Σε νέες προκλητικές δηλώσεις σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας μετά τη διεθνή κατακραυγή για την απόφασή του, διατηρώντας την επιθετική ρητορική του.

Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε «το εκ νέου άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα ότι η χώρα μας ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», κάνοντας λόγο για αναγέννηση του έθνους.

«Εχθρικές επιθέσεις και πολιτικές κρίσεις δεν μπορούν να καταστρέψουν την πατρίδα μας. Με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας» είπε χαρακτηριστικά όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, υπογραμμίζοντας πως «ορκιζόμαστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να φτάσει στη σημαία μας, την πατρίδα μας». 

Ομάδα ασφαλείας 500 ατόμων

Ο τούρκος πρόεδρος μάλιστα έκανε έκκληση στους νέους με αφορμή το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή, ενώ ανακοίνωσε πως ομάδα ασφαλείας 500 ατόμων θα εργάζεται συνεχώς στο τζαμί.