Ένας πύραυλος Κατιούσα έπεσε σήμερα το απόγευμα εντός της Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης.

Πρόκειται για την περιοχή όπου εδρεύουν η αμερικανική πρεσβεία και πολλά κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή έχουν αποκλειστεί.

Παράλληλα το Reuters μετέδωσε πως αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για δύο εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Ιράκ.

Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος έπεσε νεκρός τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε αμερικανική επιδρομή.

Δύο ακόμα πύραυλοι έπληξαν την βάση Μπαλάντ

Δύο πύραυλοι Κατιούσα έπεσαν εντός της αεροπορικής βάσης Μπαλάντ, στην οποία σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, όπως ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Η βάση αυτή απέχει 80 χιλιόμετρα βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας.

Πέντε τραυματίες από βλήματα όλμων

Βλήματα όλμων έπληξαν τη συνοικία Τζαντρίγια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

https://twitter.com/BarzanSadiq/status/1213510051400495105

https://twitter.com/BarzanSadiq/status/1213509605944414208

Όρκοι εκδίκησης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ιράν «να πάρει εκδίκηση κατά αναλογικό τρόπο» για τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, του αρχιτέκτονα της ιρανικής στρατηγικής στην Μέση Ανατολή, βεβαιώνει η Τεχεράνη.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν χθες το βράδυ από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο υποναύαρχος Αλί Φανταβί, υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, είπε ότι η Ουάσιγκτον δήλωσε «αν θέλετε να εκδικηθείτε, εκδικηθείτε κατά αναλογικό τρόπο σε αυτό που κάναμε».

Οι Αμερικανοί δεν είναι σε θέση «να αποφασίσουν» ποια θα είναι η απάντηση του Ιράν και «πρέπει να περιμένουν σκληρή εκδίκηση. Αυτή η εκδίκηση δεν περιορίζεται στο Ιράν», πρόσθεσε, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι οι σύμμαχοι του Ιράν στην Μέση Ανατολή «είναι έτοιμοι να συγκεκριμενοποιήσουν αυτήν την εκδίκηση».

Ο ιρανός στρατιωτικός δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο οι ΗΠΑ διαβίβασαν αυτό το μήνυμα περί αναλογικότητας στην Τεχεράνη.

Το Ιράν σήκωσε το κόκκινο «λάβαρο του πολέμου»

Η εξόντωση του Σουλεϊμανί, διοικητή της επίλεκτης μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης, Κουντς, προκάλεσε οργή στο Ιράν, με την Τεχεράνη να ορκίζεται εκδίκηση από τις ΗΠΑ για το θάνατο του πανίσχυρου άντρα.

https://twitter.com/WithinSyriaBlog/status/1213446523574456320

Έντονος προβληματισμός έχει προκληθεί από τις εικόνες που μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση, όπου απεικονίζεται ο ένα τζαμί, στον τρούλο του οποίου υψώνεται για πρώτη φορά στην Ιστορία μια κόκκινη σημαία.

Σύμφωνα με το Associated Press η κόκκινη σημαία στην παράδοση των σιιτών συμβολίζουν τόσο το αίμα που χύνεται άδικα, όσο και την έκκληση για εκδίκηση για κάποιον που σκοτώθηκε.