Με ορμή από το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σχέδιο δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ισχυρά κέρδη 6% στη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου. Η διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης όμως δεν μπορεί να θεωρείται προδιαγεγραμμένη. Τα σύννεφα στις αγορές παραμένουν με φόντο τις αλλαγές στον δείκτη MSCI και τις εξελίξεις στην Ιταλία, ενώ στην αγορά ομολόγων η ανησυχία χτύπησε χθες… κόκκινο, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να αναρριχάται στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου (4,452%).

ΟΧΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ. Οι πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου αναφορικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων ήρθαν να εξειδικεύσουν στην επενδυτική κοινότητα τους σχεδιασμούς της κεντρικής τράπεζας για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού, στο οποίο οι τράπεζες θα μεταφέρουν το 50% των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία (αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών). Μετά τη μεταφορά των απαιτήσεων, το όχημα ειδικού σκοπού σχεδιάζεται να πουλήσει ομόλογα και με τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αγοραστούν έως και 42 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών ανέρχονταν στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους σε 88,6 δισ. ευρώ έναντι 92,4 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου, εκ των οποίων 27,5 δισ. ευρώ (αμετάβλητα) είναι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Στο σχέδιο αυτό της ΤτΕ είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο συνεδρίου, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, περιγράφοντας και ένα παράλληλο σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται το Ταμείο. Ο Martin Czurda είχε αναφερθεί στη δημιουργία ενός Asset Protection Scheme,  στο οποίο η τιτλοποίηση κόκκινων δανείων θα συνοδευόταν από την παροχή κρατικών εγγυήσεων.

 Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο της TτΕ έχει υποβληθεί στην εποπτική Αρχή της ΕΚΤ και στο υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας πως οποιαδήποτε χρήση κρατικών εγγυήσεων υπόκειται σε έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Πηγή την οποία επικαλείται το διεθνές πρακτορείο ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές μπορούν να εγκρίνουν τόσο το σχέδιο της TτΕ όσο και του ΤΧΣ, δίνοντας στις τράπεζες περισσότερα εργαλεία για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.