Ο λόγος που το ΜέΡα25 πέτυχε να βρίσκεται στη Βουλή, είναι ότι «όπου πηγαίναμε, στους δήμους στα σινεμά, στην επαρχία πάντα μιλάγαμε με θετικό πρόσημο, λόγο, πρόγραμμα δεν καθόμασταν να ανασκαλίσουμε όλη τη τραγωδία της 10ετίας» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης.

«Νέου είδους κόμμα»

Το ΜέΡα25 έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και στο ερχόμενο συνέδριο του κόμματος θα γίνουμε «το μοναδικό κόμμα, που τις θέσεις μας και τα πρόσωπα θα τα ψηφίσουν όλοι οι Ευρωπαίοι που είναι μέλη του Diem25. Δεν έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο στην ιστορία», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Χαρακτήρισε το ΜεΡα25 «νέου είδους» κόμμα. Ο ίδιος δηλώνει αριστερός αλλά το Μέρα25 όπως και το Diem25 «δεν είναι ένα αριστερό κόμμα. Είμαστε μια συμμαχία ειδικού σκοπού», τόνισε.

«Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μια συμμαχία στη βάση ενός μίνιμουμ κοινού προγράμματος που να αποτρέψει την ακροδεξιά στροφή», είπε, προσθέτοντας ότι στο κόμμα υπάρχουν και φιλελεύθεροι και χαρακτήρισε τον εαυτό του «αριστερό μαρξιστή από τα γεννοφάσκια μου», τονίζοντας πως «έτσι γεννήθηκα έτσι θα πεθάνω».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά μνημονιακό κόμμα»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τον «βαθιά μνημονικό κόμμα» και αναφέροντας παράλληλα ότι ο πρώην γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε σημαντικά εύσημα τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας ότι «καμία άλλη κυβέρνηση δεν εφάρμοσε με τέτοια πίστη και αποφασιστικότητα τις εντολές του».

«Μπήκαμε στη Βουλή για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο σήμερα. Τα παιδιά τους φύγαν στο εξωτερικό τα κόκκινα δάνεια τους πνίγουν», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να τον προεξοφλεί ως σύμμαχο μετά τις επόμενες εκλογές με την απλή αναλογική.

Για το θέμα που κυριαρχεί στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες και έχει να κάνει με την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, την υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων, αν θα υπάρξει πόρισμα κ.τλ., ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το ΜέΡα25 περήφανα δεν μετέχει «σε αυτόν τον τραγέλαφο».

«Τραγέλαφος η προανακριτική για Παπαγγελόπουλο»

Για τις κατηγορίες στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον κ. Παπαγγελόπουλο που κατηγορείται ότι ως υπουργός παραβίασε ακριβώς τη διάκριση των εξουσιών και διέταζε σε εισαγγελείς τί να κάνουν, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω τον οποιονδήποτε;».

«Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι βουλευτές κάθονται γύρω γύρω και προσποιούνται ότι είναι δικαστές και εισαγγελείς;» αναρωτήθηκε.

Η πρόταση του ΜέΡα25 είναι ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένα σώμα δίωξης πολιτικού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος, κάτι σαν το FBI» που θα είναι «ανεξάρτητο από τη κυβέρνηση».

Για τη μη συμμετοχή του ΜέΡα25 στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου τόνισε ότι «εμείς δεν πηγαίνουμε από πεποίθηση. Είναι ένας τραγέλαφος στο οποίο κανένα δημοκρατικό πολιτικό κόμμα δεν πρέπει να συμμετέχει».

«Οποιοσδήποτε πολίτης έρχεται και μας λέει ‘καλά κάνετε και δεν πηγαίνετε. Εδώ δεν υπάρχει απονομή ούτε δικαιοσύνης ούτε αποκατάστασης αλήθειας. Γίνεται αυτό που γίνεται εδώ και δεκαετίες όπου οι μεν ενοχοποιούν τους δε. Οταν όλοι είναι ένοχοι, τότε δεν είναι κανένας ένοχος. Εχουμε την πλήρη απαξίωση τόσο της νομοθετικής όσο και της δικαστικής εξουσίας. Ξεφτιλίζονται και οι δύο» υπογράμμισε.

O κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στον πρώην υπουργό επί ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο, λέγοντας ότι «βρήκαν έναν και τον έστειλαν φυλακή για να γλιτώσουν όλοι οι άλλοι. Γελάει το πανελλήνιο».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι αθώος, είπε «δεν γνωρίζω και δεν έχω δικαίωμα να έχω άποψη. Αρνούμαι να αποφανθώ για την ενοχή ή την αθωότητα ενός ανθρώπου. Είναι η αρχή του τέλους της δημοκρατίας».

Εάν η επιτροπή καταλήξει σε πόρισμα παραπεμπτικό (κατηγορία) και το θέμα έρθει στην ολομέλεια, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το ΜέΡα25 θα απέχει από τη ψηφοφορία, «αλλά αυτό θα το κάναμε όποια και να ήταν η περίπτωση».

«Ο Τσίπρας υπέγραψε το τέταρτο μνημόνιο»

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι «η ΕΚΤ έχει μεσάνυχτα σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ελληνικό δημόσιο κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο χρεωκοπημένο. Μας δανείζουν με μέσο όρο επιτοκίων στο 2,68%. Και αυτό προστίθεται στο χρέος που είναι 368 δισ.».

Πρόσθεσε ότι «με τα πρωτογενή πλεονάσματα κλειδωμένα στο 2,5% με 3% (και αυτό είναι μέχρι το 2060) ο ιδιωτικός τομέας θα αιμορραγεί. Και αν κάποιοι είναι αισιόδοξοι πρέπει να σας πω πως η κρίση στην Ευρώπη θα χειροτερέψει. Ακόμα και η Γερμανία έχει πτώση στη βιομηχανική της ανάπτυξη και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο κ. Σταϊκούρας να πιάσει ανάπτυξη 2,7%».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «ο τζίρος συρρικνώνεται και οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα μιας νέας καταστροφής». Πρόσθεσε ότι Αλέξης Τσίπρας και βέβαια υπέγραψε το τέταρτο μνημόνιο. «Ημουν ο πρώτος που το χαρακτήρισε έτσι».

Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία του καπιταλισμού που μέσα σε αυτά τα χρόνια έπεσε ο μέσος μισθός και ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός. «Η μόνη εξήγηση είναι πως η αύξηση του ΑΕΠ δεν μετουσιώθηκε σε επενδύσεις και ανάπτυξη», είπε.

Πρόσθεσε ότι το βάρος του χρέους θα αυξάνει, όσο ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από το μέσο επιτόκιο, όσο έχουμε το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος που καταστρέφει τον ιδιωτικό τομέα».

Αναφέρθηκε στους χιλιάδες νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό, «και θα συνεχίσουν να φεύγουν όσο ο ιδιωτικός τομέας καταστρέφεται από το 95% προπληρωμή φόρου».

Είπε ότι «παιδιά του εξωτερικού, στα μπαρ και εστιατόρια έρχονται με δάκρυα στα μάτια και μου λένε ‘δεν είχα στον ήλιο μοίρα στην Ελλάδα και για αυτό έφυγα’. Αυτό είναι το έγκλημα που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και μία 10ετία. Και θα γίνεται όσο τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι κλειδωμένα μεταξύ 2% και 3,5% μέχρι το 2060, που σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας πάντα θα αιμορραγεί».

Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι εκτελούν αυτό το σχέδιο σημειώνοντας «γι’ αυτό υπάρχει το ΜέΡα25 για να τους θυμίζουμε ότι αυτό δεν είναι μοντέλο ανάπτυξης». Είπε ακόμη ότι «ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα είναι η αναδιάρθρωση χρέους» και πως «η κρίση στην Ευρώπη θα χειροτερέψει».

