Αν οι στόχοι που έχουν τεθεί δεσμεύουν όσους τους εγκρίνουν, τότε οι έλληνες πολίτες εξουσιοδότησαν χθες με την ψήφο τους τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στη χώρα. Της ζήτησαν ακόμα και να τους «ξεβολέψει», φτάνει να συνεχίσουν να βλέπουν τη ζωή τους να προοδεύει. Να νιώθουν ότι η χώρα προχωράει στη σωστή πορεία.

Η εντολή για μεταρρυθμίσεις και βελτίωση των πραγματικών αμοιβών που έλαβε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπερνά κατά πολύ μια συνηθισμένη κυβερνητική εκλογή. Δεν αποτελεί «λευκή επιταγή», αλλά της δίνεται η δυνατότητα να διαχειριστεί τη μοναδική ευκαιρία που έχει η Ελλάδα να προλάβει το τρένο των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης. Να είναι οχυρωμένη, ξανά, στο ενδεχόμενο μιας ακόμα κρίσης.

Προϋπόθεση όλων η δημοσιονομική σταθερότητα, και αυτό καθήκον της νέας κυβέρνησης. Για το τελευταίο δεν χρειαζόμασταν τις εκλογές για να το μάθουμε. Είναι ξεκάθαρο εδώ και καιρό ότι η «χαλαρότητα» στο ξοδεύειν τελειώνει. Επιστρέφουν οι κανόνες και οι χώρες με πολύ υψηλό δημόσιο χρέος αποκτούν το δικό τους περιοριστικό «κοστούμι». Η επίτευξη των νέων στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% δεν θα είναι απλά ένα ακόμα δημοσιονομικό ρεκόρ, θα χρειαστεί ενδεχομένως να θυσιαστούν κάποια από τα έκτακτα μέτρα που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημία και στοιχίζουν πανάκριβα. Αλλά όταν θα τους πετύχουμε, θα είναι το πραγματικό «μαξιλάρι ασφαλείας» (όχι αυτό που δανειστήκαμε και χρωστάμε με το τρίτο Μνημόνιο) για την ομαλή έξοδο στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια. Θα είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει και την τελευταία πόρτα για την επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας τον δρόμο στην υποδοχή ακόμα περισσότερων και καλύτερων ξένων επενδύσεων. Στην πορεία αυτή θα πρέπει να τα βάλει και με ομάδες των πολιτών που συστηματικά φοροδιαφεύγουν, αλλά και για αυτό έχει λάβει εντολή από τις χθεσινές εκλογές.

Ο μεγάλος ωστόσο στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η αύξηση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων. Οχι απλώς των ονομαστικών αλλά των αποπληθωρισμένων. Για να το πετύχει, δεν θα αρκεί να συνέλθει το συμβούλιο που αποφασίζει για τον κατώτατο μισθό και να δώσει ακόμα μία εντολή αύξησής του. Θα πρέπει να προκύπτει χωρίς να υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να δημιουργεί νέες εστίες αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για παραγωγή προσανατολισμένη στις αγορές του εξωτερικού. Χωρίς εξαγωγές υψηλής προστιθέμενης αξίας, η όποια αύξηση των μισθών απλά θα κατέληγε στην παραγωγή ακριβότερων προϊόντων για την εγχώρια αγορά. Αρα, θα πρέπει να αυξήσουμε την εξωστρέφειά μας, παράλληλα με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή. Με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό. Θα χρειαστούμε πολλούς νέους εργαζομένους από το εξωτερικό.

Παρά την ξεκάθαρη πολιτική εντολή, τίποτα δεν θα είναι εύκολο για τη νέα κυβέρνηση. Η άνοδος των ξενοφοβικών κομμάτων είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να εμποδίσει για παράδειγμα την ένταξη των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από το εξωτερικό, που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Αυτός θα είναι ο νέος τύπος λαϊκισμού, δεξιός αυτή τη φορά, αλλά η χώρα πρέπει να προχωρήσει και η κυβέρνηση να τους αντιμετωπίσει.