Ενα αντίδοτο στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια αναζητά η Κυπριακή Δημοκρατία, τα οποία έχουν φτάσει να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για το τραπεζικό της σύστημα, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Το αντίδοτο αυτό, η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει ότι το βρήκε στο σχέδιο Εστία, το οποίο έχει καταθέσει στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτού προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Ενα σχέδιο στα πρότυπα του οποίου εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, στην αναζήτηση διεξόδου από τον λαβύρινθο των κόκκινων δανείων.

Απαντώντας στις εξαγγελίες της κυβέρνησης η αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν «θεραπεύει» το πρόβλημα, δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία για τους ανέργους, ενώ εκτιμά ότι αντίθετα ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο Αριστοφάνης Γεωργίου, νομικός και πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΑΚΕΛ, μιλώντας στα «ΝΕΑ» σημειώνει ότι «το σχέδιο Εστία εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση προτού ακόμη γραφτεί μια λέξη για το τι προβλέπει και προβλήθηκε ως αντίδοτο στα νομοσχέδια που η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή για να δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να πωλούν με ταχύτητα ακίνητα των δανειοληπτών που ήταν δεσμευμένα προς όφελος των τραπεζών. Το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν και πρόταξαν την προστασία της πρώτης κατοικίας και απαίτησαν τη μη εκποίηση κατοικιών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Οπως επισημαίνει, με το σχέδιο που εξήγγειλε «η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι θα προστατευόταν η πρώτη κατοικία», καθώς οι τράπεζες, όταν ψηφίστηκε ο νόμος που τους έδινε τη δυνατότητα γρήγορων εκποιήσεων ακινήτων το 2016, προχώρησαν άμεσα στις σχετικές ειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον Γεωργίου το σχέδιο καλύπτει τους δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν μετά το κούρεμα του 2013 μέχρι 30/9/17.

Αξίζει να σημειώσουμε ωστόσο ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμα πράσινο φως από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, για το σχέδιο Εστία, καθώς αυτό εξακολουθεί να τελεί υπό εξέταση για το αν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων. Παρ’ όλ’ αυτά με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών η προετοιμασία που άρχισε τον περασμένο Ιούλιο υποστηρίζεται ότι θα ολοκληρωθεί τέλος Ιουνίου του 2019.