Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η συμφωνία μεταξύ του ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, στο πλαίσιο της προτεινόμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Εκτός από τα εγχώρια ΜΜΕ, την προσοχή τους στη συμφωνία μεταξύ Τσίπρα – Ιερώνυμου έστρεψαν και διεθνή μέσα ενημέρωσης, παραθέτοντας τα δικά τους σχόλια.

Η αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα έκανε ένα ριζοσπαστικό βήμα για να μεταμορφώσει τις σχέσεις του ελληνικού κράτους με την πανίσχυρη Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοινώνοντας ότι οι κληρικοί παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Στη μεγαλύτερη κίνηση μέχρι τώρα προς την κατεύθυνση της μετατροπής της χώρας των 11 εκατομμυρίων σε ένα πλήρως κοσμικό κράτος, αξιωματούχοι είπαν ότι ο δημόσιος τομέας δεν θα έχει πλέον οποιονδήποτε θρησκευτικό ρόλο», γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian, προσθέτοντας:

«Ο άθεος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι είναι αποφασισμένος να εξετάσει λεπτομερώς και να διορθώσει τις περίπλοκες σχέσεις του ελληνικού κράτους με την εκκλησία. Προοδευτικοί μιλούσαν εδώ και καιρό για την ανάγκη χωρισμού κράτους-εκκλησίας και η “ιστορική” συμφωνία τώρα θεωρείται σημαντικό βήμα για την επίτευξη και των δύο στόχων… Προηγούμενες προσπάθειες διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας έχουν σκοντάψει στον εγγενή κοινωνικό συντηρητισμό ενός έθνους, που έχει αναγνωρίσει το ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση της πίστης και της γλώσσας στα 400 χρόνια της Τουρκοκρατίας. Έστω κι αν λίγοι εκκλησιάζονται τακτικά τις Κυριακές, η Εκκλησία εξακολουθεί να θεωρείται κεντρικός πυλώνας της κοινωνίας».

«Οι Έλληνες κληρικοί δεν θα είναι στο εξής δημόσιοι υπάλληλοι», είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος στη βελγική εφημερίδα «De Standaard» η οποία χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα το κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι στην πράξη λίγα πράγματα θα αλλάξουν, από τη στιγμή που η Πολιτεία δεσμεύεται ότι θα επιδοτεί την Εκκλησία με ποσό ίσο με το μισθολογικό κόστος των κληρικών.

Εντούτοις παρατηρεί ότι η νέα ρύθμιση για τις σχέσεις Kράτους-Εκκλησίας έχει «μεγάλη συμβολική αξία» στο βαθμό που τόσο οι απλοί κληρικοί όσο και οι μητροπολίτες δεν θα λογίζονται πλέον ως δημόσιοι υπάλληλοι. Από την άλλη μεριά όμως επισημαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική μείωση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι η συμφωνία δημιουργεί δημοσιονομικά περιθώρια για 10.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια. Αντί δηλαδή για κληρικούς, το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να «στρατολογήσει» περισσότερους δασκάλους και γιατρούς, προσθέτει η εφημερίδα.

Σημειώνεται εξάλλου ότι ως αντάλλαγμα η Εκκλησία δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να αντιταχθεί σε μέτρα που ενισχύουν τη «θρησκευτική ουδετερότητα» του κράτους η οποία θα κατοχυρώνεται ρητά στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα. Επιπλέον, συμπληρώνει η εφημερίδα, θα συσταθεί ένα κοινό ταμείο διαχείρισης της αμφισβητούμενης εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ τα όποια κέρδη θα μοιράζονται εξίσου Κράτος/Εκκλησία. Επισημαίνεται εξάλλου ότι η ελληνική Εκκλησία είναι «πανταχού παρούσα» αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, από την υποχρεωτική προσευχή στα σχολεία και το μάθημα των θρησκευτικών που διδάσκεται επί δώδεκα συναπτά έτη, μέχρι τον θρησκευτικό όρκο και την παρουσία των θρησκευτικών εικόνων στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η συμφωνία με την Εκκλησία δεν πρόκειται να αντιβαίνει στις «ελληνικές παραδόσεις», γεγονός που σημαίνει ότι και στο νέο Σύνταγμα η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία θα μνημονεύεται ως η «επικρατούσα θρησκεία» στην Ελλάδα. Η εφημερίδα εν τέλει συμπεραίνει ότι η ελληνική Εκκλησία δεν πρόκειται να χάσει τόσο εύκολα το κύρος και την εξουσία που κατέχει στην Ελλάδα.

Tο ζήτημα έθιξε και το BBC το οποίο μετέδωσε τα εξής: «Η συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα, ώστε να γίνει η Ελλάδα γνήσια κοσμική χώρα, αλλά η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία θα παραμείνει πανταχού παρούσα σε διάφορες πτυχές του ελληνικού κράτους. Οι μαθητές στα σχολεία εξακολουθούν να αρχίζουν τη μέρα τους με προσευχή και να διδάσκονται Θρησκευτικά στα 12 χρόνια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Στα ελληνικά δικαστήρια κρέμονται εικόνες πάνω από την έδρα του δικαστή και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες έχουν ακόμη έντυπα που απαιτούν να γνωρίζουν το θρήσκευμα των πολιτών, αν και αυτό είναι θεωρητικά παράνομο. Ακόμη και σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, κάθε νέα ελληνική κυβέρνηση -περιλαμβανομένων και των δύο τελευταίων υπό τον ηγέτη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κάλεσαν την ιεραρχία στην τελετή ορκωμοσίας του υπουργικού συμβουλίου…. Αυτή η συμφωνία είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς προτού διαχωριστούν πλήρως Εκκλησία και κράτος στην Ελλάδα».