Τους… κανόνες του γαλάζιου οδικού χάρτη – σε επίπεδο ατζέντας και ύφους – συνολικά για τη δεύτερη κυβερνητική τετραετία, αλλά και ειδικότερα για το επόμενο εξάμηνο που θα οδηγήσει στην πολιτική αναμέτρηση των ευρωεκλογών, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την κομματική έδρα, όπου για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή.

Η αλλαγή σκυτάλης στη θέση γραμματέα της ΝΔ από τον νυν κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη στη βουλευτή και πρώην υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα αποτέλεσε για τον Μητσοτάκη ευκαιρία να στείλει μηνύματα σε τρεις κατευθύνσεις: στην ομάδα του, στους πολίτες, στους πολιτικούς αντιπάλους του – πέραν της πρόσκλησης στο γαλάζιο οικοσύστημα, όπως αναμενόταν, για ενότητα και συστράτευση.

Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο προσδιόρισε την «εισαγόμενη ακρίβεια» ως τον βασικό αντίπαλο της κυβέρνησης και την «πραγματικότητα» ως την πιο ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά επιπλέον συνέδεσε με «αδιέξοδα» την «άλλη πολιτική όχθη».

Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Καυστικός απέναντι στην Κουμουνδούρου, είπε ότι «μαλώνουν αν ο αρχηγός τους είναι ο Τραμπ ή ο Μπέπε Γκρίλο και παίζουν «μαξιλαροπόλεμο»», καρφώνοντας την «τεράστια προσωπική αναξιοπιστία» του Αλέξη Τσίπρα για το «ενέχυρο των δανειστών».

Αιχμηρός απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη, έκανε λόγο για μίμηση της «αρνητικής πολιτικής» που είναι πλέον, όπως είπε, σάπιο φρούτο.

«Δεν έχουμε λόγο να κοιτάμε την «καταπακτή» της Ιστορίας, απ’ όπου προσπαθούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο είτε το παλιό γνωστό ΠΑΣΟΚ είτε τα σπαράγματα της αδιέξοδης Αριστεράς», πρόσθεσε με στόχο να… μαζέψει τους γαλάζιους από αποπροσανατολισμό, πόσω μάλλον από εφησυχασμό ή αλαζονεία, μπροστά στα τεκταινόμενα στην αντιπολίτευση.

«Τα προβλήματά μας είναι υπαρκτά, υπαρκτές μπορεί να είναι και οι δικές μας αστοχίες», είπε με νόημα, ζητώντας σαφή και μετρημένο λόγο.

Διπλή εντολή στους υπουργούς του

«Το 41%», επανέλαβε ως προειδοποίηση, «δεν επιτρέπει υπερφίαλες συμπεριφορές».

Εξού και έδωσε διπλή εντολή αφενός να στηριχθούν τολμηρές μεταρρυθμίσεις προσέγγισης «παντού» με τα ευρωπαϊκά στάνταρ, αφετέρου να αναδεικνύεται ο «κοινωνικός χαρακτήρας» των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Απορρίπτοντας την κριτική περί επιδοματικών πολιτικών, μίλησε για «ευέλικτη πορεία κοινωνικής συνοχής», συνδέοντας τις στοχευμένες παροχές με μόνιμα μέτρα.

Στη μεγάλη εικόνα θέλησε να εμφανιστεί εκ νέου ασυμβίβαστος απέναντι σε παθογένειες και συμφέροντα.

«Κι αν υπάρξει κόστος από τις συγκρούσεις», σημείωσε, «αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει».

Αλλωστε στην εκτενή αναφορά του στο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αντιδρούν και επιπλέον αποτελούν μια ομάδα που ενδιαφέρει πολιτικά (και έχει στηρίξει εκλογικά) τη ΝΔ, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν θα υποχωρήσουμε από την κεντρική στόχευση», αφήνοντας περιθώριο μόνο για σημειακές προσθαφαιρέσεις.

«Ενδεχομένως να υπάρχουν κενά στο νομοσχέδιο, τα οποία πρέπει να καλυφθούν», ανέφερε, γυρνώντας το βλέμμα στον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Για πρώτη φορά ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε με ευθύτητα στις κάλπες του 2024 – τις τελευταίες μέχρι να ολοκληρωθεί η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης.

Ο προεκλογικός αγώνας, όπως είπε, θα έχει «και παραταξιακό χαρακτήρα», ενώ χαρακτήρισε «σύνθετο» το στοίχημα της ευρωκάλπης.

Είναι σαφές ότι ο Μητσοτάκης θα βγει μπροστά με αφήγημα καθαρής νίκης ώστε, με τα δικά του λόγια, να εδραιωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί και να αποτραπεί κάθε αμφισβήτηση της ανοδικής εθνικής πορείας.

«Δεν θυμηθήκαμε τον κόσμο προεκλογικά, οι περιοδείες ήταν ξεχωριστό κεφάλαιο», είπε ο Μαρινάκης, που εφάρμοσε από τον Δεκέμβριο του 2021 το μοντέλο επισκέψεων από μεικτά κλιμάκια κυβέρνησης και κόμματος.

«Κατανοώ τις ευθύνες, αντιλαμβάνομαι την ιστορικότητα της στιγμής καθώς είμαι η πρώτη γυναίκα γραμματέας της ΝΔ», επεσήμανε η Συρεγγέλα, σχολιάζοντας ότι «η ίση εκπροσώπηση δεν είναι σύνθημα, αλλά υποχρέωση».

Η ίδια θα τρέξει το κόμμα σε συνεδριακούς και σε προεκλογικούς ρυθμούς. «Δεν χωρά επανάπαυση», είπε, με φόντο την οδηγία Μητσοτάκη για ένα κόμμα σε κίνηση, συνδεδεμένο με την κυβέρνηση αλλά και με αυτόνομη δράση.