Οι χειροποίητες, σπιτικές μαρμελάδες αποτελούν ιδανική επιλογή για ένα γλυκό ξύπνημα, καθώς έχουν σημαντική διατροφική αξία, χαρίζουν ενέργεια, είναι πλούσιες σε βιταμίνες και διατηρούν έντονα τη γεύση και το άρωμα των εποχικών φρούτων που θα χρησιμοποιήσετε. Ακολουθούν συνταγές για τέσσερις μαρμελάδες, ροδάκινο, φράουλα, βερίκοκα, και πορτοκάλια και λεμόνι, που θα απολαύσουν μικροί και μεγαλύτεροι!

Με ροδάκινο (ή νεκταρίνια ή γιαρμάδες)

Υλικά

5-6 ροδάκινα (ή νεκταρίνια ή γιαρμάδες), ώριμα

1/2 κούπα νερό (125-130ml)

ζάχαρη (ανάλογα με τον πολτό των φρούτων, ίση με τα ¾ της ποσότητάς του)

½ χυμό μισού ζουμερού λεμονιού

2-3 σωληνάκια βανίλιας ή 2-3 φύλλα αρμπαρόριζα ή λουίζα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό για να βράσουν. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν και να λιώνουν με την πίεση ενός πιρουνιού (γύρω στα 10-15 λεπτά). Αποσύρουμε από το μάτι και τα λιώνουμε με πιρούνι, με την κουτάλα του πουρέ ή με μπλέντερ. Μετράμε τον πολτό με μια κούπα προσεκτικά να μη μας ζεματίσει και τον αδειάζουμε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε ζάχαρη ίση με τα ¾ της ποσότητας του πολτού . Δηλαδή για κάθε 4 κούπες πολτό, 3 κούπες ζάχαρη. Προσθέτουμε και το αρωματικό που προτιμούμε και ξαναβράζουμε την μαρμελάδα μας μαζεύοντας τον αφρό που δημιουργείται στα τοιχώματα της κατσαρόλας με ένα κουτάλι προσέχοντας να μη παίρνουμε φρούτο και σιρόπι και βράζουμε τη μαρμελάδα μας μέχρι να δέσει, πάντα σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύοντας συνεχώς να μη πιάσει. Λίγο πριν προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Μόλις σταματήσει ο βρασμός την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα αν θέλουμε να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (που τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα). Αν θέλουμε να την καταναλώσουμε αμέσως, αρκεί να είναι τα βάζα μας καθαρά και απολύτως στεγνά.

Με φράουλες

500 γραμμάρια φρέσκες φράουλες

80 γρ. μέλι

100 γρ. νερό

20 γρ. σπόροι τσία

Εκτέλεση

Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τις στεγνώνουμε πολύ καλά. Βάζουμε τις φράουλες, το μέλι και το νερό σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και αφήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι φράουλες, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.Προσθέτουμε τους σπόρους τσία και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει. Όσο κρυώνει τόσο γίνεται παχύρρευστη η μαρμελάδα. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια στο ψυγείο για 1 μήνα.

Με βερίκοκα

1.200 γραμμάρια ώριμα βερίκοκα

30 γρ. νερό

ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 λοβός βανίλιας

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα βερίκοκα, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση το μείγμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το μείγμα για 5-10 λεπτά ώστε να μειωθούν τα υγρά της κατσαρόλας. Αφού μαλακώσουν τα βερίκοκα αφαιρούμε το καπάκι και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Κόβουμε κατά μήκος τη βανίλια και αφαιρούμε τα σπόρια της με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Ρίχνουμε τα σπόρια στην κατσαρόλα μαζί με τον λοβό και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα βερίκοκα και να μειωθούν τα υγρά της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα μέχρι να διαλυθούν τα βερίκοκα και να πάρουμε την υφή μαρμελάδας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η μαρμελάδα.

Με πορτοκάλια και λεμόνι

Υλικά

2 πορτοκάλια μεγάλα

1 λεμόνι μέτριο

250 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι

700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

500 γρ. νερό

3 σπόρους κάρδαμο

20 γραμμάρια τζίντζερ φρέσκο

Εκτέλεση

Κόβουμε σε 4 κομμάτια τα πορτοκάλια και το λεμόνι. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, τις γωνίες με τη χοντρή φλούδα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τις φέτες από τα πορτοκάλια και το λεμόνι, 1 λίτρο βραστό νερό και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση. Αφαιρούμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρούμε όλη την πικρή γεύση. Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά με τις φέτες, τον χυμό, τη ζάχαρη, το νερό, το τζίντζερ και το κάρδαμο. Βράζουμε 30 λεπτά μέχρι να πήξει η μαρμελάδα και αφαιρούμε από τη φωτιά. Όση ώρα κρυώνει θα πήζει περισσότερο. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο.

Μπορείτε να αυξομειώσετε τη ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε την μαρμελάδα σας ή να να χρησιμοποιήσετε και μια ανάλογη ποσότητα μαύρης ή καστανής ζάχαρης ή στέβια. Η αναλογία για τη στέβια είναι περίπου 1 κουταλάκι γλυκού (0,5 γρ.) στέβια λευκή προς 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρης (5 γρ.). Επίσης, 1 φλιτζάνι ζάχαρης (200 γρ.) αναλογεί με 13 κουταλιές σούπας στέβια λευκή (20γρ.).