Την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να βρει κοινό παρονομαστή στις παραφωνίες σχετικά με τη βοήθεια στην Ουκρανία, οι μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών προειδοποιούν για μακροπρόθεσμη προετοιμασία του Βλαντίμιρ Πούτιν για περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις πέραν του πολέμου στην Ουκρανία και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα σήμαινε σύγκρουση με το σύνολο των κρατών -μελών του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία δεσμεύει ήδη σημαντικούς ανθρώπινους και υλικούς πόρους για τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, παρατηρείται σημαντική εντατικοποίηση της ρωσικής παραγωγής όπλων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλασιασμό της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας τα επόμενα πέντε χρόνια σε σύγκριση με σήμερα, ειδικά στα συμβατικά όπλα. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει ανάλυση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που έχει στα χέρια της η γερμανική κυβέρνηση, όπως ανέφερε προ ημερών δημοσίευμα του «Business Insider».

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζεται εντατικά για μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αναδιάρθρωση του ρωσικού στρατού, οι διάφορες μετακινήσεις στρατευμάτων και η ανάπτυξη πυραύλων στα δυτικά της Ρωσίας είναι μερικές μόνο από τις ενδείξεις που αναφέρονται στο έγγραφο. Στην ανάλυση, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια επίθεση στο έδαφος του ΝΑΤΟ από το 2026 δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.

Οι εκτιμήσεις των Αμερικανών

Διαφορετική εκτίμηση έχουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως ανέφερε πρόσφατα η βρετανική «The Sun». Υπολογίζουν ότι η Ρωσία θα χρειαστεί 5-8 χρόνια για να επαναφέρει τη στρατιωτική της ισχύ στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, οι χώρες της Βαλτικής και της Βόρειας Ευρώπης προειδοποιούν από καιρό για το σενάριο ρωσικής επίθεσης. Οι μυστικές υπηρεσίες της Λιθουανίας διαπιστώνουν προετοιμασία της Μόσχας στη βάση μιας διπλής στρατηγικής: εκτός από τον επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για μια μακροχρόνια αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία δεν δείχνει «καμία πρόθεση να αποκλιμακώσει την κατάσταση, ακόμα κι αν δεν επιτύχει τους επιχειρησιακούς της στόχους». Την ίδια στιγμή, σημειώνουν, η Ρωσία προετοιμάζεται «για μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής Θάλασσας».

Για την επίτευξη αυτών των στόχων ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μπροστά του μία νέα εξαετία μετά την παρωδία προεδρικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο να μείνει στην εξουσία για μία ακόμα θητεία μέχρι το 2036. Βασικό εργαλείο ιδεολογικής θεμελίωσης του επεκτατισμού του είναι το γνωστό αφήγημα περί «αποναζιστοποίησης» που χρησιμοποίησε και για την εισβολή στην Ουκρανία. Το χρησιμοποίησε και κατά της Γερμανίας με αφορμή την υποκλοπή συνομιλίας ανώτατων αξιωματικών της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας για τις προϋποθέσεις παράδοσης των πυραύλων TAURUS στην Ουκρανία.

Ο γερμανός καγκελάριος Σολτς μιλώντας στη γερμανική Βουλή εκτίμησε ότι «η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται». Το γεγονός ότι ο Πούτιν κατέφυγε σε «στημένες» προεδρικές εκλογές με αποκλεισμό υποψηφίων και την αντιπολίτευση υπό διωγμόν είναι για τον Σολτς δείγμα αδυναμίας του ρώσου προέδρου.

Αλλο τόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί το μέτωπο των Ευρωπαίων για τη στήριξη της Ουκρανίας. «Ο Πούτιν πέφτει έξω αν πιστεύει ότι δεν είμαστε σε θέση να το υποστηρίξουμε όσο αυτό είναι αναγκαίο», είπε ο Σολτς βάζοντας στο τραπέζι και την αξιοποίηση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην άμυνα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Η χρησιμοποίησή τους για την αγορά πυρομαχικών και όπλων που θα δοθούν στην Ουκρανία θα είναι και ένα σαφές μήνυμα προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν.