Σε διπλασιασμό της στρατηγικής της για τις λιανικές πωλήσεις προχώρησε η Prada, προγραμματίζοντας επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα της αυξάνεται σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και οι καταναλωτές πολυτελείας υψηλού επιπέδου αναζητούν όλο και περισσότερο «βιωματικές αγορές», σύμφωνα με τον πρόεδρό της Patrizio Bertelli και τη σύζυγό του Muccia Prada. Το όραμα, εξηγεί, είναι να συγκεντρώσει τις πολλές πτυχές της Prada – ρούχα, αξεσουάρ, τρόφιμα και τέχνη – κάτω από μια ενιαία στέγη, συνδυάζοντάς τες ως μέρος μιας μεγάλης καθηλωτικής εμπειρίας.

Ο εισηγμένος στο Χονγκ Κονγκ ιταλικός όμιλος πολυτελείας έχει αγοράσει ακίνητα τον τελευταίο χρόνο, με ιδιαίτερη εστίαση στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις στην περιοχή παρέμειναν αμετάβλητες. Τον Δεκέμβριο, αγόρασε το κτίριο του Μανχάταν που στεγάζει το κατάστημά του από το 1997, έναντι 425 εκατ. δολαρίων – η εταιρεία μάλιστα δήλωσε ότι «η τοποθεσία του ακινήτου προσφέρει υψηλή στρατηγική αξία, καθώς χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη σπανιότητα και μακροπρόθεσμες δυνατότητες». Μια γειτονική τοποθεσία αγοράστηκε επίσης από την εταιρεία χαρτοφυλακίου της οικογένειας.

Ερχονται και νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Ανακοινώσεις στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του ρόλου του καταναλωτή στη μάχη κατά της ακρίβειας αναμένονται ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται αφορούν στην πλατφόρμα του Παρατηρητηρίου Αγοράς e-Καταναλωτής. Η πλατφόρμα αναβαθμίζεται, γίνεται πιο χρηστική και ευέλικτη και δίνεται μεγαλύτερη σημασία στα ηλεκτρονικά σουπερμάρκετ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταναλωτές θα μπορούν να ελέγχουν 3.000 με 3.500 κωδικούς προϊόντων, καινούργιους αλλά και επικαιροποιημένους, ενώ η διαδικασία της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων κωδικών δεν σταματάει.

Πάντως, για το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της αύξησης των κωδικών, έμφαση δίνεται στη δυνατότητα ανάγνωσής τους, απευθείας, από το website του κάθε e-shop, δηλαδή δεν θα χρειάζεται η διαδικασία της κατάθεσης τιμοκαταλόγων καθώς θα αξιοποιηθεί ο γραμμωτός κώδικας. Επιπλέον, ο νέος e-Καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα σύγκρισης του καλαθιού και εύρεσης της φτηνότερης αλυσίδας, που βρίσκεται πιο κοντά του, καθώς και τη δυνατότητα πρότασης χωριστών αγορών σε περισσότερες της μιας αλυσίδες για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Τέλος στα σενάρια για απόσυρση ΙΧ

Αν και ο στόλος των ΙΧ στην ελληνική αγορά είναι ο πιο γερασμένος στην Ευρώπη, παρά την αύξηση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων, δεν αναμένεται κάποιο πρόγραμμα με κίνητρα για απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων. Η αγορά είχε προβεί σε προτάσεις στα αρμόδια υπουργεία, αλλά το οικονομικό επιτελείο δεν ήθελε να χαλάσει τη βελτίωση που παρουσιάζει το εξωτερικό ισοζύγιο. Επειδή τα αυτοκίνητα είναι ακριβά και εισαγόμενα, αυτό θα αυξήσει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, περιορίζοντας τη θετική επίπτωση της αύξησης των εξαγωγών στην ανάπτυξη και κάνοντας τη χώρα πιο ευάλωτη στον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Η μεγάλη έκπληξη της Ευρώπης

Τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «L’EXPRESS», το οποίο στην εισαγωγή του υπογραμμίζει ότι έχει συντελεστεί «ένα μικρό θαύμα έπειτα από μια κολασμένη δεκαετία». «Περάσαμε μια δραματική δεκαετία, αλλά σήμερα η Ελλάδα είναι η μεγάλη έκπληξη για την ευρωζώνη και την ΕΕ», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για να προσθέσει ότι «η οικονομία μας ανέκαμψε γρήγορα τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρά τις διαδοχικές κρίσεις: πανδημία, τιμές ενέργειας και πόλεμος στην Ουκρανία. Πετύχαμε δημοσιονομική εξυγίανση χάρη σε έναν πρωτοφανή ρυθμό μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ. Αποκαταστήσαμε το πρωτογενές μας πλεόνασμα έναν χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, από το 2023».

Σχετικά με το ΑΕΠ και την ανάπτυξη, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ενώ πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται σε φάση επιβράδυνσης ή και ύφεσης η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετική, σημειώνοντας ότι «οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν σε επίπεδα – ρεκόρ το 2022 και πλέον μεγάλες διεθνείς εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα, όπως η Microsoft, η Google, η Amazon, η Pfizer, η JP Morgan, η Cisco κ.ά.».

Η Εφορία στο κινητό τηλέφωνο

Μέχρι το τέλος του μήνα θα ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ τη νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους. Με το νέο mobile app οι πολίτες θα βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την Εφορία, ενώ θα μπορούν να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους, να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους και να αποθηκεύουν βασικά φορολογικά τους έγγραφα.

Η φτώχεια μπορεί να έχει μειωθεί ταχύτερα

Μια νέα έρευνα αμφισβητεί την εισοδηματική ανισότητα που διαπιστώνουν πολλοί ερευνητές και υποστηρίζει ότι όσο οι άνθρωποι βγαίνουν από τη φτώχεια έχουν την τάση να κρύβουν τα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή καταμέτρηση. Οι έρευνες πριν από την πανδημία έδειξαν σταθερή μείωση των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι 659 εκατ. άνθρωποι ζούσαν με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα το 2019, από περίπου 2 δισ. το 1990.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει το «Economist», αυτή η πρόοδος είχε κόστος: αναδύθηκε ένα παγκόσμιο «πρεκαριάτο», τα μέλη του οποίου μόλις που ξεφεύγουν από τη φτώχεια και είναι εκτεθειμένα σε σοκ, ενώ το κορυφαίο 1% πλουτίζει ταχύτερα.