Μια ανεκτίμητη αρχειακή συλλογή, 169 σπάνιων περιηγητικών βιβλίων που δίνουν απάντηση στο ερώτημα “πώς είδαν την Ελλάδα, την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη πρωτοπόροι ταξιδιώτες και εξερευνητές τα τελευταία 500 χρόνια”, δημοπρατείται την Παρασκευή στην Αθήνα. Πρόκειται για έργα που εκτός από πηγές πολύτιμων πληροφοριών είναι ιδιαίτερα σπάνια καθώς έχουν διατεθεί προς πώληση ελάχιστες φορές κατά το παρελθόν ενώ ορισμένα απουσιάζουν ακόμα και από τους πληρέστερους καταλόγους αναφοράς που χρησιμοποιούνται διεθνώς, όπως οι κατάλογοι Blackmer ή Atabey.

Οι συγγραφείς τους- δυτικοί και Έλληνες διπλωμάτες, ιστοριοδίφες, κληρικοί, στρατιωτικοί, έμποροι, λόγιοι και τυχοδιώκτες- παρουσιάζουν στον δυτικό κόσμο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τους τόπους, τους πληθυσμούς και τις συνήθειες, τη διοικητική και την στρατιωτική τους οργάνωση καλύπτοντας μια περίοδο από την ρωμαϊκή εποχή μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάποιες από τις εκδόσεις περιλαμβάνουν χαρακτικά που απεικονίζουν για πρώτη φορά τοπία και σημαντικές πόλεις, οχυρώσεις, τοπικές φορεσιές και σκηνές της καθημερινής ζωής.”Για παράδειγμα στο συγκεντρωτικό έργο του Jacob Enderlin, του 1697, συναντάμε 69 σπάνιες αποτυπώσεις πόλεων και περιοχών του ελληνικού χώρου ανάμεσα στις οποίες η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, ο Βόλος, ο Μοριάς, το Ηράκλειο και πολλά νησιά του Ελληνικού Αρχιπελάγους”, λέει ο Σπύρος Τσιπίδης, επιμελητής της έκθεσης και υπέυθυνος για την δημοπρασία που θα πραγματοποιήσει ο Οίκος Καραμήτσος. “Ξεχωριστής σημασίας είναι και το συλλογικό έργο των Donado, Foscrini, Berengano, Rycaut, «Der Neu-eroffneten Ottomanischen Pforten….» του 1701, που τυπώνεται λίγο μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Κάρλοβιτς και παρουσιάζει τα συμβάντα του αυστροοθωμανικού πολέμου (1683-1697) σε 179 αναπαραστάσεις εξαιρετικής σπανιότητας, στις οποίες περιλαμβάνονται πολλές αναπαραστάσεις ελληνικών πόλεων όπως της Αθήνας, του Ναυπλίου, της Κορώνης, της Καλαμάτας, της Κορίνθου, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Χαλκίδας, της Ναυπάκτου και άλλων όπως και σπάνιοι χάρτες ελληνικών πόλεων”, συνεχίζει.

Η παλαιότερη έκδοση της δημοπρασίας τυπώθηκε το 1543 στο φημισμένο τυπογραφείο του Άλδου Μανούτιου στη Βενετία και έχει τιμή εκκίνησης 3.300 ευρώ ενώ μεγάλο μέρος των έργων ανάγεται στον 17ο και 18ο αιώνα και εστιάζει στην περιγραφή του σαγηνευτικού και ταυτόχρονα απειλητικού κόσμου της Οθωμανικής Ανατολής, μέρος της οποίας αποτελεί και η σημερινή Ελλάδα. Στην δημοπρασία περιλαμβάνονται και έργα Ελλήνων περιηγητών από τα οποία ξεχωρίζει αυτό του Ιωσήφ Γεωργειρήνη, Έλληνα λόγιου του 17ου αιώνα και Αρχιεπισκόπου Σάμου, ο οποίος είχε μια μυθιστορηματική ζωή.

Τα βιβλία του 19ου αιώνα που θα δημοπρατηθούν αφορούν την ίδια γεωγραφική περιοχή την οποία όμως αντιμετωπίζουν υπό το πρίσμα των νέων τεχνολογικών ανακαλύψεων, των συστηματικών επιστημονικών ερευνών και του έντονου ενδιαφέροντος για το μέλλον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του ελέγχου των εμπορικών δίαυλων της Ανατολής και την Ελληνική Επανάσταση. ”Σε αυτά οι περιοχές, τα μνημεία και οι άνθρωποι αποτυπώνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ παρέχονται σχετικά ακριβή στατιστικά στοιχεία. Για παράδειγμα το «La Turquie D’Asie, Geographie Administrative,Statistique Descriptive et Raisonnee de lAsie-Mineure» του Cuinet Vital είναι ένα πολύτιμο υλικό ακόμη και σήμερα για την ανθρωπογεωγραφία και οικονομία των διαφόρων βιλαετιών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας”, λέει ο κ. Τσιπίδης.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η ενότητα του 20ου αιώνα με την εμβληματική έκδοση των Charles Diehl, Tourneau M., Saladin H., “Les Monuments Chretiens de Salonique” του 1918 να ξεχωρίζει, καθώς παρουσιάζει με επιστημονική λεπτομέρεια τα άγνωστα τότε Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης που ξαναανακαλύπτονταν μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1913. “Το έργο αυτό περιέχει ανεκτίμητης αξίας πληροφορίες, καθώς προβάλλει πολλά μνημεία της πόλης -όπως ο ναός του Αγίου Δημητρίου- πριν την καταστροφή τους από την μεγάλη πυρκαγιά του 1917”, εξηγεί ο κ. Τσιπίδης. Η δημοπρασία θα λάβει χώρα στο Ξενοδοχείο Χίλτον την Παρασκευή 1η Μαρτίου στις έξι το απόγευμα ενώ όλα τα αντικείμενα θα είναι διαθέσιμα προς εξέταση μέχρι και αύριο στην οδό Πινδάρου 7 στο Κολωνάκι.