«Θα δώσω στις 10 Μαρτίου τις ηχογραφήσεις του Eurogroup»

Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους προχωράει στη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων από τα Eurogroup στα οποία συμμετείχε ως υπουργός Οικονομικών της χώρας.

«Το κάνω γιατί έγιναν δυο πράγματα που με ενόχλησαν. Το 50% είναι ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο 50% ήταν μια αναφορά του κ. Σταϊκούρα μέσα στη βουλή. Είπε πως για τα κόκκινα δάνεια και πως για το 40% ευθύνεται ο Βαρουφάκης και τα όσα έκανε μέσα στο Eurogroup. Οι Ελληνες πρέπει να ξέρουν τι έγινε μέσα σε εκείνη τη συνεδρίαση», είπε.

«Θεωρώ πως πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα. Εχουμε έναν μνημονιακό δικομματισμό που χτίζει πολιτικές σήμερα. Στο πρώτο κιόλας Eurogroup απειλήθηκα από τον Ντάισελμπλουμ πως οι τράπεζες θα κλείσουν. Δεν ξέραμε πως δεν υπάρχουν πρακτικά στο Eurogroup και γι’ αυτό δεν είχα ηχογραφήσει τα τρία πρώτα που συμμετείχα», τόνισε.

«Στις 10 Μαρτίου θα δημοσιοποιήσω τα ηχητικά στην ιστοσελίδα του ΜέΡΑ25. Δεν θα γίνει κανένα edit. Είναι καμιά δεκαριά συνεδριάσεις. Θεωρώ πως αυτό που θα κάνω είναι ευρωπαϊκό μου καθήκον. Θα ακούσετε τον Σόιμπλε να λέει πως τα ελληνικά κέρδη θα τα χρησιμοποιήσει αυτός για τον γερμανικό προϋπολογισμό. Και δεν θα το κάνω τόσο για εμάς όσο για να μάθουν οι Γερμανοί πως χτίζεται η οικονομική πολιτική τους», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Συνεχίζοντας, ο πρώην έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε: «Αρχισαν να λένε ψέματα και να παίρνουν πίσω αυτά που μας είχαν δώσει. Περίμενα τον πόλεμο που θα δεχόμασταν. Είχαμε μιλήσει με τον Τόμσεν του ΔΝΤ και είχαμε συμφωνήσει για το ΦΠΑ. Δώσαμε τα χέρια. Ηπιαμε και ένα ποτό για να το γιορτάσουμε. Και εκεί που τα ετοιμάζαμε όλα και τις ανακοινώσεις τα πήρε όλα πίσω και μου ζητούσε να του δώσω τα εργασιακά. Αυτό είναι έλλειψη μπέσας. Αυτά πρέπει να τα μάθει ο κόσμος. Δεν είχαν έρθει ποτέ με προτάσεις και έβγαιναν έξω και έλεγαν πως εγώ πήγαινα εκεί χωρίς προτάσεις. Αυτά πρέπει να τα μάθει ο κόσμος. Θα πρέπει να ακούσετε πως τσακωνόντουσαν για τα τελεσίγραφα που έδιναν στην Ελλάδα».

«Θα ακούγεται ο Σόιμπλε με τη φωνούλα του»

Απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, είπε: «Εσείς δεν θέλετε να ακούσετε τον κ. Σόιμπλε με τη φωνούλα του να λέει για τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία από το 2012, την περίοδο κυβέρνησης Σαμαρά, είχαν υποσχεθεί ότι θα τα επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε ‘όχι, αυτά τα χρειάζομαι για τον προϋπολογισμό μου’. Δεν έχω υποχρέωση να το μεταφέρω στους γερμανούς πολίτες για να καταλαβαίνουν τί κάνει ο δικός τους ΥΠΟΙΚ στο δικό τους όνομα; Χωρίς διαφάνεια δεν υπάρχει δημοκρατία».

