Ένα άριστα συντηρημένο ναυάγιο στα νερά γύρω από το βυθισμένο λιμάνι της αρχαίας πόλης Ηράκλειο ή Θώνις στην Αίγυπτο επιβεβαιώνει περίτρανα τους ισχυρισμούς του Ηροδότου για τα πλοία «Μπάρις».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Guardian η περιγραφή που έκανε ο Ηρόδοτος 2.469 χρόνια πριν ήταν απολύτως αληθινή καθώς τα αρχαιολογικά ευρήματα ταυτίζονται με το κείμενο του έλληνα ιστορικού.

Τον πέμπτο αιώνα ο Ηρόδοτος επισκέφθηκε την Αίγυπτο και έγραψε για τα ασυνήθιστα ποταμόπλοια στο Νείλο. Η περίπλοκη περιγραφή των «Μπάρις» δεν μπορούσε μέχρι σήμερα να επιβεβαιωθεί από τους επιστήμονες καθώς δεν είχε βρεθεί ποτέ τέτοιο σκάφος.

«Όταν ανακαλύψαμε το ναυάγιο αυτό, συνειδητοποιήσαμε ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο», λέει ο Δρ. Damian Robinson, διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος δημοσιεύει τα ευρήματα της ανασκαφής.

Σύμφωνα με τον Robinson ο έλληνας ιστορικός περιέγραψε τα σκάφη με εσωτερικά πλευρά, μια πληροφορία την οποία μέχρι σήμερα δεν μπορούσε κανείς να κατανοήσει. Η συγκεκριμένη δομή δεν έχει ποτέ παρατηρηθεί σε αρχαιολογικά ευρήματα αλλά σε αυτό το ναυάγιο επιβεβαιώνεται καθαρά η άποψη του Ηρόδοτου.

Το ναυάγιο του Ηρακλείου με μήκος έως 28 μέτρα, είναι ένα από τα πρώτα αρχαία αιγυπτιακά εμπορικά σκάφη που έχουν βρεθεί.