Το Βερολίνο έχει αρχίσει να ανησυχεί όλο και πιο πολύ για την εξαγορά γερμανικών εταιρειών από ξένους – ιδιαίτερα Κινέζους – και τώρα ετοιμάζεται να λάβει μέτρα ώστε αυτό να γίνει πολύ πιο δύσκολο. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει αύριο νομοθεσία που θα προβλέπει πως οποιαδήποτε μη ευρωπαϊκή εταιρεία θέλει να αγοράσει ποσοστό άνω του 10% σε εταιρεία της Γερμανίας, θα πρέπει να παίρνει πρώτα έγκριση από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal». Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ευαίσθητους κλάδους όπως είναι η άμυνα, η τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Πρόκειται για αυστηροποίηση της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας που είχε θεσπιστεί μόλις πριν από δύο χρόνια. Το 2017 είχε περάσει αντίστοιχα μέτρα που προέβλεπαν ότι το Βερολίνο πρέπει να εγκρίνει την εξαγορά ποσοστού άνω του 25% σε εταιρείες που ανήκουν σε ευαίσθητους κλάδους. Η βασική χώρα που έχει μπει στο στόχαστρο των γερμανών είναι η Κίνα, άσχετα εάν η κυβέρνηση δεν το παραδέχεται αυτό δημόσια. Τους προηγούμενους μήνες το γερμανικό Δημόσιο παρενέβη για να αποτραπούν δύο προσπάθειες κινεζικών εταιρειών να αποκτήσουν μεγάλο μερίδιο ή τον έλεγχο αντίστοιχων γερμανικών.

Είναι ενδεικτικό ότι στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού η κρατική τράπεζα KfW της Γερμανίας παρενέβη και εξαγόρασε μερίδιο 20% στην επίσης γερμανική εταιρεία δικτύων ενέργειας 50 Hertz Transmission. Η κίνηση αυτή έγινε για να αποτραπεί η προσπάθεια της κινεζικής κρατικής State Grid Corporation of China να αποκτήσει εκείνη αυξημένο ποσοστό στην 50 Hertz. Το Βερολίνο επικαλέστηκε για την παρέμβαση αυτή λόγους εθνικού συμφέροντος, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Επίσης η γερμανική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει την πώληση της εταιρείας κατασκευής εργαλείων και εξοπλισμού για τη βιομηχανία Leifeld Metal Spinning σε άλλη κινεζική εταιρεία. Η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι το έκανε για να αποτρέψει τη δημιουργία κινδύνων για το δημόσιο συμφέρον.

Οι επιθετικές κινήσεις εξαγοράς εταιρειών σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη από κινεζικούς κρατικούς ή μη ομίλους έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση γενικότερα και στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες ειδικότερα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κινηθεί για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα σε ευαίσθητους κλάδους. Στην Ουάσιγκτον το Κογκρέσο έχει αποκτήσει περισσότερες εξουσίες για να ασκεί βέτο σε εξαγορές που δημιουργούν τον κίνδυνο μεταφοράς τεχνολογίας στο εξωτερικό.

Οι Κινέζοι από την πλευρά τους έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους από κάποιους κλάδους, αλλά και η Κομισιόν κατηγορεί το Πεκίνο ότι εξακολουθεί να διατηρεί κλειστή την αγορά του για ξένες επιχειρήσεις. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η Κίνα έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να δείξει ότι επιτρέπει σε ξένες εταιρείες να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην εγχώρια αγορά, αλλά Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν έχουν πειστεί ακόμη.