Δεν υπάρχει εμπόδιο που να ξεπερνιέται. Η Μαρ Γκαλσεράν πρόκειται να γίνει η πρώτη βουλευτής με σύνδρομο Down στο Κοινοβούλιο της Βαλένθια. Είναι στο δημόσιο 26 χρόνια και πλέον είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Partido Popular.

«Μπορούμε να αναλάβουμε τις δικές μας προκλήσεις και να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας όπως οποιοσδήποτε άλλος», λέει. «Το σημαντικό είναι να αγαπάς», προσθέτει, για να ενθαρρύνει άλλα άτομα με σύνδρομο Down να κάνουν το πρώτο βήμα του αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Οι διορισμοί σε θέσεις στην κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας Βαλένθια θα επιτρέψει την είσοδο στη Mar Galcerán, σημερινής γραμματέα της ένωσης των ανθρώπων με διαφορετικές ικανότητες του PPCV

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο συνδυασμός των Les Corts Valencianes θα έχουν έναν βουλευτή με σύνδρομο Down στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, επεσήμανε στα social media, αφού έμαθε τις πληροφορίες που δημοσίευσε η El Mundo, ότι είναι «εξαιρετικά νέα για την πολιτική» και ένδειξη ότι τα εμπόδια «ξεπερνιούνται», ενώ ο ίδιος καλωσόρισε τη μελλοντική βουλευτή της πλειοψηφικής ομάδας των Les Corts.

Στις περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου, το PP εξέλεξε 15 βουλευτές για την εκλογική περιφέρεια της Βαλένθια, αν και ο σχηματισμός του Συμβουλίου υπό την προεδρία αυτού του κόμματος οδήγησε σε ορισμένες απώλειες στη κοινοβουλευτική ομάδα του Λαϊκού Κόμματος, καθώς η έδρα είναι ασυμβίβαστη με το υψηλό αξίωμα του δεύτερου ή του τρίτου διευθυντή στην Περιφέρεια της Generalitat de Valencia.

Η τελευταία αλλαγή ήταν ο διορισμός του αναπληρωτή Ernesto Fernández ως γενικού διευθυντή του Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha), ο οποίος δημοσιεύτηκε αυτή την Πέμπτη στην Επίσημη Εφημερίδα της Generalitat και τίθεται σε ισχύ άμεσα.

Θα είχε να αντικατασταθεί από το νούμερο 19 της λίστας, τη Maribel Sáez, αλλά είναι επίσης γενική διευθύντρια, σε αυτή την περίπτωση του Εμπορικού Συμβουλίου.

Με αυτόν τον τρόπο, μόλις ο Ernesto Fernández επισημοποιήσει την παραίτησή του από τη θέση του στη Les Corts, τη θέση του θα καταλάβει ο αριθμός 20 της υποψηφιότητας, Mar Galcerán, η οποία άρχισε να εργάζεται στη δημόσια υπηρεσία πριν από είκοσι έξι χρόνια, εκ των οποίων τα δεκατρία ενεργεί στο Υπουργείο της Προεδρίας της Generalitat.

Το 2010 πέρασε τις πρώτες διαγωνιστικές εξετάσεις προσαρμοσμένες για άτομα με διανοητική αναπηρία που διεξήχθησαν στη Βαλένθια και εργαζόταν στο Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και αργότερα στο Τμήμα Ισότητας και Πολιτικών Ενσωμάτωσης, ενώ σήμερα εργάζεται σε junior θέση στο Τμήμα Υγείας.

Η Mar Galcerán ξεκίνησε στην πολιτική σε πολύ νεαρή ηλικία, με τη βοήθεια της Νεολαίας του PP, και σήμερα είναι μέλος της Αυτόνομης Εκτελεστικής Επιτροπής του PP της κοινότητας της Βαλένθια, ως γραμματέας της περιοχής των ανθρώπων με διαφορετικές ικανότητες.

Η μελλοντική βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος διαβεβαιώνει ότι «θα εργαστεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών» και ενθαρρύνει «οποιονδήποτε να παλέψει για ό,τι ονειρεύεται».