Στη Γαλλία οι περισσότεροι νόμιζαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι η κότα που γεννά τα χρυσά αβγά για τον ξενοδοχειακό τομέα στο Παρίσι. Η πραγματικότητα μετριάζει τις προσδοκίες. Ο κλάδος αρχίζει να ξυπνά από την ευφορία στην οποία είχε μπει πριν από μερικές εβδομάδες και πλέον καταλήγει ότι η ολυμπιακή φλόγα δεν θα ανάψει το φιτίλι των φιλοδοξιών του.

Ο ύπνος στη γαλλική πρωτεύουσα από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου θα συνεχίσει να είναι ακριβός, αλλά δεν είναι πια στα στρατοσφαιρικά επίπεδα όπου είχαν φτάσει μέχρι πρόσφατα οι τιμές.

Κανείς δεν μιλά πια για τον μέσο όρο των 1.300 ευρώ ανά διανυκτέρευση την ολυμπιακή περίοδο. Τιμή – πρόκληση που αποκάλυψε μια ένωση καταναλωτών πριν από έναν χρόνο. Εγινε σάλος και αμέσως άρχισε η προσαρμογή.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Τουρισμού του Παρισιού Τομάς Ντεσάμπ, διαβεβαίωσε ότι τώρα και τα 500 ευρώ τη μέρα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο ανά διανυκτέρευση. Γενικά ο κλάδος την ανεβάζει λίγο παραπάνω και την τοποθετεί μεταξύ 600 και 650 ευρώ.

Το Παρίσι, μια από τις πόλεις στον κόσμο που στεγάζει τα περισσότερα ξενοδοχεία, με 200.000 κλίνες υπό κανονικές συνθήκες, θα δεχθεί, μεταξύ συμμετεχόντων, αντιπροσωπειών, επισήμων και θεατών, πάνω 11 εκατομμύρια επισκέπτες κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων.

Γάλλοι στην πλειονότητά τους

Οι εκτιμήσεις για τιμές εξωφρενικές διαψεύδονται. Πολλοί από αυτούς που θα έχουν διαπίστευση θα επωφεληθούν από τις τιμές που είχε διαπραγματευτεί πριν από χρόνια η Οργανωτική Επιτροπή και έτσι θα ξεφύγουν από τη φωτιά στις τσέπες τους.

Επιπλέον, η πλειονότητα όσων έρχονται να παρακολουθήσουν τους Αγώνες θα είναι Γάλλοι. Τουλάχιστον το 65%.

«Στο τέλος, όπως συνέβη σε προηγούμενες διοργανώσεις, οι Αγώνες είναι πάνω από όλα μια εθνική διοργάνωση» λέει ο Ντεσάμπ, ο οποίος πιστεύει ότι πολλοί από τους Γάλλους που έχουν αγοράσει εισιτήρια θα βρουν κατάλυμα σε σπίτια φίλων.

«Θα είναι μια πελατεία που καταναλώνει διαφορετικά, λιγότερο στα ξενοδοχεία, γιατί οι περισσότεροι είναι Γάλλοι. Θα ξοδέψουν αλλά θα είναι περισσότερο στα μπαρ και τα εστιατόρια, γιατί θα θέλουν να το γιορτάσουν» εξηγεί ο γάλλος παράγοντας.

Οι «ολυμπιακοί» τουρίστες

Το τρίτο στοιχείο που πλήγωσε τις προσδοκίες είναι ότι κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα υπάρχουν πολλοί «ολυμπιακοί» τουρίστες αλλά λιγότεροι από αυτούς που συνήθως επισκέπτονται την Πόλη του Φωτός υπό κανονικές συνθήκες.

Οι τακτικοί τουρίστες, διαβεβαιώνει ο Ντεσάμπ, προτιμούν να αναβάλουν την επίσκεψή τους στο Παρίσι για να μην αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα που θα συνδέονται εκείνες τις μέρες με την πόλη, από τις υπερφορτωμένες μετακινήσεις σε ορισμένα σημεία της πόλης μέχρι τη μεγάλη αύξηση των τιμών.

