Ο πόλεμος ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ωστόσο η πυραυλική επίθεση από τη Λωρίδα της Γάζας με στόχο τη Χάιφα, μία απόσταση σχεδόν 172 χιλιομέτρων έφερε ξανά στο προσκήνιο τις πολεμικές δυνατότητες και το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή της η ισλαμιστική οργάνωση αλλά και κατά πόσον αυτό έχει εξελιχθεί.

Το μέγεθος του οπλοστασίου της Χαμάς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά σίγουρα είναι μεγάλο, ενώ ένα μυστήριο πλανάται και γύρω από τις πραγματικές του δυνατότητες, αλλά και την αποτελεσματικότητά του. Έτσι το ερώτημα είναι πώς η ισλαμιστική οργάνωση έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα τέτοιο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα από πυραύλους, ρουκέτες ακόμα και drones.

Η απάντηση είναι ένας συνδυασμός από αυτοσχεδιασμό, ανάπτυξη τοπικών δυνατοτήτων, φυσικά το λαθρεμπόριο όπλων και ο παράγοντας του εξωτερικού που έχει βοηθήσει σημαντικά τη Χαμάς να εξελίξει τις δυνατότητές του.

Ο ειδικός σε θέματα εξοπλισμών στη Δύση, ο οποίος θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του υπογράφει στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) με το ψευδώνυμο Calibre Obscura, σημειώνει πως τα βαρέα όπλα και πυρομαχικά προέρχονται από το Ιράν, τη Συρία πριν από την επανάσταση, τη Λιβύη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, αλλά και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Τα ελαφριά όπλα προέρχονται από την Κίνα ή το πρώην σοβιετικό μπλοκ, με «μεγάλες ποσότητες να έχουν κλαπεί ή αφαιρεθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων από τον ισραηλινό στρατό», διευκρίνισε, κάνοντας λόγο επίσης για drones και εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Μετά τον αποκλεισμό του 2007 μάλιστα οι παλαιστινιακές ομάδες ξεκίνησαν να παράγουν αντίγραφα από ρουκέτες που είχαν βρεθεί στην περιοχή από τα προηγούμενα χρόνια

Οι περισσότερες ρουκέτες της Χαμάς, παρ’ όλα αυτά κατασκευάζονται τοπικά, πρόκειται για «μη κατευθυνόμενα συστήματα πυραύλων που δεν απαιτούν προηγμένη τεχνολογία και δεν είναι ακριβείας», εξήγησε.

Πώς εξελίχθηκε το οπλοστάσιο της Χαμάς

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας Ακράμ Καρίφ στο TRT World, το Ισραήλ έχει το 15ο μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό και δαπανά τα περισσότερα ποσά για εξοπλισμούς. Είναι επίσης ο 12ος πιο σημαντικός εξαγωγέας όπλων, ενώ έχει κι έναν στρατό με σχεδόν 500.000 στρατιωτών. Από την άλλη πλευρά η Χαμάς έχει «μία παραστρατιωτική πολιτοφυλακή που δεν έχει πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά όπλων και ελάχιστους οικονομικούς πόρους και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη βοήθεια από το Κατάρ και άλλες χώρες».

Ο Φάμπιαν Χιντς, αναλυτής αμυντικών και στρατιωτικών θεμάτων σημειώνει ότι η Χαμάς «είναι μία τυπική παραστρατιωτική οργάνωση με τον τύπο, τον εξοπλισμό και τις δυνατότητες που περιμένεις από μία παραστρατιωτική οργάνωση κι έχει σταδιακά καταφέρει να επεκτείνει τις ικανότητές της».

«Αρχικά είχαν μόνο αντιαρματικούς εκτοξευτές πυραύλων και ρουκέτες πυροβολικού», υπογραμμίζει ο Χιντς και σημείωσε ιδιαίτερα τη χρήση του πυραύλου Katyusha που μπήκε στη Γάζα από το λαθρεμπόριο. Στις αρχές του 2000 σύμφωνα με τον Καρίφ πολλά όπλα κατάφεραν να εισχωρήσουν στη Γάζα από την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Στη συνέχεια η Ταξιαρχίες Κασάμ, το στρατιωτικό σκέλος δηλαδή της Χαμάς, σύμφωνα με τον Καρίφ, άρχισαν να εισάγουν πυραύλους από τη Συρία και το Ιράν και στάθηκε ιδιαίτερα στη χρήση των ιρανικής κατασκευής πυραύλων Fadjr εμβέλειας 40-75 χιλιομέτρων.

Η εξέλιξη της εμβέλειας των χτυπημάτων από τη Λωρίδα της Γάζας στο πέρασμα των ετών (Πηγή: Wikipedia)

Ωστόσο, όπως σημειώνει από το 2003 και μετά έχουν δημιουργήσει τη δική τους τοπική αμυντική βιομηχανία κατασκευής, ρουκετών, πυραύλων και drones, ενώ τις τελευταίες δύο δεκαετίες κάποιοι «Ισραηλινοί εγκληματίες» παρείχαν αποστολές και παράνομες μεταφορές όπλων.

