Η ιστορία του πρώην προπονητή της Εθνικής Ισπανίας Γιουλέν Λοπετέγκι, που απολύθηκε μία μέρα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ γιατί έγινε γνωστό ότι συμφώνησε με τη Ρεάλ Μαδρίτης, μου θύμισε την απόλυση κάποτε του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου, λίγες μέρες προτού ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του μπάσκετ του 1994 στο Τορόντο –σας το έγραψα χθες. Χθες ο Πικέ, ένας από τους παίκτες της Εθνικής Ισπανίας που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μείνει στην ομάδα ο βάσκος κόουτς, έγραψε στο Instagram ότι αυτή η ιστορία του θυμίζει κάτι που είχε γίνει στην πανεπιστημιακή αμερικάνικη ομάδα του Μίσιγκαν το 1989. Προφανώς ο Καταλανός δεν γνώριζε την ιστορία της απόλυσης του «κόουτς Κ» και σίγουρα δεν ξέρει και το πώς ολοκλήρωσε κάποτε τη σχέση του με την Εθνική Ελλάδας ο ρουμάνος προπονητής Ανχελ Ιορντανέσκου που απολύθηκε για ανάλογο λόγο.

Αλληλούια

Ο Ιορντανέσκου είχε αναλάβει την Εθνική μας εν μέσω πολλών αλληλούια το 1998, μετά τον μακαρίτη τον Κώστα Πολυχρονίου. Είχε παίξει ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, (στον ΟΦΗ…), και είχε υπάρξει επιτυχημένος προπονητής της Στεάουα και της Εθνικής Ρουμανίας. Η πρόσληψή του έμοιαζε μια καλή επιλογή. Ομως ο Ρουμάνος είχε ένα προβληματάκι: αγαπούσε το χρήμα όσο το ποδόσφαιρο και σύντομα άρχισε να μιλάει και με ελληνικές ομάδες για να δουλέψει και σε αυτές έχοντας την Εθνική ως δεύτερη δουλειά. Η είδηση ότι ήταν έτοιμος να συμφωνήσει με την ΑΕΚ (καλή ώρα όπως ο Λοπετέγκι με τη Ρεάλ…) έκανε την ΕΠΟ ν’ αγανακτήσει και ο Ρουμάνος απολύθηκε. Αυτή είναι η μια όψη της ιστορίας, γιατί πάντα υπάρχει κι άλλη.

Γυμνάσια

Στην πραγματικότητα στην ΕΠΟ τον Ιορντανέσκου είχαν αποφασίσει να τον διώξουν γιατί δεν είχαν χρήματα να τον πληρώσουν. Του κάνανε διάφορα γυμνάσια –π.χ δεν του πλήρωναν το ενοίκιο του σπιτιού και τον έβαζαν να τσακώνεται με τον σπιτονοικοκύρη. Του χρέωναν απειθαρχία στα αποδυτήρια της Εθνικής –είχε βοηθήσει για αυτό κι ένας καβγάς του Ντέμη Νικολαΐδη με τον Γρηγόρη Γεωργάτο για το ποιος θα φοράει τη φανέλα με το 11. Οταν έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της ΑΕΚ, το χρησιμοποίησαν και του κατήγγειλαν τη σύμβαση για να πάρουν τον οικονομικότερο και φίλο όλων Βασίλη Δανιήλ. Ο Ιορντανέσκου δεν πήγε ποτέ στην ΑΕΚ διότι, όπως σας είπα, η αγάπη του ήταν τα δολάρια. Υπέγραψε στην Αλ Αχλί κάνοντας πραγματικότητα το όνειρό του να δουλέψει στη Σαουδική Αραβία –λέμε τώρα.

Τορόντο

Τα κρούσματα απειθαρχίας των παικτών ήταν και ο λόγος που είχε απολυθεί ο Κιουμουρτζόγλου στον δρόμο για το Τορόντο: σε όλες αυτές τις ιστορίες η αλήθεια μαθαίνεται πολύ αργότερα. Το ίδιο –θα με θυμηθείτε –θα συμβεί και στην περίπτωση του Λοπετέγκι που αποκλείεται να απολύθηκε γιατί συμφώνησε με τη Ρεάλ: κάτι άλλο θα έχει συμβεί. Ο Βάσκος, επειδή είναι ένας από τους λίγους που ως τερματοφύλακας έχει αγωνιστεί και στη Ρεάλ και στην Μπαρτσελόνα, τα είχε καλά με όλους στην Εθνική Ισπανίας –είχε άλλωστε τους παίκτες αυτούς στα χέρια του και ως προπονητής της ομάδας Νέων και Ελπίδων. Αλλά οι καλές σχέσεις με τους παίκτες δεν εγγυώνται και καλές σχέσεις με τους παράγοντες: για κάποιους λόγους, που θα μάθουμε προσεχώς, η ισπανική ομοσπονδία έψαχνε αφορμή για διαζύγιο.

