«Η Εκκλησία μας είναι στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας«. Τάδε έφη Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή ενημέρωση, μια συνέντευξη η οποία έγινε υπό το βάρος των 1.259 κρουσμάτων που καθιστά οριακή την κατάσταση στην Ελλάδα.

Δηλαδή, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, στην Εκκλησία είναι όλα καλώς καμωμένα, δεν υπάρχουν παρεκκλίσεις από τους κανόνες και τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας.

Ουσιαστικά ο κ. Χαρδαλιάς στέλνει μήνυμα στους μητροπολίτες και τους λοιπούς ιερωμένους «συνεχίστε έτσι, μια χαρά τα κάνετε».

Και οι εικόνες ντροπής έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου; Οι μητροπολίτες και οι δεκάδες άλλοι παππάδες που έκαναν λιτανεία χωρίς να φορούν μάσκες, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών φορούσε και περίμενε υπομονετικά να προσκυνήσει;

Δεν μπορεί να μην είδε τις εικόνες ο υφυπουργός. Δεν μπορεί να μην τον ενημέρωσαν; Και δεν μπορεί να μην έβαλε μυαλό από τότε που και ο ίδιος χωρίς μάσκα έσπευσε να φιλήσει το χέρι ενός ιερωμένου.

Πρόκειται για φάουλ του ίδιου αλλά και της κυβέρνησης η οποία δεν τολμά να «σπάσει αυγά» σε μια χρονική στιγμή που η πανδημία έχει ξεφύγει. Διότι κανείς δε λέει να συγκρουστεί με την Εκκλησία, κάθε άλλο. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πολλοί ιεράρχες είναι παράδειγμα προς μίμηση με τη στάση τους.

Ομως, κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι απλά παρατηρητής και σχολιαστής τέτοιων εξόφθαλμων παραβιάσεων των κανονισμών. Ο κ. Χαρδαλιάς, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έπρεπε να καταδικάσουν τις εικόνες από τη Θεσσαλονίκη και να πάρουν μέτρα. Ακόμη και να κοπούν πρόστιμα στους ιερωμένους.

Διότι δεν μπορεί να πλακώνεται η Αστυνομία στις πλατείες με τα 14χρονα και να μην τολμά να ασκήσει κριτική στις επιλογές κάποιων μητροπολιτών.

Και δεν μπορεί ο Τσιόδρας να ικετεύει για συνείδηση όταν κάποιοι αδιαφορούν ακόμη και για τα προφανή. Θέλει αρετή και τόλμη η πανδημία…