Βαρουφάκης: Θα ήταν καλύτερα να είχαμε βγει από το ευρώ

Την πεποίθησή του πως μπορεί στην αρχή να ήταν δύσκολα αλλά στη συνέχεια θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας ένα Grexit, επανέλαβε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Οταν έχεις χρεοκοπήσει τότε νυν υπέρ πάντων η αναδιάρθρωση του χρέους. Είχα πει πως δεν έπρεπε να μπούμε στο ευρώ αλλά από τη στιγμή που μπήκαμε δεν έπρεπε να βγούμε και γι’ αυτό έχασα πολλούς φίλους στην αριστερά», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Αν είχαμε βγει από το ευρώ θα ήταν κακό. Θα χάναμε άλλο 10,5% του ΑΕΠ αλλά μέσα σε 18 μήνες θα το είχαμε αναπληρώσει, σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς. Επιμένω και σήμερα πως το Grexit ήταν προτιμότερο αλλά η απειλή πως θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη ήταν κούφια. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις που κάνουν ακόμα και σήμερα» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Ο Σόιμπλε δεν έχει διαφορά από κάποιον που ζητάει φακελάκι»

«Συμπονώ τους πρώην συντρόφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάτι πρέπει να πουν για να δικαιολογήσουν την κωλοτούμπα που έκαναν με την υπογραφή του μνημονίου. Τους απαντώ με τα ηχητικά. Εγώ δεν εκβίασα κανέναν. Εκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου να μιλήσω μαζί τους και να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Οι προτάσεις μου ήταν συνεχής. Τους έλεγα δώστε μου κάτι για να σας δώσω κι εγώ αλλά μέχρι να μου δώσετε δεν σας δίνω τίποτα. Ε, μην τρελαθούμε, αυτό δεν είναι εκβιασμός», σημείωσε.

«Εχω σκεφτεί τις νομικές επιπτώσεις από τη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων. Αλλά υπάρχει μια απόφαση του Αρείου Πάγου που με καλύπτει. Αλλά σε κάθε περίπτωση αφού το επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον θα το κάνω. Αυτό που έκανα ήταν το πιο τίμιο πράγμα που έχω κάνει. Και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Ο Σόιμπλε δεν έχει διαφορά από κάποιον που ζητάει φακελάκι. Η πρώτη σύγκρουση με τον Τσίπρα ήταν για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Επεσα από τα σύννεφα και ένιωσα πως εδώ τελειώνουμε» είπε.

«Ορτινάντσα του Σόιμπλε ο Ντάισελμπλουμ»

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε οργισμένος με τον τότε πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας: «Θα σκάσω αν δεν απαντήσω στον Ντάισελμπλουμ. Καταρχάς δεν ήταν πρώτος παίκτης. Ετσι ήθελε να δείχνει αλλά δεν ήταν. Ορτινάντσα του Σόιμπλε ήταν. Η ομιλία μου στο πρώτο Eurogroup που συμμετείχα ήταν η πιο διπλωματική που έχω κάνει ποτέ. Πήγα με καλή διάθεση. Και γυρνάει ο Ντάισελμπλουμ και μου λέει θα τα υπογράψεις όλα τώρα. Τόλμησε και μου είπε: ‘Ή υπογράφεις ή κλείνουν οι τράπεζες’. Και με κατηγορεί ότι μίλησα εκείνη την ώρα με τον Τσίπρα. Δεν έπρεπε να ενημερώσω τον πρωθυπουργό μου; Τότε θα έπρεπε να με πάτε για εσχάτη προδοσία. Ο Ντάισελμπλουμ ήθελε να μπει σφήνα ανάμεσα σε εμένα και τον Τσίπρα. Δεν το κατάφερε τότε αλλά μερικούς μήνες αργότερα» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στους πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Επρεπε να έχω τραβήξει την πρίζα στις 24 Φεβρουαρίου του 2015»

