Επεισοδιακή ήταν η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν, στο Μάαστριχτ. Την ώρα που έκανε δηλώσεις ενώπιον των ΜΜΕ, η ακτιβίστρια φώναξε προς εκείνη «Είσαι εγκληματίας πολέμου.» Η διαδηλώτρια πρόσθεσε σε έξαλλη κατάσταση ότι «15.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα και το μόνο που κάνετε είναι να γελάτε».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στο Μάαστριχτ, η Φον ντερ Λάιεν έδωσε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα μέχρι στιγμής ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με δεξιά κόμματα για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν.

Μιλώντας στο «Maastricht Debate», που διοργανώθηκε από το Politico και το «Studio Europa Maastricht», ανέφερε ότι θα ήταν ανοιχτή σε μια συμφωνία με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) μετά τις εκλογές του καλοκαιριού σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το άνοιγμα της Φον ντερ Λάιεν στην ακροδεξιά

Από ότι φαίνεται, η πρόεδρος της Κομισιόν κάνει άνοιγμα στην άκρα δεξιά. Μιλώντας στο «Maastricht Debate», που διοργανώθηκε από το Politico και το «Studio Europa Maastricht», ανέφερε ότι θα ήταν ανοιχτή σε μια συμφωνία με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) μετά τις εκλογές του καλοκαιριού σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές της ομάδας ECR είναι συχνά σταθερά ευρωσκεπτικιστές, τοποθετούμενοι πιο δεξιά από τους κεντρώους της φον ντερ Λάιεν, και οι τάξεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να διογκωθούν μετά την ψηφοφορία του Ιουνίου.

Μια σύνδεση μεταξύ του ECR και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να σημάνει μια σημαντική μετατόπιση προς τα δεξιά στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ – σε θέματα από τη μετανάστευση έως τη νομοθεσία για το κλίμα, τα δικαιώματα των γυναικών και την άμυνα.

Ως εκλογικό στοίχημα, είναι υψηλού κινδύνου: Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να διαλύσει τον συνασπισμό μεταξύ της ομάδας της φον ντερ Λάιεν και των Σοσιαλιστών που παραδοσιακά κυβερνούσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ από το κέντρο. Πρέπει να κρατήσει αυτή τη συμμαχία ενωμένη για να κερδίσει τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής της Επιτροπής.