Ιδιαίτερη μνεία στη σημασία και την ποιότητα της αντίδρασης του Ισραήλ απέναντι στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κάνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα. Οι έχοντες γνώση των εξελίξεων τονίζουν ότι το Ισραήλ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι αυτό αποδεικνύει τη διαρκώς ενισχυόμενη σχέση Αθήνας – Τελ Αβίβ, σε μια κρίσιμη περίοδο.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το Ισραήλ παρείχε εκτός από λεκτική στήριξη και πληροφορίες στην Αθήνα, σε μια χρονική περίοδο που τις είχε ιδιαίτερη ανάγκη. Η παρέμβαση δε της ισραηλινής κυβέρνησης ήταν η πλέον σαφής και ξεκάθαρη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο η άμεση αναχώρηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για το Ισραήλ, την Πέμπτη, πριν από το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, αλλά και τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, είχε στόχο να στείλει και αυτή τα δικά της μηνύματα. Ο Δένδιας είχε συνάντηση τόσο με τον ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι όσο και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τους οποίους ενημέρωσε αναλυτικά για τις εξελίξεις και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα στα οποία το Τελ Αβίβ μπορεί να έχει αποτελεσματική συμβολή στην υποστήριξη της Ελλάδας.

Με το Ισραήλ να αναδεικνύεται μέσω των άμεσων πρωτοβουλιών του σε έναν από τους καταλυτικής σημασίας συμμάχους της ελληνικής πλευράς, διπλωματικοί κύκλοι υπογραμμίζουν τον ρόλο που έχει παίξει σε αυτό η ενίσχυση των δεσμών που επιδιώκεται και τα τελευταία χρόνια και η σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων. Ιδιαίτερα η συμβολή του σχήματος 3+1, Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και ΗΠΑ, που θέτει τις βάσεις για μία συμμαχία στρατηγικής σημασίας.

Με την Ελλάδα να ενισχύει διαρκώς τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες με το Ισραήλ για αναβάθμιση των σχέσεων και στον τομέα της άμυνας έχουν ενταθεί, ενώ και η προωθούμενη εγκατάσταση του ισραηλινού ραντάρ Long Horizon στην Κρήτη, με δυνατότητες παρακολούθησης όλου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζεται ως κίνηση που ενισχύει και την ελληνική πλευρά σημαντικά.

Να σημειωθεί ότι εκτός από την επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ υπήρξε και επικοινωνία του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας της χώρας Μπενιαμίν Γκαντζ με τον έλληνα ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο, με επίκεντρο τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία. Στη συζήτηση τέθηκε και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής, αμυντικοτεχνικής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών τους, σε συνέχεια και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ τον Ιούνιο.

Δεδομένου δε ότι το Ισραήλ είναι από τις χώρες που έχουν ίσως τους καλύτερους διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, με πρόσβαση και στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο ρόλος του αναδεικνύεται κρίσιμος για την Αθήνα.