«Λένε ανοησίες για μένα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα το καταλάβουν στις 10 του Μάρτη που θα δημοσιοποιηθούν τα ηχητικά. Επρεπε να έχω τραβήξει την πρίζα στις 24 Φεβρουαρίου του 2015. Αυτό που τους είχα πει τότε και θα τους έλεγα ξανά σήμερα είναι πως αφού θέλατε να υπογράψετε μνημόνιο έπρεπε να αφήσετε τον Σαμαρά να το κάνει. Με κατηγορούν ότι δεν συμβιβάστηκα. Και αυτό πρέπει να κάνει τώρα και ο κ. Σταϊκούρας. Καμία Ελλάδα δεν επιστρέφει χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους», υπογράμμισε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Για κόκκινα δάνεια και κατασχέσεις σπιτιών

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μίλησε και για τα φλέγοντα ζητήματα των κόκκινων δανείων και τις κατασχέσεις σπιτιών, ενώ αναφέρθηκε και στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Το 2009 τα κόκκινα δάνεια ήταν 9%, το 2015 έφτασε στο 40% και περισσότερο. Σε αυτό δεν φταίνε οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά η καθίζηση της οικονομίας. Τα κόκκινα δάνεια τα δημιουργεί η ύφεση. Το ιδιωτικό χρέος είναι μια τεράστια βόμβα. Μας ανησυχεί το ότι έχει επιλεχθεί μια λύση η οποία θα αποτύχει. Θα χειροκροτούσα τον κ. Σταϊκούρα αν τα κατάφερνε αλλά με αυτό το σχέδιο δεν θα τα καταφέρει», είπε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε:

«Τι λες; Θα εκκαθαρίσω τα βιβλία των τραπεζών πουλώντας τα κόκκινα δάνεια. Τότε θα πρέπει αυτός που τα αγοράσει να αγοράσει και το δικαίωμα στους πλειστηριασμούς. Για να βγάλουν λοιπόν κέρδος αυτά τα funds θα πρέπει να υπάρξει μια χιονοστιβάδα κατασχέσεων και άρα θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες».

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έχουν ανάγκη να δίνουν στεγαστικά δάνεια. «Περιουσία των τραπεζών είναι τα δάνεια που δίνουν. Και αυτό θα σταματήσει», είπε.

«Η λύση θα ήταν να μην πουληθούν τα κόκκινα δάνεια. Θα πρέπει να παγώσουν (όχι να διαγραφούν) και να αφήσουμε τους δανειολήπτες να ορθοποδήσουν. Οταν αυτό γίνει τότε οι τράπεζες και τα χρήματά τους θα πάρουν πίσω και δεν θα υπάρξει κοινωνική κρίση. Η ανάπτυξη θα έρθει. Μπορεί να έχω πεθάνει εγώ αλλά θα έρθει. Οπότε πρέπει να στηριχθούμε σε αυτό» τόνισε.

«Ο Τσίπρας έδωσε στους εταίρους μας τα πρωτογενή πλεονάσματα πίσω από την πλάτη μου»

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Δεν μετανιώνω για την κοινή πορεία που είχαμε με τον Αλέξη Τσίπρα. Είχαμε φιλικές σχέσεις αλλά δεν είμασταν φίλοι. Ηρθαμε κοντά εξαιτίας της χρεοκοπίας. Αν δεν είχε χρεοκοπήσει η Ελλάδα εγώ θα είχα παραμείνει στο πανεπιστήμιο. Εδωσε στους εταίρους μας τα πρωτογενή πλεονάσματα, πίσω από την πλάτη μου. Και προφανώς μετά η άλλη πλευρά δεν μου έδινε σημασία. Και σήμερα πλέον ο Τσίπρας με κατηγορεί πως δεν μου έδιναν σημασία. Κάτι δηλαδή που αυτός προκάλεσε».