Αλλάζουν όλα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας, με στόχο την καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ωστόσο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που εξασφαλίζει την αναγκαία ένεση ρευστού για τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο για την αναδιαρρύθμιση και αναβάθμιση των νευραλγικών αυτών τμημάτων ανά την επικράτεια, ακολουθώντας τις σύγχρονες προδιαγραφές. Μάλιστα, το γεγονός πως για τον σκοπό αυτόν έχουν δεσμευθεί συνολικά 350 εκατ. ευρώ αποδεικνύει πως το νέο… πρόσωπο των ΤΕΠ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μεγαλόπνοου στοιχήματος που θέλει τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ που θα διασφαλίζει καλύτερες υπηρεσίες για τον ασθενή αλλά και ευνοϊκότερο εργασιακό περιβάλλον για το υγειονομικό προσωπικό.

Αλλωστε, όποιος έχει επισκεφθεί τα ΤΕΠ (ιδίως κεντρικών νοσοκομείων ανά τη χώρα, που αποτελούν παραδοσιακά «πόλο έλξης» στις εφημερίες) είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχει έρθει αντιμέτωπος με εικόνες συγχρωτισμού (ασθενών και συνοδών), με αποτέλεσμα τις πολύωρες αναμονές, που συχνά ξεπερνούν ακόμα και τις επτά ώρες. Η δυσλειτουργία αυτή οφείλεται και στη «μη φιλική» διαρρύθμιση των χώρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αναγκάζεται να μετακινείται από ιατρείο σε ιατρείο ή ακόμα και να πηγαίνει από το ένα κτίριο στο άλλο για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις, ενώ παράλληλα δυσχεραίνεται και η προτεραιοποίηση των περιστατικών ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους.

Δωρεές

Και όλα αυτά ενώ εκτιμάται ότι ετησίως επισκέπτονται τα Επείγοντα περί τα 3 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων οι δύο στους τρεις χρειάζονται άμεση φροντίδα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, προ πανδημίας, τα ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού» υποδέχονταν σε κάθε εφημερία περί τους 1.000-1.500 ασθενείς, ενώ το «Γ. Γεννηματάς» για το 2021 δέχθηκε 80.000 επισκέψεις και το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχει δεχθεί 54.000 επισκέψεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, τα εγκαίνια στις αρχές της εβδομάδας των ΤΕΠ του εν λόγω νοσοκομείου, με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση», αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση των αλλαγών. Αντίστοιχα, πραγματοποιείται και η κτιριακή αναβάθμιση στο Ασκληπιείο Βούλας, με αντίστοιχη δωρεά από το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου». Εν τω μεταξύ, πρόσφατα ανακοινώθηκε πως εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο της αναμόρφωσης και επέκτασης των ΤΕΠ και του Νοσοκομείου Λαμίας, ενώ στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να δημοπρατηθούν τα ΤΕΠ στα πέντε από τα επτά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση το «Παπαγεωργίου» και το «Παπανικολάου». Παράλληλα όμως δρομολογείται και η εκπαίδευση του συνόλου των νέων γιατρών σε θέματα Επείγουσας Ιατρικής αλλά και η πιστοποίηση όλων των εργαζομένων που στελεχώνουν ήδη τις δομές αυτές, για τη διασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών.

Ερευνα

Είναι σημαντικό ωστόσο να υπογραμμιστεί πως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι καθυστερήσεις στα ΤΕΠ, δεδομένου ότι σε αυτά προσέρχονται οξέα και επείγοντα περιστατικά, τα οποία συχνά χρήζουν άμεσης εκτίμησης και διαχείρισης, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην έκβαση του περιστατικού. Πιο συγκεκριμένα, αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και σε νοσοκομεία εκτός των συνόρων καθώς, βάσει στοιχείων που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Emergency Medicine Journal» και εστιάζουν στις δυσλειτουργίες του βρετανικού συστήματος, ο χρόνος αναμονής στα Επείγοντα φαίνεται να συσχετίζεται ακόμα και με αυξημένη θνησιμότητα. Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) ήδη από το 2004 έθεσε ως στόχο την επίτευξη μέγιστου χρόνου αναμονής τις τέσσερις ώρες, που όμως έκτοτε στην πράξη συχνά καταστρατηγείται.