Το συριακό καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «πρέπει να απελευθερώσει Σύρους φυλακισμένους», που κρατούνται «αυθαίρετα» στη χώρα, δήλωσε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Κέλι Κραφτ, εκτιμώντας ότι ο αριθμός αυτός των κρατουμένων ανέρχεται σε 128.000.

«Σχεδόν 128.000 Σύροι κρατούνται αυθαίρετα. Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη και το καθεστώς Άσαντ πρέπει να τους απελευθερώσει», ανέφερε η αμερικανίδα διπλωμάτης στην μηνιαία συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον συριακό πόλεμο.

Ζήτησε επίσης να επιτραπεί σε διεθνείς παρατηρητές η πρόσβαση σε κέντρα κράτησης της Συρίας.

Από το ξέσπασμα του πολέμου το 2011, που έχει στοιχίσει περισσότερες από 370.000 ανθρώπινες ζωές, ο Σύρος πρόεδρος έχει προχωρήσει σε αρκετές αμνηστίες φυλακισμένων, μεταξύ των οποίων το 2014, το 2018 και την τελευταία στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν τόνισε ότι «η εξουδετέρωση των τρομοκρατών στην Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία) πρέπει να συνεχιστεί με τη μέγιστη προσοχή για τη ζωή και την ασφάλεια των αμάχων».

«Έχει φτάσει η στιγμή να ενθαρρύνουμε, να μην εμποδίσουμε την επιστροφή της Συρίας στην αραβική οικογένεια», δήλωσε ο Βερσίνιν.

Η Συρία αποβλήθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο το 2011. Το ζήτημα της επανένταξής της διχάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο τα κράτη μέλη του Συνδέσμου.

Στη συνάντηση όλα τα κράτη μέλη του ΣΑ χαιρέτισαν την πρόσφατη δημιουργία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μιας Συνταγματικής Επιτροπής μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης μετά από σχεδόν δύο χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκάιρ Πέντερσεν δήλωσε πως η συγκρότηση της Επιτροπής αυτής αντιπροσωπεύει την «πρώτη σημαντική πολιτική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από