Εμμένει στην θέση της, η Τουρκία σε ότι αφορά τα θαλάσσια πάρκα. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δηλώνει πως βρίσκεται σε επιφυλακή για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και να αποτρέψει τις μονομερείς προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει τετελεσμένα στο Αιγαίο κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της Άγκυρας στην εξαγγελία της Αθήνας για τη δημιουργία δυο θαλασσίων πάρκων.

Ακόμη, υιοθετώντας μία επιθετική ρητορική που δεν θυμίζει σε τίποτα το κλίμα που επικρατούσε μέχρι σήμερα, δηλώνουν πως  δεν θα γίνουν αποδεκτά τα τετελεσμένα σε «νησιά νησίδες και βράχους που δεν έχουν αποδοθεί με διεθνείς συνθήκες στην Ελλάδα». Επαναφέροντας όχι απλώς την θεωρία των «γκρίζων ζωνών» αλλά απειλώντας και με στρατιωτική δράση σε ενδεχόμενο άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τι ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet πηγές του ΥΕΘΑ απαντώντας σε ερώτηση για την προσπάθεια της Ελλάδας να κηρύξει Θαλάσσια Πάρκα τόνισαν τα εξής:

«Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».

Μετά τις αντιδράσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ Ομάρ Τσελίκ αλλά και τις σημερινές απειλές του τουρκικού ΥΕΘΑ εμφανίζονται οι πρώτες σκιές στην προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη -Ερντογάν στην Άγκυρα αλλά και στην αναμενόμενη για την Δευτέρα συνάντηση στην Αθήνα των δυο αντιπροσωπειών για την προώθηση ΜΟΕ.