Ένα λογαριασμός, που ανάβει… φωτιές, προστίθεται στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού από αύριο, αυτός της θέρμανσης, καθώς την Τρίτη 15/10 αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρµανσης, µε την τιµή εκκίνησης να διαµορφώνεται στο 1,02 ευρώ το λίτρο, ενώ στην επαρχία οι καταναλωτές θα χρειαστεί να το πληρώσουν µέχρι και 10 λεπτά ακριβότερα το λίτρο.

Ακόμη και αν μόνο αμελητέο δεν είναι για την αποπληρωμή του, το επίδομα θέρμανσης, που θα δίνεται μάλιστα νωρίτερα από εφέτος, με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες, υπάρχουν κι άλλες ενέργειες στις οποίες μπορούμε να προβούμε, προκειμένου να μειώσουμε το κόστος της θέρμανσης αισθητά.

Πρόκειται για μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, οι οποίες ωστόσο μπορούν να κάνουν τη διαφορά, καθώς εξοικονομούμε ενέργεια και χρήματα.

Κύρια ανάμεσά τους ειδικά αν μένουμε σε ένα παλιό σπίτι προ του 1980 είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας μας (μέσω του προγράμματος εξοικονομώ, επισκευαστικού δανείου κ.ο.κ.), π.χ. με καλή θερμομόνωση σκεπής, πυλωτής, εξωτερικών σωληνώσεων και έξυπνων πορτο-παράθυρων, αλλά και συστήματα αντιστάθμισης για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του προσαγόμενου θερμού νερού στα καλοριφέρ και θερμοστάτες χώρου.

Ακόμη πιο σημαντική είναι η συντήρηση της εγκατάστασης θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα. Έτσι βελτιώνεται η απόδοση, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων και η ρύπανση της ατμόσφαιρας και ο εξοπλισμός έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Παράλληλα, καλό είναι να απομονώνουμε τους χώρους που δε χρησιμοποιούνται ρυθμίζοντας τον διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ.

Επίσης καλό είναι να εξαερώνουμε περιοδικά τα καλοριφέρ. Εννοείται πως απαγορεύεται να τα σκεπάζουμε. Αν μας φαίνονται αντιαισθητικά είναι προτιμότερο να δαπανήσουμε κάτι παραπάνω και να αγοράσουμε διακοσμητικά σώματα. Αλλιώς καίμε πετρέλαιο και δεν αφήνουμε τη ζέστη να διαχυθεί μέσα στο χώρο μας.

Αφήνουμε την ηλιακή ακτινοβολία να μπει μέσα στο σπίτι μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα βράδια ή όταν φυσάει πολύ κλείνουμε τα παντζούρια αλλά και τις κουρτίνες, μειώνοντας έτσι τη διαφυγή θερμότητας προς το περιβάλλον. Επίσης, είναι προτιμότερο να ανοίγουμε όλα τα παράθυρα μια φορά την ημέρα για να αερίζεται το σπίτι, παρά να έχουμε συνεχώς μια μικρή χαραμάδα ανοιχτή.

Εφόσον διαθέτουμε και τζάκι, κλείνουμε την πεταλούδα της καμινάδας του όταν δεν το χρησιμοποιούμε.

Ακόμη, πρέπει να αποφεύγουμε να κλείνουμε εντελώς την εγκατάσταση θέρμανσης κάθε φορά που φεύγουμε από το σπίτι για λίγο. Επίσης, όταν λειτουργεί η θέρμανση καλό είναι να μην υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα και πόρτες.

Δεν πρέπει η θερμοκρασία που επιλέγουμε για το χώρο, να υπερβαίνει τους 20 με 21 βαθμούς Κέλσιου. Υψηλότερη θερμοκρασία προκαλεί μάλλον δυσφορία παρά άνεση, και τεράστια διαφορά στη κατανάλωση καυσίμου.

Στις ώρες του ύπνου, η ιδανική θερμοκρασία του χώρου πρέπει να είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από αυτήν που διατηρούμε τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Η εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται με την επένδυση στην αναβάθμιση της οικίας μας, αλλά απαιτεί και υιοθέτηση συγκεκριμένων συνηθειών στην καθημερινότητά μας, εν ολίγοις… θέλει και τρόπο.