Μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι, οι εξελίξεις στην οικονομία πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Εμφανώς σοκαρισμένοι και οι δανειστές από τα γεγονότα στην Ελλάδα, κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν ανακινούν τα θέματα που σχετίζονται με την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του ΔΝΤ δεν αλλάζει. Αύριο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία, στην οποία ενσωματώνεται η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Στην έκθεσή του, το Ταμείο θα έχει γλυκάνει τη γλώσσα του σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως το 2032. Για το επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή μακροπρόθεσμα, εγείρονται σοβαρές ενστάσεις ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους, με το ΔΝΤ να πετάει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεσμεύονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αν εμφανιστεί ανάγκη.

Τα μηνύματα του ΔΝΤ

Μιας και αναφερόμαστε στο ΔΝΤ, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι απόψεις του θα παίζουν ρόλο και στην επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Θα βαραίνουν στις αξιολογήσεις που θα γίνονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο εισέρχεται η ελληνική οικονομία από τις 21 Αυγούστου. Στην έκθεσή του, το Ταμείο θα επισημαίνει ότι η αγορά εργασίας δεν αντέχει επιστροφή στο παρελθόν, θα βγάζει κόκκινη κάρτα στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα εκφράζει αντιρρήσεις στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Οσον αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων, θα επιμείνει στην ταχύτερη μείωσή τους, ενώ θα εκφράζει τον προβληματισμό του για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος λόγω της διπλής «νάρκης» της γήρανσης του πληθυσμού με τη μείωση του εργατικού δυναμικού, κλείνοντας κάθε παράθυρο στο ενδεχόμενο αναστολής των ψηφισμένων περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Στα χέρια του ΑΔΜΗΕ το καλώδιο Κρήτης – Αττικής

Μάλλον η ΡΑΕ φαίνεται να καταλήγει στις αποφάσεις της ως προς το πολυθρύλητο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Οπως πληροφορείται η στήλη, η Αρχή αναμένεται να αναθέσει απευθείας στον ΑΔΜΗΕ την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που προβλέπει τη διασύνδεση του νησιού με την Αττική μέσω υποθαλάσσιου διπλού καλωδίου ισχύος 700 MW. Ως γνωστόν, ο Διαχειριστής έχει εντάξει το έργο στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης των έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμώντας την ολοκλήρωσή του το 2022. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου κατόπιν και σχετικών αποφάσεων των Βρυξελλών ενέταξαν το συγκεκριμένο τμήμα στη μεγάλη διασύνδεση ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Ωστόσο ο φορέας αυτού του έργου, η κυπριακών συμφερόντων κοινοπραξία EuroAsia Interconnector, δεν τα βρήκε με τον ΑΔΜΗΕ για τη σύσταση κοινής εταιρείας που θα τρέξει όλο το πρότζεκτ.

Κι επειδή η Κρήτη από το 2020 θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης, η ΡΑΕ κλήθηκε να λάβει αποφάσεις. Μάλλον, λοιπόν, ο ΑΔΜΗΕ θα λάβει εντολή για την εκτέλεση του έργου και κατά πάσα πιθανότητα θα δεχθεί νέες πιέσεις για σύντμηση των χρονοδιαγραμμάτων…