Ενα νέο πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου θα γίνεται αυτόματα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως αποκαλύπτεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Το σύστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2025, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο, παρά την άνοδο που καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων στην αγορά, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο έτος σε αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Το 2024 θα υπάρξουν μόνο στοχευμένες διορθώσεις σε δήμους που έχουν υποβάλει ενστάσεις και θα «τρέξει» η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Νέο σύστημα

Το νέο σύστημα θα συγκεντρώνει, αναφέρει και επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν και επηρεάζουν την αξία των ακινήτων και με τη βοήθεια κατάλληλων αλγορίθμων θα προσαρμόζει το ύψος των τιμών ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο σε τέτοια επίπεδα ώστε οι τελικές φορολογητέες αξίες που θα προκύπτουν να ταυτίζονται με τις εμπορικές τιμές. Ετσι, όλοι οι φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ και οι φόροι μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών θα υπολογίζονται πλέον με βάση φορολογητέες αξίες που θα ταυτίζονται με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται στο Μητρώο Ακινήτων είναι μεταξύ άλλων αξίες συμβολαίων, τιμές ενοικίων, αξίες απαλλοτρίωσης, δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων όπως χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ. Με βάση αυτά τα στοιχεία που θα συλλέγει το σύστημα, θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Επιπλέον, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία κι ένα Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, με το οποίο θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων (CAMA), δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τρόπο ομοιόμορφο δίκαιο, θεσμικά κατοχυρωμένο και αυτοματοποιημένο.