Διαζύγιο

Οπως αφορμή για διαζύγιο με την ΑΕΚ ψάχνει κι ο Ογκιεν Βράνιες. Ο βόσνιος αμυντικός από τον περασμένο Ιανουάριο μάλλον δεν σταμάτησε ποτέ να συζητά με την Αντερλεχτ –αλλιώς το ενδιαφέρον των Βέλγων να τον αποκτήσουν αμέσως μόλις ξεκίνησε η μεταγραφική περίοδος δεν έχει λογική. Η Αντερλεχτ τον περασμένο Ιανουάριο, που ήθελε τον Βράνιες, δεν απέκτησε κανέναν αμυντικό. Δεν πούλησε επίσης κανένα. Επιπλέον έχασε το πρωτάθλημα από την Μπριζ: πόσο πιθανό είναι να ξαναθυμήθηκε τον Βράνιες, αν στο μεταξύ είχε σταματήσει να μιλάει μαζί του; Προφανώς ή ο Βόσνιος πιέζει την ΑΕΚ να του κάνει αναπροσαρμογή στο συμβόλαιο ή έχει κρατήσει την επαφή με την Αντερλεχτ και της ζητάει να τελειώνει. Αν ισχύει το δεύτερο, δύσκολα η ΑΕΚ θα πάρει από τους Βέλγους τα χρήματα που θέλει. Η Αντερλεχτ δεν έχει απλά συμφωνήσει με τον παίκτη: όλα δείχνουν πως αυτός μετράει μέρες για να φύγει από δω και θα κάνει ό,τι μπορεί. Για ποιον λόγο λοιπόν οι Βέλγοι να βιαστούν και να πληρώσουν κιόλας;

Θυμίζει

Η ιστορία θυμίζει αρκετά την περσινή ανάλογη που είχε πρωταγωνιστή τον Ντιντάκ Βιλά που δεν ήθελε να μείνει στην ΑΕΚ, αλλά και εκείνη του Ζέκα, που πέρυσι το καλοκαίρι συζητούσε με τον ΠΑΟ την ανανέωση του συμβολαίου του και τελικά έφυγε για την Κοπεγχάγη. Η ΑΕΚ, παρά τις απειλές και τους καβγάδες, δεν κατάφερε να κρατήσει τον Ντιντάκ: στο τέλος πήρε κάποια χρήματα από την Εσπανιόλ, που ήθελε τον ποδοσφαιριστή –χρήματα για τα μέτρα της εποχής ελάχιστα. Ο ΠΑΟ τουλάχιστον πήρε από την Κοπεγχάγη για τον Ζέκα κοντά δύο ζεστά εκατομμύρια ευρώ.

Πάθημα

Η ΑΕΚ κάτι έμαθε από το πάθημα με τον Ντιντάκ κι απλά περιμένει μια ωραία πρόταση από τους Βέλγους για να δώσει τον Βράνιες, που μπορεί να δηλώνει πως μια χαρά τα περνάει στην Αθήνα, αλλά το μυαλό του το χει στις Βρυξέλλες μάλλον. Και ο Ντιντάκ και ο Ζέκα άλλωστε έφυγαν, μολονότι εδώ πέρασαν πολύ καλά. Πιθανότατα οι λόγοι να ήταν διαφορετικοί –ένας, όμως, κοινός υπάρχει: και οι δύο ήθελαν μεγαλύτερο συμβόλαιο και το βρήκαν. Ο Ζέκα αξίωνε κοντά ένα εκατομμύριο ευρώ από τον Παναθηναϊκό. Πολλοί είπαν ότι δεν αξίζει τόσα χρήματα: ο Πορτογάλος, όμως, τα βρήκε κι αφού υπάρχει αφεντικό που του τα πληρώνει, πάει να πει ότι η απαίτησή του ήταν λογική. Ο Ντιντάκ επίσης πήγε στην Ισπανία για διακοπές και δεν ξαναγύρισε γιατί βρήκε μια καινούργια δουλειά. Η ΑΕΚ απειλούσε ότι θα του κόψει την μπάλα, ζητούσε τρία εκατ. ευρώ από την Εσπανιόλ, που είχε ενδιαφερθεί για αυτόν, έλεγε ότι οι ρήτρες και τα ιδιωτικά συμφωνητικά μετράνε κ.τ.λ. Τελικά ο παίκτης έφυγε. Οταν ένας παίκτης θέλει να φύγει είναι πολύ δύσκολο να τον κρατήσεις. Σχεδόν απίθανο.

Απαγόρευση

Η ΑΕΚ περιμένει την Αντερλεχτ και ρίχνει και κομμάτι τις απαιτήσεις της πριν καν γίνει πρόταση: από τα 4 εκατ που ζητούσε προχθές, έπεσε στα 3,2 χθες. Μάλιστα κυκλοφορεί ότι θα βάλει όρο στην Αντερλεχτ την απαγόρευση της πώλησης του ποδοσφαιριστή σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα για την επόμενη τετραετία. Κι αν ο Βράνιες υπογράψει για έναν μόνο χρόνο; Κοίτα τι σκέφτηκα τώρα…