Στην ενίσχυση του ρόλου τεσσάρων κυβερνητικών στελεχών εντός του Μεγάρου Μαξίμου και στην αριθμητική συρρίκνωση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά δύο μέλη οδήγησαν οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κυβερνητικό «πυρήνα» μετά το σημαντικό, ξαφνικό κενό από τις «εξόδους» του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου.

Οι ανακοινώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός στους συνεργάτες του στον χθεσινό πρωινό καφέ, έπειτα από ένα τριήμερο σκέψης και περιορισμένων ζυμώσεων, περιελάμβαναν τέσσερα ονόματα, εκείνα των Μάκη Βορίδη, Ακη Σκέρτσου, Στέλιου Κουτνατζή και Θανάση Κοντογεώργη, επιβεβαιώνοντας την εσωτερική αναδιάταξη.

Στο Μαξίμου δεν εισέρχεται κανένα πρόσωπο που δεν ήταν ήδη κυβερνητικό μέλος, και μάλιστα σε στενή συνεργασία προσωπικά με τον Πρωθυπουργό.

Στην πραγματικότητα ο Μητσοτάκης θέλησε να καλύψει το συντομότερο τη διπλή απώλεια Παπασταύρου – Μπρατάκου χωρίς να πάρει κάποιο μεγάλο ρίσκο… ανισορροπίας στην κυβερνητική έδρα. Θέλησε, άρα, να αποφύγει περαιτέρω αναταράξεις γύρω από δύο νευραλγικά πόστα, την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει να ανοίξει βηματισμό.

Είναι ενδεικτικό ότι η επόμενη ημέρα δεν φέρνει υπουργοποιήσεις. Πρώτον, τα καθήκοντα του Παπασταύρου μοιράζονται πρωτίστως στον Βορίδη, ενώ σημειακή ενίσχυση καταγράφεται για τον έτερο υπουργό Επικρατείας Σκέρτσο και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Κοντογεώργη.

Δεύτερον, η θέση Μπρατάκου επιστρέφει στο επίπεδο του γενικού γραμματέα (όπως ήταν από το 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2022) και όχι υφυπουργού και την αναλαμβάνει με περισσότερο τεχνοκρατικά και λιγότερο πολιτικά χαρακτηριστικά ο νυν γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής.

Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε κάθε συζήτηση περί ευρύτερου ανασχηματισμού, ένα «χαρτί» που ο Μητσοτάκης κρατά για αργότερα, πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές. «Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, δεν τίθεται κανένα θέμα ανασχηματισμού», είπε ο Παύλος Μαρινάκης, επισημαίνοντας ότι οι συμπεριφορές «αξιολογούνται καθημερινά» αλλά και ότι «η παραγωγή έργου θέλει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Ποιος αναλαμβάνει τι

Αναβαθμισμένος πλέον ο Βορίδης αποκτά γραφείο στον πρώτο όροφο του Μαξίμου και αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων (όπως του Υπουργικού Συμβουλίου) αλλά και συμμετέχει στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου.

Με λίγα λόγια, ο προγραμματισμός, η παρακολούθηση και ο συντονισμός μεταξύ υπουργείων ιδιαίτερα σε ζητήματα συναρμοδιοτήτων τους θα περνούν και από τα δικά του χέρια.

Ο Κουτνατζής είναι ο νέος ένοικος στο ισόγειο έχοντας και την επιμέλεια της νομοθετικής ύλης.

Ο ίδιος παίρνει όλες τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας και της ρύθμισης οργανωτικών θεμάτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η ΕΥΠ άλλωστε παραμένει στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο νομικός εισέρχεται στο μοναδικό γραφείο που γειτνιάζει με εκείνο του Πρωθυπουργού, καθώς ήταν το πρόσωπο που τον Αύγουστο του 2022 είχε οριστεί προσωρινά γενικός γραμματέας του Μητσοτάκη, αμέσως μετά την αποχώρηση του Γρηγόρη Δημητριάδη λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών.

Η εποπτεία των φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό (εθνική επιτροπή βιοηθικής κ.ά.), εξαιρουμένης της ΕΥΠ, μεταφέρεται από τον Παπασταύρου στον Σκέρτσο. Ο Παπασταύρου ήταν ανάμεσα σε άλλα επικεφαλής για τη νέα εθνική στρατηγική για τα ΑμεΑ (και αυτός ο συντονισμός περνά στον Σκέρτσο) – θέμα που είχε «κλειδώσει» να εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής και αναμένεται στο Υπουργικό του Απριλίου.

Επίσης από τον Παπασταύρου περνά στον Κοντογεώργη η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού. Οσο για τον κομβικό ρόλο του Μπρατάκου ως κρίκου στην αλυσίδα Μαξίμου – ΝΔ, ακόμα μεγαλύτερο βάρος πέφτει τώρα στον Θανάση Νέζη, εκ των παλιότερων συμβούλων του Μητσοτάκη και πιο έμπειρων στα κομματικά.

Ο Νέζης ρίχνεται στην… ειδική αποστολή, λειτουργώντας υποστηρικτικά στον Κουτνατζή, για την επικοινωνία με τους βουλευτές, την Πειραιώς και την κοινωνία των πολιτών, ενώ διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του Πρωθυπουργού αναλαμβάνει η Ελένη Σχινά.