –εγώ το έζησα από κοντά – ότι η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας που καθόρισε τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ρεύματος επετεύχθη σε εκείνη τη φάση που ακόμη ήταν ορατό το ενταξιακό μέλλον της γείτονος. Η δυσκολία αυτού του εγχειρήματος στις παρούσες πολιτικές συνθήκες δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει αλλά με επιμονή κι υπομονή να συνεχίσουμε τις ενταξιακές διαδικασίες, πιστοί στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΜέΡA 25

«Ναι» σε μια Τουρκία δημοκρατική

Η ΕΕ οφείλει να είναι ειλικρινής με την Τουρκία. Κανείς δεν πιστεύει σοβαρά ότι θα υπάρξει ένταξή της στην ΕΕ. Οι λόγοι είναι αρκετοί, αλλά πρωτίστως γιατί δεν φαίνεται να το θέλει η ίδια η Τουρκία. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε σημαντική περιφερειακή δύναμη και ως εκ τούτου δεν θα επιτρέψει σε καμία ΕΕ και Γερμανία να συν-καθορίζουν ούτε την εξωτερική πολιτική της, ούτε τα οικονομικά της συμφέροντα. Δεν το έχει επιτρέψει σε κανέναν στο παρελθόν και δεν θα το κάνει στο μέλλον. Αντίθετα η Ευρώπη, επειδή έχει ανάγκη την Τουρκία ως μια αγορά 85 εκατομμυρίων και επειδή «φιλοξενεί» 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, προσποιείται ότι διαπραγματεύεται την ένταξή της με πρόσχημα τον εκδημοκρατισμό της. Κανείς δεν πιστεύει επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ αν δεν αποσυρθεί ο κατοχικός στρατός από την Κύπρο, δεν αναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν αρθεί το casus beli κατά της Ελλάδας και δεν τερματιστούν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο. Συνεπώς η ΕΕ είτε θα πρέπει να ξεκινήσει αξιόπιστες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είτε θα πρέπει να τις αναστείλει εντελώς. Προσωπικά είμαι υπέρ της ένταξης μιας δημοκρατικής Τουρκίας στην ΕΕ, μιας Τουρκίας που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες και τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Ποτέ δεν θα υποστηρίξω μια διαδικασία που δεν θα πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.