Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου χαρακτήρισε το νομοσχέδιό της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στη Βουλή και υποστήριξε ότι αφαιρούνται αρμοδιότητες κεντρικά και μεταφέρονται στους εκπαιδευτικούς, ενώ χαρακτήρισε απαίτηση της κοινωνίας την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Υπερσυγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα

Η Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στην αξιολόγηση ευχαρίστησε το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση που προσήλθαν στο διάλογο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου από τον οποίο απείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος και τις αλλαγές που επιχειρούνται.

Στο πλαίσιο αυτό η Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για 4 βασικές παραδοχές του νομοσχεδίου:

Πρώτο: «Η χώρα μας έχει το πιο υπερσυγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα στην ΕΕ». Στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο στοχεύει στην απελευθέρωση της δημιουργικής πρωτοβουλίας των εκπαιδευτικών και των στελεχών και στην ενίσχυση της αυτονομίας εκπαιδευτικών μονάδων, πχ μέσα από το πολλαπλό βιβλίο.

«Όταν λέμε ότι αποκεντρώνουμε, αφαιρούμε αρμοδιότητες κεντρικά και τις μεταφέρουμε σε αυτούς που πραγματικά γνωρίζουν, δηλαδή τους εκπαιδευτικούς» ανέφερε η Νίκη Κεραμέως

Δεύτερο: «Kανένα σύστημα αν δεν μπορεί να βελτιωθεί αν δεν έχει αξιολογηθεί», είπε η κα Κεραμέως κάνοντας λόγο για «απαίτηση πλέον της κοινωνίας» ως προς την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ενώ εξήγησε πως αν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης είναι θετικό, θα ανέρχεται κανείς στην ιεραρχία της εκπαίδευσης.

Τρίτο: «Η εκπαίδευση λειτουργεί καλύτερα με δομές υποστήριξης». «Αυξάνουμε τους σχολικούς συμβούλους» τόνισε η υπουργός και προανήγγειλε ότι θα προσληφθούν 550 ψυχολόγοι και 550 κοινωνικοί λειτουργοί.

Τέταρτο: «Η εκκλησιαστική μας εκπαίδευση χρήζει εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης». «Σήμερα κληρικοί μισθοδοτούμενοι από το δημόσιο μπορεί να είναι και απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης» εξήγησε η κ. Κεραμέως και ανακοίνωση την ίδρυση της μεταδευτεροβάθμιας σχολής εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με διετές πρόγραμμα με στόχο την αναβάθμιση του κλήρου.

Πρωτοφανής δήλωση

«Το σχολείο που θα ανοίξει το Σεπτέμβριο δεν θα είναι το ίδιο. Θα έχει 11.700 μόνιμους διορισμούς. Στα δύο χρόνια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη 16.200 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας χαρακτηρίζοντας για τέσσερις λόγους «πρωτοφανή» τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Όπως είπε η κα Κεραμέως, η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνει την προσπάθεια των συνυποψηφίων αυτών που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία, παρακάμπτει στην ουσία το αδιάβλητο των πανελλαδικών εξετάσεων και κάθε αίσθημα δικαίου, αγνοεί επιδεικτικά τη βάση, την οποία επέλεξαν τα ίδια τα πανεπιστήμια και τέλος, ακυρώνει την προσπάθεια των ίδιων των υποψηφίων που μπορούν να περάσουν σε σχολές άλλων πόλεων από αυτές που ήταν στην πρώτη τους προτίμηση.

«Είναι πραγματικά θλιβερό να εργαλειοποιεί έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση νέους ανθρώπους» κατέληξε η κα Κεραμέως αναφερόμενη στην περίπτωση του μαθητή που απέτυχε να μπει στην αρχιτεκτονική του ΕΜΠ.