Oι χρήστες του Twitter άρχισαν να τσεκάρουν τα αντανακλαστικά του Ιλον Μασκ λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι πέρασε στον έλεγχό του. Καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο Twitter, που υπήρξε επί πολύ καιρό το αγαπημένο του μέσο μαζικής δικτύωσης και μέσα από αυτό έκανε ανακοινώσεις και πολιτική, οι χρήστες τον έβαλαν στις τάσεις, στα trends. Εγραψαν: «Ο Τραμπ πέθανε». Δοκίμασαν έτσι τον αλγόριθμο της πλατφόρμας θέλοντας να διαπιστώσουν πώς θα αντιδράσει το Twitter της εποχής Μασκ στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, να δουν ποια θα είναι η στάση του νέου αφεντικού απέναντι στην παραπληροφόρηση.

Επειτα από αντιδράσεις στις πρόσφατες κινήσεις του στο Twitter, ο Μασκ άλλαξε την περιγραφή τού προφίλ του στην πλατφόρμα, για να γράφει πλέον ότι είναι ο «διαχειριστής της γραμμής παραπόνων». Αρκετοί χρήστες έχουν φύγει ή έχουν δηλώσει ότι θα αποχωρήσουν από το Twitter τώρα που επικεφαλής είναι ο Ιλον Μασκ, μεταξύ των οποίων και αρκετοί διάσημοι. Μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αναζητήσεις στο Google για το «πώς να σβήσω το Twitter» έχουν δει μια αύξηση της τάξεως του 500% από τότε που ο Μασκ εξαγόρασε την εταιρεία.

Μετά την ταραχώδη εξαγορά, ύψους 44 δισ. δολαρίων, ο ιδιόρρυθμος μεγιστάνας έχει ένα ακόμη πιο δύσκολο έργο: να προσπαθήσει να αναμορφώσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζεται ότι αγαπά.

Η αλλαγή στην ιδιοκτησία χαιρετίστηκε από εκείνους που θεωρούν ότι ο Μασκ είναι από τους λίγους που μπορούν να αναμορφώσουν μια προβληματική επιχείρηση η οποία δεν έφτασε ποτέ στο έπακρο των δυνατοτήτων της. Ηδη, ο αυτοαποκαλούμενος «Chief Twit» έχει περιγράψει μεγαλεπήβολα σχέδια για να εμπνεύσει ταχύτερους ρυθμούς καινοτομίας προϊόντων και να στραφεί σε νέες πηγές εσόδων, προωθώντας μια πιο λιτή λειτουργία. Εκτός από παραγωγικός χρήστης του Twitter, ο Μασκ είναι αρχάριος στις περιπλοκές του κλάδου των κοινωνικών μέσων, όπου μετοχές όπως οι Meta, Alphabet και Snap υπέστησαν καταστροφικές απώλειες κερδών αυτήν την περίοδο εν μέσω συνεχιζόμενων μακροοικονομικών δυσκολιών.

Ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν ότι τώρα θα αναχθεί σε κρίσιμο πολιτικό παράγοντα, δεδομένης της υπέρμετρης σημασίας του Twitter μεταξύ των πολιτικών και των εκστρατειών τους, και φοβούνται ότι η ηγεσία του θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Εχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει την «ελευθερία του λόγου» στην πλατφόρμα και να αναιρέσει τις μόνιμες απαγορεύσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν.

Προειδοποίηση

Ομως η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποιεί ότι το Twitter δεν έχει τόσους ελεγκτές περιεχόμενου όσους χρειάζεται, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα εξαπλώνεται από την πλατφόρμα η ρητορική μίσους. Και μάλιστα αν υλοποιήσει τα όσα λέει για μεγάλη μείωση προσωπικού, το κρίσιμο για τη δημοκρατία ζήτημα θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο μεγιστάνας πάντως δήλωσε στον ευρωπαίο επίτροπο Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν ήδη ότι σκοπός του είναι η συμμόρφωση με την Digital Services Act της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προβλέπει βαριά πρόστιμα για τις εταιρείες που δεν επιβάλλουν έλεγχο επί του παράνομου περιεχομένου.

Πολλοί όμως φοβούνται τόσο τη δύναμη του μέσου, όσο και το μέλλον του. «Εχουμε δει επιχειρήσεις και φήμη των ανθρώπων να ανεβαίνουν και να πέφτουν από το τι συμβαίνει στο Twitter, έχουμε δει τις αγορές να ανεβαίνουν και να πέφτουν, έχουμε δει πολιτικούς να ανεβαίνουν και να πέφτουν από το τι συμβαίνει στο Twitter», σχολιάζει η Τζόαν Ντόνοβαν,  διευθύντρια έρευνας του Κέντρου για τα Μέσα στο Harvard Kennedy School. Και εδώ, αρκετοί ακαδημαϊκοί προειδοποιούν ότι η προσέγγιση του Μασκ θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες στην τοξικότητα, το μίσος, τον εξτρεμισμό και την παραπληροφόρηση, υποστηρίζοντας ότι αγνοεί τον κίνδυνο χειραγώγησης της πλατφόρμας.

«Ο Μασκ μιλάει συχνά για το Twitter ως «ψηφιακή δημόσια πλατεία», η οποία φέρνει στο μυαλό γραφικές εικόνες ατόμων με ίσες φωνές που ανταλλάσσουν ιδέες», σχολιάζει ο Εντι Πέρεζ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του OSET Institute, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την ασφάλεια των εκλογών, ο οποίος παλαιότερα είχε διατελέσει διευθυντής διαχείρισης προϊόντων του Twitter. «Αυτό είναι αφελές – συχνά μοιάζει περισσότερο με καλά εξοπλισμένο ασύμμετρο πόλεμο, με κακούς παράγοντες και έθνη-κράτη που εργάζονται στη σκιά για να προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν την πλατφόρμα και να ενισχύσουν την παραπληροφόρηση».