Ως συνέπεια αυτής της πτώσης του παραδοσιακού τουρισμού, τα σπουδαία μνημεία της πόλης, όπως το Λούβρο ή ο Πύργος του Αϊφελ, θα υποστούν μείωση της επισκεψιμότητας.

Ελπίδες

Ενώ οι Αρχές προσπαθούν να μειώσουν τις τιμές, ο κλάδος συνεχίζει να πιστεύει ότι οι Αγώνες μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά του.

Ο Φρανκ Ντελβό, πρόεδρος της UMIH, της μεγαλύτερης ένωσης ξενοδόχων στο Παρίσι και τη γύρω περιοχή του, διαβεβαιώνει ότι το ποσοστό πληρότητας θα είναι γύρω στο 85% ή 90%, αν και το Παρατηρητήριο Τουρισμού μειώνει τις προσδοκίες κατά 10 ή 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι ένα επίπεδο πολύ υψηλότερο από αυτό μιας υψηλής σεζόν στην πρωτεύουσα ή σε περιόδους μεγάλης εισροής τουριστών, όπως η Εβδομάδα Μόδας ή διάφορες Εκθέσεις τέχνης ή ομορφιάς που προσελκύουν μεγάλο κοινό.

Οι ξενοδόχοι πιστεύουν ότι θα είναι, πάνω απ’ όλα, τα πολυτελή καταστήματα που θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη διοργάνωση και ότι, στο τέλος, θα υπάρχουν περισσότερα κρεβάτια κατειλημμένα από ό,τι ένα συνηθισμένο καλοκαίρι.

Ο Ντελβό πιστεύει ότι μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο θα κοστίσει «δύο και τρεις φορές» περισσότερο από ό,τι σε μια κανονική περίοδο, ενώ απορρίπτει την κριτική με δύο επιχειρήματα: «Είμαστε στην ελεύθερη αγορά και δεν είναι κάτι περισσότερο από αυτό που συμβαίνει συνήθως σε άλλες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων».

Ξενοδοχεία Vs διαμερισμάτων

Αυτόματα, οι Παριζιάνοι που ήλπιζαν να νοικιάσουν το διαμέρισμά τους εκείνες τις μέρες σε τιμή ευκαιρίας δεν θα ωφεληθούν τόσο πολύ.

Το Παρατηρητήριο πιστεύει ότι οι τιμές αυτών των διαμερισμάτων βραχυπρόθεσμης τουριστικής ενοικίασης, όπως η Airbnb, έπρεπε επίσης να αναθεωρήσουν τις τιμές τους προς τα κάτω, αν και προς το παρόν το έχουν κάνει λιγότερο από τα ξενοδοχεία.

«Οι άνθρωποι ορίζουν την τιμή χωρίς να γνωρίζουν πόσα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι τουρίστες, αλλά για την ώρα βλέπουμε μια μείωση» στις τιμές, λέει ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου.

Πάνω από τέσσερις μήνες πριν από την τελετή έναρξης, η ενοικίαση μιας ιδιωτικής κατοικίας για εκείνες τις μέρες είναι περίπου 800 ευρώ τη βραδιά, αλλά ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Τουρισμού πιστεύει ότι αυτή η τιμή θα πέσει γρήγορα.

«Οταν κοστίζει λιγότερο η ενοικίαση ενός ξενοδοχείου, θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές τους, γιατί οι επισκέπτες δεν είναι τρελοί και δεν πρόκειται να πληρώσουν περισσότερα για ένα διαμέρισμα παρά για ένα ξενοδοχείο» λέει.

Ο Ντελβό, ο οποίος παραπονιέται για αυτόν τον «αθέμιτο ανταγωνισμό», προειδοποιεί όσους επιλέγουν να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα σε τέτοιου είδους πλατφόρμες και υπενθυμίζει ότι, πρόσφατα, το Παρίσι είχε προβλήματα με κοριούς, «επιδημία» που δεν έχει επηρεάσει τα ξενοδοχεία επειδή «είναι εγκαταστάσεις που αντιμετωπίζονται από επαγγελματίες».