Τροποποιήσεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Brexit το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και θα συζητηθεί την Παρασκευή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ορίζει ως ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου, αναμένεται να υπερψηφιστεί επί της αρχής πριν η Βουλή κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων, με τη νομοθετική διαδικασία να συνεχίζεται αμέσως μετά τις γιορτές.

Σύμφωνα με αυτό παύει να ισχύει μια σειρά βασικών μέτρων προστασίας είχαν εξασφαλιστεί τον Οκτώβριο, όταν ο Τζόνσον προσπάθησε να πάρει την υποστήριξη κάποιων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος για να περάσει τη συμφωνία μέσω του κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, στο κείμενο που κατέθεσε ο Μπόρις Τζόνσον έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα να απαιτήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου πέρα από την 31η Δεκεμβρίου 2020, πρωτοβουλία η οποία προκαλεί αντιδράσεις καθώς θεωρείται δύσκολο να υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση μέσα σε 11 μήνες.

Παράλληλα, το τροποποιημένο νομοσχέδιο αφαιρεί την υποχρέωση που είχε η κυβέρνηση να ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει το στόχο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση. Οι υπουργοί δεν θα δεσμεύονται πλέον από τη νομοθεσία να παρέχουν ενημερώσεις σχετικά με τη μελλοντική εμπορική σχέση.

Την ίδια ώρα, αφαιρεί και τη διάταξη που όριζε ότι μετά από το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως τα ορίζει το κοινοτικό δίκαιο. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση καταργεί ένα ολόκληρο χρονοδιάγραμμα που υποσχόταν να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ σημειώνουν πως το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο παραχωρεί γενικά ευρύτερη εξουσία εξουσία στην κυβέρνηση του Τζόνσον για να διαμορφώσει ένα σκληρότερο Brexit χωρίς τους ελέγχους και τις ισορροπίες του κοινοβουλίου.

Ενα γρήγορο Brexit

Ο Τζόνσον παρουσίασε μια ριζοσπαστική, όπως τη χαρακτήρισε, κυβερνητική ατζέντα, στοχεύοντας σε ένα γρήγορο Brexit, σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες και στον μετασχηματισμό της Βρετανίας προκειμένου να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων που του χάρισαν μια σαρωτική νίκη στις εκλογές.

Ο βρετανός πρωθυπουργός επέδειξε την πρόθεσή του να προσπαθήσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτών των ψηφοφόρων στη βόρεια και την κεντρική Αγγλία που, αν και υποστήριζαν το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, έσπασαν την παράδοση και τον ψήφισαν.

Μεταξύ των δεσμεύσεων να ενισχύσει τη χρηματοδότηση για το εθνικό σύστημα υγείας, να αυξήσει τις ποινές για τα βίαια εγκλήματα και να βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο Τζόνσον κατέστησε ως την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά του το σλόγκαν της προεκλογικής του καμπάνιας να φέρει εις πέρας το Brexit, επιβεβαιώνοντας ότι θα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 31 Ιανουαρίου.

Δήλωσε, επίσης, ότι δεν θα επιτρέψει άλλους «δισταγμούς και καθυστερήσεις» αποκλείοντας την όποια παράταση πέραν του 2020 της μεταβατικής περιόδου για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα έχει εμπορικές συνομιλίες παράλληλα και με άλλες χώρες.

«Το πρώτο μας μέλημα είναι να φέρουμε εις πέρας το Brexit και θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου» ανέφερε ο Τζόνσον προλογίζοντας την Ομιλία της Βασίλισσας, κατά την οποία η Ελισάβετ παρουσιάζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε μια εκδήλωση που σηματοδοτεί την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου.

«Θα απελευθερώσουμε τη χώρα από τα δεσμά της αναποφασιστικότητας, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων. Θα αποφύγουμε την παγίδα περαιτέρω δισταγμών και καθυστερήσεων –αποκλείοντας την όποια παράταση της περιόδου εφαρμογής πέραν του 2020».

Η ριζοσπαστική ατζέντα Τζόνσον

Χαρακτηρίζοντας το κυβερνητικό του πρόγραμμα «την πλέον ριζοσπαστική Ομιλία της Βασίλισσας εδώ και μία γενιά», ο Τζόνσον παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που ανατρέπει χρόνια οικονομικής λιτότητας, τα οποία επέβλεψε τα τελευταία εννέα χρόνια το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του.

Δεσμεύτηκε να δαπανήσει περισσότερα για το – πολυαγαπημένο για τους Βρετανούς πλην όμως προβληματικό πλέον- εθνικό σύστημα υγείας NHS ψηφίζοντας μια νομοθεσία που θα εγγυάται αύξηση της χρηματοδότησης, η οποία θα ανέλθει σε επιπλέον 33,9 δισεκ. λίρες ετησίως έως το 2023-24.

Υποσχέθηκε επίσης καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερες υποδομές και καλύτερη τεχνολογία και δεσμεύθηκε να αναθεωρήσει την πολιτική ασφάλειας, άμυνας και την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας «στην πιο ριζική επαναξιολόγηση της θέσης μας στον κόσμο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Ο Τζον ΜακΝτόνελ, αρμόδιος για την οικονομική πολιτική στους Εργατικούς, δήλωσε ότι η κυβερνητική ατζέντα δεν προσφέρει «τίποτα καινούργιο για το NHS και τις δημόσιες υπηρεσίες ή τους πολίτες που υποφέρουν αυτά τα Χριστούγεννα» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι «εκτός πραγματικότητας».

Brexit υπό τους ήχους του Μπιγκ Μπεν

Η έξοδος λοιπόν του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι τελικά θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου, όμως οι υποστηρικτές του Brexit έχουν πλέον θέσει έναν άλλο στόχο και ελπίζουν ότι θα τον πετύχουν μέχρι την ημέρα εκείνη: να σημάνει για το ιστορικό γεγονός η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν.

Στο διασημότερο ρολόι του κόσμου, ηλικίας 160 ετών, εδώ και δύο χρόνια γίνονται εργασίες συντήρησης που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν για άλλους 24 μήνες. Η καμπάνα έχει αποσυνδεθεί και δεν χτυπά τις ώρες. Σημαίνει μόνο για σημαντικά γεγονότα, όπως την Πρωτοχρονιά ή για ιστορικούς εορτασμούς.

Βουλευτές έχουν συντάξει μια πρόταση με την οποία ζητούν να σημάνει η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν στις 23.00 (τοπική ώρα) της 31ης Ιανουαρίου 2020, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του συντηρητικού, ευρωσκεπτικιστή βουλευτή Μαρκ Φρανσουά. Την ώρα εκείνη θα γραφτεί το τέλος ενός θυελλώδους «γάμου» 47 ετών μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, η οποία για πρώτη φορά θα χάσει ένα μέλος της.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που διαχειριζόταν τον Πύργο Ελίζαμπεθ, στο Κοινοβούλιο του Γουεστμίνστερ, είχε αποφασίσει ότι η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν δεν θα χτυπούσε στις 29 Μαρτίου 2019, την ημερομηνία που είχε αρχικά οριστεί να γίνει το Brexit. Επικεφαλής της επιτροπής εκείνης ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Τζον Μπέρκοου, ο οποίος παραιτήθηκε τον Νοέμβριο και τη θέση του ανέλαβε στις αρχές Νοεμβρίου ο Εργατικός Λίντσεϊ Χόιλ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)