Τη στρατηγική τους ενόψει των ευρωεκλογών αναπροσαρμόζουν τα κομματικά επιτελεία στο νέο τοπίο συνεχών αντεγκλήσεων, όπως διαμορφώθηκε μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη. Η τροχιά των κομμάτων προς την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου απέκτησε πολωτικά χαρακτηριστικά, με τους πολιτικούς αρχηγούς να βγαίνουν οι ίδιοι μπροστά, ανοίγοντας τον δρόμο στα στελέχη τους για επιθετική τακτική απέναντι στους αντιπάλους.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση που πιέζονται από όλες τις μεριές – και από την ίδια την καθημερινότητα – προκύπτουν συγκεκριμένα διλήμματα σε ό,τι αφορά τη γαλάζια εκλογική στρατηγική. Αυτή θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται επισήμως από την επόμενη εβδομάδα ύστερα από το συνέδριο της ΝΔ (5-7 Απριλίου) και την εκδήλωση παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου την ερχόμενη Τετάρτη ή το αργότερο Πέμπτη.

1          Πόλωση ή θετικός λόγος;

Με όλες τις παρεμβάσεις του αμέσως μετά την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία για τα Τέμπη, από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι την επιστροφή στο TikTok και τις περιοδείες σε Μοσχάτο και Καλάβρυτα, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να επαναφέρει τη θετική ατζέντα στον δημόσιο διάλογο. Ταυτόχρονα η εντολή στους συνεργάτες του είναι να μη μένει «τίποτα αναπάντητο», καθώς είναι εμφανής η επιχείρηση του Μαξίμου να συνδέσει την αντιπολίτευση αποκλειστικά με καταγγελτικό λόγο και «άκρατο λαϊκισμό».

Οι γαλάζιοι αναγνωρίζουν ότι η πόλωση βοηθά την κυβέρνηση να προβάλλει το προεκλογικό αφήγημά της (επέστρεψε, για παράδειγμα, στην πρωθυπουργική ρητορική η «πολιτική σταθερότητα») αλλά και συνδράμει στην κομματική συσπείρωση. Παράλληλα υπάρχει ο προβληματισμός ότι η οξύτητα διευρύνει τις αποστάσεις με τα πιο μετριοπαθή και χωρίς έντονη κομματική ταύτιση ακροατήρια. Εξ ου και ο Μητσοτάκης δείχνει να παλεύει για ισορροπία ανάμεσα στην επιθετική απόκρουση της εντατικής πίεσης από την αντιπολίτευση και στον θετικό κυβερνητικό λόγο.

2          «Διμέτωπος» ή ένας αντίπαλος;

Πολύ πριν από την πρόταση δυσπιστίας ο Μητσοτάκης επέλεγε έναν «διμέτωπο» με βολές αριστερά και δεξιότερα της ΝΔ. Οι επιθέσεις του συνεχίζονται απέναντι σε όσους «δεν έμαθαν από τα λάθη τους» – καρφώνοντας πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να κατονομάζει κανέναν. Συγκεκριμένο «στόχο»-αντίπαλο δεν ξεχώρισε ούτε από το Μοσχάτο ούτε από τα Καλάβρυτα.

Αντίστοιχα κυβερνητικές απαντήσεις υπήρξαν σε παρόμοιους τόνους τόσο στην κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να μεταβεί στον Αρειο Πάγο ζητώντας έρευνα για τα σοβαρά – και αναπάντητα ακόμα – ερωτήματα που ανέδειξε «Το Βήμα» σχετικά με τις ηχογραφημένες συνομιλίες του ΟΣΕ, όσο και στην πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ για το κατηγορητήριο εις βάρος του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή.

3          Κέντρο ή δεξιότερα;

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να φρενάρει τη δημοσκοπική πτώση την οδηγεί σε «βέλη» προς… όλους καθώς και σε μια επιπλέον «φροντίδα» της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει τον προσανατολισμό του στο Κέντρο – εκεί όπου κερδίζονται, όπως πιστεύει, οι εκλογές. «Ανοίγματα δεν κάνεις στη βάση σου, σε αυτή βασίζεσαι» υποστηρίζουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, ωστόσο είναι σαφές ότι Μαξίμου και Πειραιώς ακούν τελευταία με περισσότερη προσοχή τις «φωνές» της δεξιότερης πτέρυγας, που προειδοποιεί για εκδήλωση δυσαρέσκειας – το λιγότερο – μέσω αποχής και δίνουν τις δυνάμεις τους στη γαλάζια συστράτευση.

«Τοξικότητα» καταγγέλλει ο Μητσοτάκης

Σήμερα η αγωγή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι κατά της Ελενας Ακρίτα

Μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τριβές εντός του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ανάρτηση της Ελενας Ακρίτα για τη σύζυγο του Πρωθυπουργού, η οποία προβαίνει άμεσα σε νομικές ενέργειες. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι επρόκειτο να καταθέσει αγωγή σήμερα το πρωί, ενώ ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για «βάναυση στοχοποίηση», προανήγγειλε ότι θα την υπερασπιστεί στο δικαστήριο. Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε ευθεία αναφορά στο θέμα κατά τη χθεσινή περιοδεία του στα Καλάβρυτα (φωτογραφία), αλλά εστίασε στην «τοξικότητα» στην πολιτική αντιπαράθεση.

Η ανάρτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων κατηγορίες για τα περιουσιακά στοιχεία και την επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του Πρωθυπουργού, έφερε αποστάσεις από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο («δεν θέλω να πάρω θέση, η ουσιαστική συζήτηση είναι τα Τέμπη», είπε), αλλά και διαδικτυακό καβγά μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Καρανίκας, άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, έγραψε ότι «ο μισογυνισμός δεν είναι πολιτική», με τον Παύλο Πολάκη αρχικά να του ζητεί διευκρινίσεις και τελικά να απαντά ότι αν είναι μισογυνισμός «η πολιτική απάντηση της Ακρίτα που αναδεικνύει τη δράση της Μαρέβα Μητσοτάκη (…) τότε ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα…».