Στον πάγο μπαίνουν οι πλειστηριασμοί για περίπου 700.000 ακίνητα που έχουν τον ρόλο εμπράγματων εξασφαλίσεων για δάνεια ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ, τα οποία τώρα βρίσκονται στα χέρια των funds. Ο Αρειος Πάγος δένει τα χέρια των funds να βγάζουν στο σφυρί ακίνητα, την ώρα που τρέχουν σχεδόν 789 πλειστηριασμοί για αυτή την εβδομάδα, από τους συνολικά 167.349 αναρτημένους.

Στην περίπτωση που ο Αρειος Πάγος αναγνωρίσει το δικαίωμα των διαχειριστών να δίνουν εντολές πλειστηριασμών, αναμένεται να σταματήσουν οι ανακοπές από τους δικηγόρους των δανειοληπτών που κατά 20% γίνονται δεκτές. Στην αντίθετη περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος για να τεθούν οι servicers εκτός της διαδικασίας στα τιτλοποιημένα δάνεια. Ως προς το αποτέλεσμα, δεν αλλάζει η ουσία, δηλαδή δεν σταματούν οι πλειστηριασμοί, απλώς την εντολή για πλειστηριασμούς δεν θα την έχουν τα funds αλλά τα δικηγορικά γραφεία.

Το σφυρί «χτυπάει» σπίτια επωνύμων και μεγάλα κέντρα διασκέδασης

Παρ’ όλα αυτά, η εκκρεμότητα αυτή, σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών διαχείρισης, έχει συμβάλει στην επιβράδυνση των ρυθμίσεων μέσω εξωδικαστικού και έχει ακυρώσει αρκετούς πλειστηριασμούς. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί στενότητα στην ανάκτηση εσόδων από τα τιτλοποιημένα δάνεια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο τραπεζικό σύστημα. Πάντως, μέχρι σήμερα οι τιτλοποιήσεις τρέχουν εντός στόχων, παρά τις δυσκολίες, πλην εκείνων που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την πανδημία. Σε εκείνες τις τιτλοποιήσεις παρατηρείται μικρή υστέρηση στις ανακτήσεις λόγω της αναστολής των πλειστηριασμών κατά τη διάρκεια των lockdown.

Σε εταιρείες διαχείρισης

Τα τελευταία δύο χρόνια περισσότερα από 20 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων πέρασαν από τις ελληνικές τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης δανείων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2022, από τους 52.595 προγραμματιζόμενους έγιναν τελικά 39.318, ενώ παράλληλα ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αυξήσει τους ρυθμούς. Η προοπτική για τους επόμενους μήνες με βάση το βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι στο επόμενο διάστημα των πέντε μηνών αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο αναμένονται ρυθμίσεις 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την πορεία του το 2022, έχουν υποβληθεί 45.800 αιτήσεις, οι περισσότερες (14.571) στην Αττική, και έχουν ρυθμιστεί 6.400 αιτήματα.

Το ζήτημα

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή (ΕΚΠΑ) Νίκος Παπασπύρου, «το κρίσιμο ερώτημα είναι αν μπορούν οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) να επισπεύσουν οι ίδιες τους πλειστηριασμούς ή αν αυτό μπορούν να κάνουν οι(αλλοδαπές κατά βάση) εταιρείες που έχουν αποκτήσει τα δάνεια. Αν γίνει δεκτό ότι δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα οι servicers, τότε ανακύπτει ζήτημα κύρους για όσους πλειστηριασμούς έχουν γίνει, αρκεί βέβαια να έχει επίκαιρα τεθεί ο ισχυρισμός ενώπιον των δικαστηρίων. Το ευρύτερο πάντως ζήτημα είναι να διασφαλιστεί ότι ισχύουν κανόνες: κανόνες σαφείς που ρυθμίζουν ισόρροπα τα έννομα συμφέροντα όλων. Οι οφειλέτες ορθό είναι να συμβουλεύονται τους δικηγόρους τους. Κάθε υπόθεση έχει τη δική της ουσιαστική και δικονομική ιδιαιτερότητα».