Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών να προσκομίζουν οι ίδιοι σε διάφορες υπηρεσίες τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου και θανάτου, προκειμένου να ενημερώνεται το «Μητρώο ΑΜΚΑ», βάζει μια νέα διασύνδεση μεταξύ των ηλεκτρονικών συστημάτων του ελληνικού Δημοσίου.

Οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, προχώρησαν στην έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, που επιτρέπουν στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) στην οποία ανήκει και το Μητρώο ΑΜΚΑ, να έχει άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλα τα ληξιαρχικά γεγονότα των πολιτών που τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του υπουργείου Εσωτερικών.

Ήδη, η βάση δεδομένων του «Μητρώου Πολιτών» έχει διασυνδεθεί πλήρως με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, η οποία διαθέτει και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου κάθε αιτούμενο από αυτές στοιχείο, έπειτα από σχετική έγκριση του γενικού γραμματέα Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου.

Στο εξής, το Μητρώο ΑΜΚΑ θα επικαιροποιείται αυτομάτως για όλες τις αλλαγές στα «γεγονότα ζωής», αμέσως μόλις οι πολίτες τα δηλώνουν στο Ληξιαρχείο, μέσω της συγκεκριμένης διαλειτουργικότητας των συστημάτων του Δημοσίου.

Σημειώνεται, ότι η προσκόμιση των ληξιαρχικών πράξεων ήταν απαραίτητη για μια σειρά από λόγους, όπως π.χ για τη δήλωση της απώλειας ενός συγγενικού προσώπου στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, για την κατάθεση αίτησης για κάποιο κοινωνικό επίδομα ή για αιτήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, όπως το σύστημα συνταγογράφησης ή το σύστημα Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Έτσι, μια διαδικασία που απαιτούσε συνήθως ολόκληρες εβδομάδες για την διεκπεραίωση ενός αιτήματος, πλέον θα ολοκληρώνεται εντός μιας ημέρας, μέσω της ΓΓΠΣΔΔ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της δήλωσης απώλειας προσώπου. Έως τώρα, οι συγγενείς έπρεπε να προσκομίζουν πρώτα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης την ληξιαρχική πράξη θανάτου προκειμένου να δηλωθεί η απώλεια. Ακολούθως, έπρεπε να επαναλάβουν τη διαδικασία για την διακοπή της σύνταξης και την παύση των υπηρεσιών υγείας. Η επίπονη αυτή διαδικασία απαιτούσε πολύωρη ταλαιπωρία των συγγενών και τουλάχιστον 30 ημέρες για την ολοκλήρωση του αιτήματος. Πλέον, το Μητρώο ΑΜΚΑ θα ενημερώνεται αυτομάτως, εντός μιας ημέρας και από εκεί θα ενημερώνονται αυτόματα και όλα τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και παροχής υπηρεσιών υγείας που χρησιμοποιούν το Μητρώο ΑΜΚΑ ως μέσου ταυτοποίησης. Παράλληλα, ο αριθμός ΑΜΚΑ του θανόντος θα απενεργοποιείται αμέσως.

Επιπλέον, καταργείται και η υποχρέωση προσκόμισης από τους πολίτες πιστοποιητικών γάμου ή οικογενειακής κατάστασης για την παροχή ενός επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας (π.χ του ΟΠΕΚΑ). Πλέον το Μητρώο ΑΜΚΑ της ΗΔΙΚΑ θα έχει αυτόματα πλήρη εικόνα της οικογενειακής κατάστασης του πολίτη και των εξαρτώμενων μελών του και δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικών γάμου ή οικογενειακής κατάστασης από τον ίδιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από