Εκατοντάδες φαν του βρετανικού συγκροτήματος συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στα λονδρέζικα στούντιο ηχογράφησης της Abbey Road για την 50ή επέτειο της φωτογραφίας του συγκροτήματος που εικονογραφεί το εξώφυλλο του τελευταίου τους άλμπουμ, «Abbey Road», ένα από τα πιο διάσημα εξώφυλλα δίσκων στην ιστορία της μουσικής.

Η φωτογραφία δείχνει τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος να διασχίζουν μια διάβαση πεζών μπροστά από τα στούντιο Abbey Road. Ο Τζον Λένον ανοίγει το βήμα, ακολουθούμενος από τον Ρίνγκο Σταρ, τον ξυπόλητο Πολ Μακάρτνι και τον Τζορτζ Χάρισον.

Σήμερα, οι φανατικοί των «Σκαθαριών», ορισμένοι από αυτούς ντυμένοι Μπιτλς, πέρασαν με τη σειρά τους από τη διάβαση, ένα «ιερό» για τη Μαίρη Αν Λάφιν, 66 ετών, που ήρθε από τη Νέα Υόρκη ειδικά για την περίσταση.

«Είναι καταπληκτικό να βλέπεις όλους αυτούς τους ανθρώπους που τους αγαπούν, και να βλέπεις πόσο σημαντικοί ήταν για τον κόσμο», είπε. Την ιδέα είχε ο Μακάρτνι, ο οποίος είχε κάνει ένα αρχικό σχέδιο με τέσσερα ανθρωπάκια πάνω σε μια διάβαση πεζών. Η φωτογραφία τραβήχτηκε γύρω στις 11:35 στις 8 Αυγούστου του 1969 από τον Σκοτσέζο φωτογράφο Ίαν Μακμίλαν. Επελέγη αυτή η ώρα της ημέρας προκειμένου να αποφευχθούν οι φαν που ήξεραν ότι γενικά το συγκρότημα φθάνει στο στούντιο στα μέσα του απογεύματος για να ηχογραφήσει.

Ακουμπώντας σε ένα σκαμπό καταμεσής του δρόμου, όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί από έναν αστυνομικό, ο Μακμίλαν τράβηξε έξι στιγμιότυπα από τα οποία χρησιμοποιήθηκε μόνο το πέμπτο: εκείνο όπου τα τέσσερα «Σκαθάρια» περπατούν μαζί. Η συνολική διάρκεια της φωτογράφησης ήταν περίπου δέκα λεπτά.