Μετά τον αποκλεισμό του 2007 μάλιστα όπως αναφέρει ο Καρίφ οι παλαιστινιακές ομάδες ξεκίνησαν να παράγουν αντίγραφα από ρουκέτες που είχαν βρεθεί στην περιοχή από τα προηγούμενα χρόνια.

Ρουκέτες R-160 μπορούν να πλήξουν στόχους μέχρι και τα 160 χιλιόμετρα

Η Χαμάς αρχικά ανέπτυξε τις ρουκέτες Q-12 και Q-20 με μικρή εμβέλεια 12 και 20 χιλιόμετρα. Από το 2016 άρχισε να παράγει ρουκέτες R-160 που μπορούν να πλήξουν στόχους μέχρι και τα 160 χιλιόμετρα. Επίσης, οι A-120 και J-19 έχουν εμβέλεια 120 και 90 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

«Τα τελευταία χρησιμοποιούνται πιο πολύ για μπαράζ ριπών πυροβολικού και επιθέσεις κατά του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων», λέει ο Καρίφ.

Μάλιστα την Τετάρτη η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς στην περιοχή της Χάιφα. Οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στην περιοχή Καρμέλ μετά από πυραυλική επίθεση, με τη Χαμάς να αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση.

Ρουκέτα Khaibar-1 γνωστή και ως R160 (Πηγή: Wikipedia)

Το Reuters μετέδωσε, ότι η Χαμάς έπληξε με R-160 ρουκέτες τη Χάιφα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε την Τετάρτη πως βομβάρδισε τη Χάιφα με ρουκέτες R-160.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Χαμάς ο Χιντς υπογραμμίζει πως η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτικά όπλα από το λαθρεμπόριο έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε «να αποκτήσει ένα τεράστιο απόθεμα αμυντικής δύναμης».

«Αυτό είναι κάτι που κατάφεραν με το αρχίσουν τη δική τους παράγωγή όπως και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ειδικά όσον αφορά την Παλαιστινιακή Τζίχαντ αλλά και όσον αφορά τη Χαμάς ότι το Ιράν έχει παίξει κάποιον ρόλο στο να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν στις δυνατότητες τοπικής παραγωγής», προσέθεσε.

Τα drones της Χαμάς

Επίσης, η Χαμάς δημιούργησε το δικό της μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) με τη βοήθεια του Τυνήσιου μηχανικού Μοχάμεντ Αλ Ζαουάρι που πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε από τους Ισραηλινούς το 2016.

Ωστόσο, η επιτυχία των επιθέσεων με drones περιτριγυρίζει το ευρύτερο μυστήριο γύρω από το οπλοστάσιο της Χαμάς και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πραγματική τους αποτελεσματικότητα.

«Οι ρουκέτες που ρίχνουν η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ μπορούν πολύ εύκολα να αναχαιτιστούν από τους Ισραηλινούς. Έχουν πολύ καλά συστήματα για να αναχαιτίζουν αυτού του τύπου τις ρουκέτες, το Iron Dome», λέει ο Χιντς.

Οι ρουκέτες της Χαμάς δημιουργούνται σε αυτοσχέδια εργαστήρια στη Λωρίδα της Γάζας, με το κόστος τους να εκτιμάται στα 2.000 δολάρια.

«Μπορεί να δούμε να αναπτύσσει εντελώς νέες ικανότητες σε περίπτωση χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας»

Τα μέσα χαμηλά κόστους σημαίνει ότι δεν έχουν εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και κυκλώματα, κάτι βασικό για τους σύγχρονους πυραύλους, εξηγεί ο Καρίφ.

Ο Καρίφ πιστεύει ότι δυνητικά η Χαμάς διαθέτει 30-50.000 ρουκέτες στο οπλοστάσιο της, το οποίο σημαίνει ότι ο στρατός του Ισραήλ δεν θα καταφέρει ποτέ να τις αναχαιτίσει πλήρως.

Ο Χιντς αναγνωρίζει ότι οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίζονται ωστόσο όσες διαπερνάμε την αεράμυνα προκαλούν σημαντική καταστροφή αν και όχι στρατιωτικά.

«Ένα πράγμα που δεν έχουμε δει ακόμα στη Λωρίδα της Γάζας είναι τύποι πυραύλων που έχουμε δει στην Υεμένη και έχει η Χεζμπολάχ όπως κατευθυνόμενους πυραύλους, πυραύλους εναντίον πλοίων. Δεν τους έχουμε δει γιατί πιθανώς να μην υπάρχουν στη Λωρίδα της Γαζάς», σημειώνει ο Χιντς.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το παλαιστινιακό κίνημα ενδέχεται να έχει μιμηθεί τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία κρύβει τις δυνάμεις της μέχρι να εξαπολύσει μια μεγάλη επιχείρηση, σημείωσε ο Χινζ. «Μπορεί να δούμε να αναπτύσσει εντελώς νέες ικανότητες σε περίπτωση χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας».