Είναι διαπιστωμένο πως η σωματική άσκηση ωφελεί σημαντικά την ανθρώπινη υγεία, ωστόσο πλέον μια νέα μελέτη απέδειξε πως η αποφυγή της άσκησης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την υγεία, δίνοντας ακόμη ένα λόγο σε όσους βάζουν τα αθλητικά τους και βγαίνουν για τρέξιμο. Μάλιστα, η επιστημονική έρευνα προχωρά ένα βήμα παραπάνω, υπογραμμίζοντας ότι η μη άσκηση μπορεί να είναι πιο επιβλαβής και από τις επιπτώσεις του καπνίσματος!

Συγκεκριμένα, πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Network Open, η έρευνα των επιστημόνων της Κλινικής του Κλίβελαντ που μελέτησαν πάνω από 122.000 ασθενείς από το 1991 έως το 2014, τους οποίους υπέβαλαν σε διάφορες δοκιμασίες αερόβιας άσκησης (διάδρομος) και στη συνέχεια μελετούσαν τον ρυθμό θνησιμότητάς τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σαφή σύνδεση μεταξύ μιας μακρύτερου, πιο υγιεινού βίου και των υψηλών επιπέδων άσκησης. Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες ζητούν στα συμπεράσματα της έρευνάς τους από τους επαγγελματίες της υγείας να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να επιτύχουν και να συνεχίσουν να έχουν μια συχνή προπόνηση ή κάποιας μορφής γυμναστική.

«Η καρδιοαναπνευστική άσκηση συνδέεται αντιστρόφως με τη μακροχρόνια θνησιμότητα χωρίς να υπάρχει σαφές όριο οφέλους» σημειώνει η έρευνα, προσθέτοντας πως «η εξαιρετικά υψηλή αερόβια άσκηση συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη επιβίωση και με το όφελος σε ηλικιωμένους και ασθενείς με υπέρταση». Και δεν χρειάζεται να πούμε σε όσους διαβάζετε το «Τρέχω» ποια είναι η καλύτερη αερόβια άσκηση ε; Ολα αυτά πιθανόν να μοιάζουν γνωστά και δεδομένα, παρατηρεί ο δρ Γουέιλ Τζαμπέρ, κορυφαίος προπονητής και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, προσθέτοντας ότι είναι ευρέως κατανοητό ότι ένας ενεργός τρόπος ζωής, με γυμναστική ή άλλες δραστηριότητες, μπορεί να οδηγήσει σε μια υγιή ζωή.

Μιλώντας στο περιοδικό Time, ο Τζαμπέρ χαρακτηρίζει εκπληκτικό το συμπέρασμα ότι ένας καθιστικός τρόπος ζωής είναι το ισοδύναμο της ύπαρξης μιας μεγάλης ασθένειας ή μιας ιδιαίτερα επιβλαβούς συνήθειας όπως το κάπνισμα, ενώ σημείωσε πως η απλούστερη θεραπεία για την καταπολέμηση αυτού του συμβάντος είναι η άσκηση. «Το να είναι κάποιος ακατάλληλος για να επιτύχει σε μια άσκηση στον διάδρομο ή ένα τεστ κοπώσεως είναι χειρότερη πρόγνωση για τον θάνατο από το να είναι υπερτασικός, διαβητικός ή εν ενεργεία καπνιστής» συμπληρώνει ο Τζαμπέρ.

Παράλληλα, οι ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ εξέτασαν και τα δεδομένα όσων θεωρούνται υπερβολικά ασκούμενοι, όπως πχ οι υπερμαραθωνοδρόμοι, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει κίνδυνος υπερδραστηριότητας. «Δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου οι «ούλτρα» αθλητές. Αντίθετα, η έρευνα έδειξε πως όσο περισσότερο ασκείται κάποιος τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό θνησιμότητάς του» κατέληξε ο Γουέιλ Τζαμπέρ.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει την έλλειψη άσκησης

Η έρευνα της Κλινικής του Κλίβελαντ έρχεται δύο μήνες σχεδόν μετά τη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έγινε σε δείγμα 1,9 εκατ. ανθρώπων σε 168 χώρες. Οπως υπογραμμίζει, πάνω από 1,4 δισ. ενήλικοι σε όλο τον κόσμο απειλούνται από θανατηφόρες ασθένειες από την επιλογή τους να μην ασκούνται.

«Η ανεπαρκής σωματική άσκηση αποτελεί κύρια αιτία εμφάνισης επικίνδυνων μη μεταδοτικών ασθενειών, πλήττοντας παράλληλα την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής» αναφέρει η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet».