Πόσο κοστίζει μια ζωή; Ανάλογα τον χρόνο θα μου πεις. Αλλο το κόστος στον αρχαίο κόσμο, άλλο στον Μεσαίωνα, άλλο στον Πρώτο Παγκόσμιο, άλλο στον Δεύτερο, και εντελώς διαφορετικό στις μέρες τις δικές μας.

Αν οι μέρες είναι ακόμα δικές μας και δεν είναι ενός κόσμου που μας αγνοεί επιδεικτικά κι ούτε τα προσχήματα δεν καταδέχεται να κρατήσει.

Από κοντά, ανάλογα και με τον τόπο. Πόσο κοστίζει μια ζωή στην Ουκρανία, πόσο στη Γάζα, και πόσο στην Τσεχία; Και στην Ουκρανία άντε δεν μπορείς να καλοϋπολογίσεις, βλέπεις μετά την εισβολή του Ισραήλ, η Γάζα πήρε τα πρωτεία θανάτου και το Κίεβο ήρθε σε δεύτερη μοίρα όσον αφορά την αξιολόγηση στο χρηματιστήριο της δυτικής ευαισθησίας μας. Ο Νετανιάχου έχει ξεφύγει εντελώς, ζει και πράττει πέρα από τα ανθρώπινα και έξω από το τώρα. Στο επέκεινα.

Εισβάλλει στη Γάζα με απώτερο και ιερό σκοπό να σώσει τους ομήρους αιχμαλώτους και κατορθώνει το ακατόρθωτο. Πάει και βρίσκει τρεις ισραηλινούς ομήρους γυμνούς από τη μέση κι απάνω, που είχαν καταφέρει ξεπερνώντας χίλιους κινδύνους να δραπετεύσουν κραδαίνοντας ένα λευκό πανί για σημαία, και τι κάνει; Τους σκοτώνει επιτόπου. Σκοτώνει αυτούς τους οποίους ήρθε να σώσει, κι αφού για να τους βρει έχει σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους.

Οι ζωές αυτών των τριών παιδιών που σκοτωθήκαν από τα ίδια τους τα αδέρφια πόσο κοστίζουν; Τι κόστος έχουν; Και ποιος θα το πληρώσει; Και πάνω απ’ όλα σε τι νόμισμα; Ποιος κόβει μονέδα το αίμα και ποια αγορά το διακινεί;

Οποιο και να είναι το κόστος, όποιος και να το διακινεί, η τιμή έχει πέσει πολύ χαμηλά. Ποιο χαμηλά δεν γίνεται κι ας έρθει όποιο μέλλον θέλει να με διαψεύσει. Και πάλι δίκιο θα ‘χω.

Τώρα, αν θέλετε να ταξιδέψουμε πιο πάνω, σε περιοχές και κλίματα που σου παγώνουν το αίμα, η Τσεχία είναι ιδανικό χειμερινό τοπίο και εντελώς χριστουγεννιάτικο. Εκεί στην Πράγα, συγκεκριμένα προχθές Πέμπτη πρωί, ένας νέος 24 ετών σηκώθηκε, πήρε το όπλο του, σκότωσε τον πατέρα του και με το ίδιο όπλο κατέβηκε μέχρι τη Σχολή Καλών Τεχνών, βγήκε στη βεράντα και σημαδεύοντας το πλήθος σκότωσε 14 φοιτητές και τραυμάτισε άλλους 24. Πριν από τη δραστηριότητά του αυτή είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Telegram το εξής:

«Θέλω να κάνω επίθεση με πυροβολισμούς σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Alina Afanaskina με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα ότι θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ηταν πιο αποτελεσματικό να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροήν. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα».

Η Alina που αναφέρει ότι τον βοήθησε είναι μια δεκατετράχρονη που στις 7 Δεκεμβρίου είχε σκοτώσει στη Ρωσία δύο μαθήτριες.

Α, και κάπου αλλού έγραψε «ακούω ένα βουητό στ’ αφτιά μου, δεν μπορώ να το ξεριζώσω».

Θα μου πεις τι σχέση έχουν οι νεκροί στη Γάζα και στην Ουκρανία με το επεισόδιο στην Πράγα. Οχι, φαινομενικά δεν έχουν.

Κι αν έχουν;

Αν μια λεπτή κόκκινη γραμμή αίματος τυλίγει τον πλανήτη σαν μια φλέβα θανάτου κι όπου βρει αδύναμο και ασθενές το τοίχωμα το σπάει και πλημυρίζει ένα γύρω το αίμα;

Αν;

Αν;

Καλά Χριστούγεννα.