Δέσμια της αμφιλεγόμενης πολιτικής της στο ζήτημα αντιμετώπισης των τούρκων πραξικοπηματιών ή άλλων ανεπιθύμητων από το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται ότι είναι η κυβέρνηση Τσίπρα, μετά κι από περίεργο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ» ότι εντόπισε στην Αγία Παρασκευή το «κρησφύγετο ηγετικού μέλους της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν»! Με επακόλουθες κατηγορίες από την τουρκική εφημερίδα ότι η Ελλάδα υποθάλπει «γκιουλενιστές». Το δημοσίευμα της εφημερίδας φαίνεται να έρχεται ως συνέχεια στις αναφορές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε πει ότι πραξικοπηματίες κρύβονται στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι οι τούρκοι δημοσιογράφοι που υπογράφουν αυτό το ρεπορτάζ είχαν συλληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ. τον περασμένο Φεβρουάριο έξω από κολέγιο στην Αγία Παρασκευή. Τότε μάλιστα υπήρχε διαρροή ότι πρόκειται για τούρκους ρεπόρτερ που υποτίθεται ότι έκαναν ένα απλό, σύνηθες ρεπορτάζ για τη ζωή στην Ελλάδα, τούρκων διπλωματών! Ομως από τότε οι ελληνικές αρχές, φαίνεται ότι γνώριζαν τι συνέβαινε και ποια ήταν η στόχευση του τουρκικού ΜΜΕ, ενώ μιλούσαν για μία ιδιαίτερα «λεπτή ιστορία».

Δέκα υποθέσεις

Πρόκειται ουσιαστικά για τη δέκατη περίπου περίεργη υπόθεση – την τελευταία τριετία – με τούρκους υπόπτους για συμμετοχή στο πραξικόπημα που φέρεται να κρύβονται στην Ελλάδα με γνώση ή μη των κυβερνητικών κι υπηρεσιακών παραγόντων.

Σε ένα παιχνίδι όπου φέρεται να συμμετέχουν με κάθε μυστικότητα η ΕΛ.ΑΣ κι η ΕΥΠ και το οποίο δημιουργεί προστριβές και «παρεξηγήσεις» με τη γειτονική χώρα. Σε ένα εντυπωσιακό παρασκήνιο όπου παραμένουν άγνωστες οι πολιτικές και διπλωματικές σκοπιμότητες. Με βασικό ερώτημα αν υπάρχει ενιαία κυβερνητική «γραμμή» ή επικρατεί σύγχυση λόγω και πιθανής εμπλοκής και των μυστικών υπηρεσιών.Αρχικά ήταν η περίπτωση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που εντοπίστηκαν την επομένη του πραξικοπήματος – στις 15 Ιουλίου 2016 – στον Εβρο που αποτέλεσαν την τελευταία τριετία πεδίο αντιπαραθέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Απομόνωση

Κι οι οποίοι παραμένουν υπό τον έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. σε απομονωμένο χώρο στην Αττική. Ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2017 η περίπτωση των δύο τούρκων νεαρών στρατιωτικών από ομάδα υποβρυχίων καταστροφών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στις 15 Φεβρουαρίου στον Εβρο κι οι οποίοι επίσης βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Χωρίς η υπόθεσή τους να έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα και όπως και η προηγούμενη των οκτώ Τουρκων και δεν υπήρχε σαφής «πίεση» για αυτούς από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ομως εκείνη η περίπτωση είχε άγνωστες προεκτάσεις, δείγμα ενός παρασκηνίου που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό γιατί οι δύο τούρκοι στρατιωτικοί είχαν εισέλθει στη χώρα μας, στις αρχές του 2017, με άλλους τρεις από την ίδια ομάδα καταδρομών που συμμετείχαν τον Ιούλιο του 2016 στην επίθεση κατά του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστολές κι άλλα έγγραφα, υπήρξε άμεση σύλληψη και μυστική παράδοση των τούρκων κομάντος στο καθεστώς Ερντογάν.

Οι χαμένοι Τούρκοι

Οι χαμένοι τούρκοι στρατιωτικοί βρέθηκαν ξαφνικά, τον Μάιο του 2017, επίσης στις φυλακές της Αδριανούπολης κι οδηγήθηκαν στο εδώλιο με άλλα περίπου 490 άτομα σε δίκη που πραγματοποιείται στην Αγκυρα για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Μάλιστα οι συγγενείς τους είχαν παρουσιάσει μέσω ελλήνων δικηγόρων σαφή στοιχεία που έδειχναν ότι είχαν έλθει στη χώρα μας κι επαναπροωθήθηκαν υπό άγνωστες συνθήκες στην Τουρκία πιθανόν με τη συμμετοχή ελλήνων αστυνομικών ή πρακτόρων της ΕΥΠ.

Ακόμη υπήρχαν διαρροές ότι στη χώρα μας έχουν δώσει «παρών» και ύστερα αναχώρησαν για το εξωτερικό ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της τουρκικής αστυνομίας, τουλάχιστον τρεις στρατηγοί ξηράς, όπως και ιδιώτης που φέρεται ότι είχε συγγένεια με τον τούρκο πρωθυπουργό, με θητεία σε τουρκικό υπουργείο και επαφή με διπλωμάτες. Πρόκειται για υποθέσεις που επίσης είχαν χειρισθεί με απόλυτη μυστικότητα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ στην Αθήνα αλλά και τη βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον την τελευταία διετία έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες – ακόμη και προ μερικών ημερών – όπως και καταθέσεις πολλών δικηγόρων στην Εισαγγελία Εφετών Θράκης για παράνομες επαναπροωθήσεις από τον Εβρο τούρκων στρατιωτικών και μεταναστών. Τότε μάλιστα είχε μνημονευθεί κι ο περίεργος ρόλος ενός μυστηριώδους τούρκου στρατιωτικού με έδρα χώρα της Βόρειας Ευρώπης, ο οποίος φαίνεται να κατευθύνει τούρκους υπόπτους για συμμετοχή στο πραξικόπημα που έρχονται στην Ελλάδα. Τώρα ο ρόλος αυτός αποδίδεται από τη «Σαμπάχ» στον τούρκο ιδιώτη που εντόπισαν στην Αγία Παρασκευή. Σε ένα ατέρμονο παρασκήνιο με άγνωστες προεκτάσεις κι επακόλουθα.