Η τεράστια αρχαιολογική, ιστορική, εθνική αλλά και επίσης, με τα γεγονότα που συνδέονται με το σκοπιανό ζήτημα, πολιτική σημασία των Μακεδονικών Τάφων στη Βεργίνα είναι σήμερα γνωστή και στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ολα αυτά είναι τόσο κεντρικά, που δεν χρειάζονται ανάπτυξη εδώ. Αξίζει όμως να καταγραφεί μία σκηνή άγνωστη στους περισσότερους για το πώς και σε ποιον έγινε γνωστή για πρώτη φορά η μέγιστη αυτή ανακάλυψη από τον άνθρωπο που την έφερε στο φως, τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο. Η Λένα Τριανταφύλλη, που έφυγε πολύ πρόσφατα από τη ζωή, προσωπική γραμματεύς του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την αρχή της Μεταπολίτευσης μέχρι το τέλος της ζωής του, έχει αφηγηθεί το ακόλουθο περιστατικό.

Προς τα τέλη του 1977, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο που βρισκόταν ακόμα τότε στη Βουλή, χτυπά ως συνήθως το τηλέφωνο. Ομως, αυτή τη φορά, ήταν για κάτι πολύ πέρα από τα συνηθισμένα. Απαντά η Τριανταφύλλη και, από την άλλη άκρη της γραμμής, σε μάλλον κακή σύνδεση της εποχής, ακούει τον αρχαιολόγο, καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικο, ο οποίος της ανακοινώνει: «Παρακαλώ, ενημερώστε τον πρόεδρο ότι μάλλον βρέθηκαν οι βασιλικοί Μακεδονικοί Τάφοι της Βεργίνας». Η Τριανταφύλλη ανταπαντά συγκινημένη: «Κύριε καθηγητά, τέτοια νέα θα πρέπει ο πρόεδρος να τα ακούσει απευθείας από εσάς» και του ζητά να περιμένει στη γραμμή. Η ίδια κατευθύνεται στο γραφείο του, στο οποίο ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που έμπαινε χωρίς να χρειαστεί άδεια, ενώ ο Καραμανλής είχε εκεί μία σύσκεψη. Με τον δικό τους κώδικα του λέει «Κύριε πρόεδρε, να σας σηκώσω;»: σήμαινε ότι έπρεπε να μιλήσει μόνος, αλλά χωρίς και να διώξει τους άλλους από το γραφείο του. Σήμαινε ότι είχε κάτι σημαντικό να ακούσει ο ίδιος και θα έπρεπε να πάει σε άλλο τηλέφωνο για αυτό. Ο Καραμανλής σηκώθηκε και κατευθύνθηκε στο διπλανό γραφείο όπου η Τριανταφύλλη ειδοποίησε τον Ανδρόνικο ότι τον έχει στη γραμμή. Ο Καραμανλής πήρε το ακουστικό και, χωρίς να πει λέξη, άκουγε για λίγα δευτερόλεπτα, ίσως, όπως θυμάται η Τριανταφύλλη, για ένα λεπτό. Και, ξαφνικά, μετά τη μάλλον παρατεταμένη για τηλεφωνική συνομιλία αυτή σιωπή, η Τριανταφύλλη τον ακούει να λέει στον Ανδρόνικο: «Πόσα θες, πότε τα θες;».

Οι εργασίες προχώρησαν αστραπιαία. Ετσι, λίγο καιρό αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου 1977, ο Ανδρόνικος ανακοίνωσε στον κόσμο την ανακάλυψη του τάφου του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και πολύ σύντομα, με τον τρόπο και την πρωτοφανή ταχύτητα που, όπως υποσχέθηκε ο Καραμανλής στον Ανδρόνικο, προχώρησε η ανασκαφή και η διαμόρφωση του εκεί αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, η Ελλάδα και ολόκληρος ο κόσμος είχαν πια τη δυνατότητα να θαυμάζουν τους τάφους των μακεδόνων βασιλέων στη Βεργίνα.