Το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ από τις διεθνείς αγορές αναμένεται να αντλήσει ο Ομιλος ΟΤΕ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την έκδοση ομολόγου τετραετούς διάρκειας, την Τετάρτη. 

Η έκδοση υπερκαλύφτηκε περίπου 5 φορές, με το κουπόνι να διαμορφώνεται τελικά σε 2,375% ετησίως, το χαμηλότερο επιτόκιο ομολόγου που έχει εκδώσει ο Ομιλος ΟΤΕ μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο ΟΤΕ επιτυγχάνει την αναχρηματοδότηση με πολύ χαμηλά επιτόκια μέρους των μελλοντικών δανειακών του υποχρεώσεων, ενόψει και της δέσμευσής του για επενδύσεις σε οπτικές ίνες, δίκτυα νέας γενιάς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του.

Από την αρχή του 2018, ο ΟΤΕ έχει μειώσει το δανεισμό του κατά 0,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 83%, από 4,3 δισ. ευρώ το 2010 σε 0,7 δισ. ευρώ σήμερα.

«Η επιτυχής αυτή έκδοση είναι ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΟΤΕ», δήλωσε ο chief officer χρηματοοικονομικών θεμάτων του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μπάμπης Μαζαράκης και πρόσθεσε: «Η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το νέο ομόλογο και το επιτόκιο, το χαμηλότερο που έχει εκδώσει ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία, αποτελούν αναγνώριση και στήριξη της στρατηγικής μας».

Το νέο ομόλογο θα εκδοθεί από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ ΑΕ, στο πλαίσιο του υφισταμένου προγράμματος έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το ομόλογο θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου 2018.

Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν από κοινού ως Joint Bookrunners / Lead Managers οι τράπεζες Deutsche Bank και Morgan Stanley και ως Co–Managers οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς.