Νεότερη ανάλυση των δεδομένων της Φάσης ΙΙΙ δείχνει ότι το εμβόλιο Sputnik V αποτρέπει πάνω από το 95% των κρουσμάτων κοροναϊού, ανακοίνωσε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο περισσότερες από 50 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθειά του.

Η τιμή του Sputnik V υπολογίζεται σε 20 δολάρια για τις δύο δόσεις, «πολύ λιγότερο» από τα εμβόλια mRNA που προσφέρουν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα (Pfizer, Moderna), ανακοινώθηκε στον επίσημο λογαριασμό του εμβολίου στο Twitter.

Το ποσοστό του 95% έρχεται από τη δεύτερη προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων για 19.000 εθελοντές και αφορά την προστασία που παρέχει το εμβόλιο 42 ημέρες μετά την πρώτη δόση, ανακοίνωσαν το υπουργείο Υγείας και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων.

Στις 22 ημέρες μετά την πρώτη δόση, ή μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 92%.

Σοβαρές παρενέργειες δεν παρατηρήθηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι τα τελικά αποτελέσματα της Φάσης ΙΙ θα δημοσιευτούν στον επιστημονικό Τύπο.

Στην πρώτη προκαταρκτική ανάλυση που είχε ανακοινωθεί προ ημερών, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού υπολογιζόταν στο 92%.

Οι προκαταρκτικές αναλύσεις αποτελεσματικότητας πραγματοποιούνται σε τρία ορόσημα της κλινικής μελέτης, τα οποία αντιστοιχούν στα πρώτα 20, 39 και 78 κρούσματα μεταξύ των συνολικά 42.000 εθελοντών που λαμβάνουν μέρος στην κλινική δοκιμή. Πολλοί από αυτούς δεν περιλαμβάνονται στην τελευταία ανάλυση καθώς δεν έχουν λάβει τη δεύτερη δόση.

Το εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας, γνωστό και ως Κέντρο «Γκαμαλέια», βασίζεται σε δύο αδενοϊούς που αναγκάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες του κοροναϊού SARS-CoV-2.

Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δόσεις το 2021.

Μια παρόμοια προσέγγιση, η οποία αξιοποιεί έναν ιό που προκαλεί κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, ακολουθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης, του οποίου την εμπορική διάθεση έχει αναλάβει η AstraZeneca.