Φιάσκο αποδείχθηκε το νέο κάλεσμα, μέσω Διαδικτύου, για μαζικές συγκεντρώσεις των οπαδών του Ζαΐρ Μπολσονάρο, καθώς μόλις λίγες δεκάδες ανταποκρίθηκαν και εμφανίστηκαν στους προκαθορισμένους χώρους. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση επιφυλακής συνεχίζεται στις ομοσπονδιακές δυνάμεις και την εθνοφρουρά, καθώς ο απόηχος όσων συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στην «καρδιά» της πρωτεύουσας παραμένει ισχυρός και η απειλή νέων επεισοδίων και εκτροπής θεωρείται υπαρκτή.

Την ίδια στιγμή, με βάση τις κατευθύνσεις του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και τις εντολές του ανθρώπου ο οποίος ηγείται των διώξεων κατά των επίδοξων πραξικοπηματιών, του δικαστή Αλεχάντρο ντε Μοράες, η κυβέρνηση και οι Αρχές σκληραίνουν τη στάση τους. Ισως δε αυτός να είναι και ο λόγος που ο επικεφαλής του κόμματος του Μπολσονάρο, Βαλντεμάρ Κόστα Νέτο, ξεκαθάρισε πως όσοι διαπιστωθεί ότι συμμετείχαν ενεργά στους βανδαλισμούς κατά κυβερνητικών κτιρίων θα διαγραφούν άμεσα.

Ηδη, λοιπόν, πέρα από τη συνέχιση της κράτησης 1.159 ανθρώπων που προσήχθησαν στις 8 Ιανουαρίου, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου ενέκρινε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του υπεύθυνου ασφαλείας στην Μπραζίλια και τέως υπουργού Δικαιοσύνης, Αντερσον Τόρες, ο οποίος – όλως τυχαίως… – βρισκόταν επίσης στη Φλόριντα την περασμένη Κυριακή. Μάλιστα, ο Τόρες διεμήνυσε πως προτίθεται να επιστρέψει στη Βραζιλία για να υπερασπιστεί τον εαυτό του – κάτι που έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα κάνει και ο Μπολσονάρο.

Εντάλματα και διαθεσιμότητες

Επίσης, ο Ντε Μοράες εξέδωσε ένταλμα και σε βάρος του επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας της πρωτεύουσας, Φάμπιο Αουγκούστο Βιέιρα, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε κατά πλειοψηφία και την εντολή του με την οποία θέτει σε διαθεσιμότητα τον κυβερνήτη της Πολιτείας στην οποία ανήκει η Μπραζίλια, Ιμπανέις Ρότσα. Παράλληλα, άλλοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς διερευνούν την ανάμειξη στα επεισόδια τριών μελών του Κογκρέσου και στενών συμμάχων του Μπολσονάρο, και είναι πιθανό να ζητήσουν την άρση της ασυλίας τους.

Οσον αφορά τον ίδιο τον πρόεδρο Λούλα, για τον οποίο αρκετοί εκτιμούν ότι τα τελευταία γεγονότα αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία να αυξήσει τη δημοφιλία του και να εδραιώσει την κυριαρχία του, υποσχέθηκε χθες πως η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα εντός 100 ημερών και η κυβέρνηση θα αρχίσει να εφαρμόζει ολοκληρωμένα το πρόγραμμά της, δίνοντας και σχετικές διαβεβαιώσεις στους επενδυτές. Σε άλλες δηλώσεις του τόνισε ότι όλοι όσοι κατηγορηθούν για ανάμειξη στην εισβολή στο προεδρικό μέγαρο, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο – τους οποίους αποκάλεσε «τρελούς» – θα έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, εάν όμως κριθούν ένοχοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.

«Τεχνογνωσία» από τις ΗΠΑ στη Βραζιλία

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με χθεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, αμερικανοί και βραζιλιάνοι βουλευτές και γερουσιαστές αναζητούν τρόπους συνεργασίας σε μια έρευνα για τα «όμορα» επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ουάσιγκτον και την Μπραζίλια, από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπολσονάρο, με διαφορά δύο ετών. Μάλιστα, πάνω από 70 από αυτούς έχουν υπογράψει κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν τις «αντιδημοκρατικές δυνάμεις» οι οποίες επιχειρούν να ανατρέψουν βίαια το αποτέλεσμα των εκλογών και στις δύο χώρες.

Οπως σημειώνει το σχετικό ρεπορτάζ, ο πρόεδρος της Γερουσίας της Βραζιλίας, Ροντρίγκο Πατσέκο, έχει ήδη συζητήσει με τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη χώρα του το ενδεχόμενο μεταφοράς τεχνογνωσίας από την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που διεξήγαγε την έρευνα για τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου 2021 και την εισβολή στο Καπιτώλιο – η οποία, όπως είναι γνωστό, έληξε με ένα πόρισμα-καταπέλτη για τον Τραμπ και την εισήγηση για άσκηση δίωξης σε βάρος του.

Για την ώρα, πάντως, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως η χώρα του δεν έχει λάβει κανένα επίσημο αίτημα από τη Βραζιλία αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρίνισε πως σε περίπτωση που αυτό γίνει η κυβέρνησή του θα ανταποκριθεί «τάχιστα».