Ο παραδοσιακός μπακλαβάς γίνεται με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι και για να ακριβολογούμε με 40-50 τέτοια φύλλα, ελαιόλαδο καλής ποιότητας και πλούσια γέμιση από καρύδια. Η συνταγή είναι για σιροπιαστό, τραγανό μπακλαβά με έτοιμο φύλλο κρούστας, καρύδια και αμύγδαλα, που γίνεται επίσης πολύ νόστιμος, και θα τον απολαύσουν άπαντες.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

Για τη γέμιση

4-5 κούπες καρύδια και αμύγδαλα σε αναλογία τρία προς ένα

5 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη

1 κοφτή κουταλιά τριμμένη κανέλα

1 κοφτό κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο

1 κούπα βούτυρο λιωμένο

1 κούπα εκλεκτό ελαιόλαδο

Για το σιρόπι

3,5 κούπες ζάχαρη

2,5 κούπες νερό

φλούδες από ένα λεμόνι

χυμό από μισό λεμόνι

1 μικρό ξυλάκι κανέλα

γαρύφαλλα για το στόλισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι στους 180 βαθμούς C στο φούρνο να καβουρδιστούν ελαφρά για ένα δεκάλεπτο πάνω κάτω και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αλέθουμε τα καρύδια με κοφτά πατήματα στο multi έτσι ώστε να έχουμε και κομματάκια μεγέθους ρυζιού και πιο ψιλά. Το ίδιο κάνουμε και με τα αμύγδαλα. Αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης με τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει μαζί με το ελαιόλαδο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκέτο ελαιόλαδο. Όταν το μείγμα ζεσταθεί αρκετά και πριν βράσει το αποσύρουμε από το μάτι. Αλείφουμε με το μείγμα του βουτύρου ένα ταψί λίγο μικρότερο από το μέγεθος των φύλλων κρούστας και απλώνουμε ένα φύλλο. Βουτυρώνουμε πολύ καλά. Βάζουμε 4 φύλλα καλά βουτυρωμένα το ένα πάνω στο άλλο. Σκορπάμε το 1/3 της γέμισης. Βάζουμε 2 φύλλα που τα βουτυρώνουμε και άλλο 1/3 από τη γέμιση. Δύο φύλλα ακόμη και την υπόλοιπη γέμιση. Διπλώνουμε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω στη γέμιση, και σκεπάζουμε με τα τελευταία φύλλα σπρώχνοντάς τα στα πλάγια για να εγκλωβίσουν τη γέμιση. Βουτυρώνουμε και το τελευταίο φύλλο και κόβουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια τον μπακλαβά μας βάζοντας καρφωτά ένα κοφτερό μαχαίρι για να μη τσαλακώσουμε το φύλλο. Αν έχει περισσέψει βούτυρο, τον περιχύνουμε και μ’ αυτό. Στολίζουμε με γαρύφαλλα. Ψήνουμε τον μπακλαβά στους 160 βαθμούς C για 1 ώρα και 10 λεπτά ως 1 ώρα και 30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας και το πόσο ξεροψημένο τον θέλουμε. Στα 40 λεπτά περίπου τον σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος. Λίγο πριν τον βγάλουμε από το φούρνο, βάζουμε τα υλικά του σιροπιού σε κατσαρόλα (εκτός από τον χυμό λεμονιού) και βράζουμε για 6-7 λεπτά από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός, χαμηλώντας ελαφρά τη θερμοκρασία. Το τελευταίο λεπτό προσθέτουμε τον χυμό. Περιχύνουμε τον μπακλαβά μόλις βγει από το φούρνο με το καυτό σιρόπι. Μπορεί να μας φαίνεται πολύ αλλά θα έχει απορροφηθεί μέχρι να κρυώσει το γλυκό μας. Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει εντελώς, ξεσκέπαστος, και μετά τον κόβουμε και σερβίρουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο καρύδια ή μόνο αμύγδαλα ή μείγμα τους σε όποια αναλογία μας αρέσει.