Η δικαστική περιπέτεια του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος μετρά ήδη στο ιστορικό του δύο απαλλακτικά βουλεύματα με τη σφραγίδα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και ισάριθμες αναιρέσεις από τον Αρειο Πάγο, δεν είναι η πρώτη φορά που περνά τα ελληνικά σύνορα.

«Η ιστορία αυτή έχει αναμφίβολα πολιτικό υπόστρωμα, ενώ για το ποινικό σκέλος δύο διαφορετικά δικαστικά συμβούλια, που έχουν κρίνει στην ουσία της την υπόθεση, έχουν καταλήξει ότι δεν στοιχειοθετείται εις βάρος του η αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης», όπως λένε πηγές που γνωρίζουν τη δικογραφία, αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί πως η δικογραφία αυτή κινείται πέραν του πεδίου της ποινικής Δικαιοσύνης. Εν αναμονή, λοιπόν, του τρίτου δικαστικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου με βούλευμά τους καλούνται για μία ακόμα φορά να κρίνουν επί της ουσίας την «υπόθεση Γεωργίου», οι προβολείς της δημοσιότητας και μάλιστα εκτός ελληνικών συνόρων στρέφονται ξανά στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» με ένα δημοσίευμα – ράπισμα, όπως το χαρακτηρίζουν νομικοί κύκλοι, επικαλούμενη ως ενδεικτική την περίπτωση του Ανδρέα Γεωργίου, αλλά και την πιο πρόσφατη που αφορά την υπόθεση της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας Novartis, επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η Ελλάδα είναι στο κράτος δικαίου και στη Δημόσια Διοίκηση.

Τέτοιου είδους υποθέσεις μάλιστα, με διάσταση πολιτική και όχι ποινική, όπως αναφέρουν οι «Financial Times», «κρατούν πίσω τη χώρα». Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, οι προαναφερόμενες μεταρρυθμίσεις, αν καταστεί εφικτό να επιτευχθούν, θεωρείται ότι θα αποτελέσουν την πιο φερέγγυα βάση για πρόοδο, δικαιοσύνη και εκσυγχρονισμό. Απαραίτητα δηλαδή «συστατικά» για τη λειτουργία του κράτους δικαίου.

ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ. Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Tony Barber, επικαλούμενος τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και την έρευνα για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα σε σχέση με την υπόθεση της Nοvartis, σημείωνε πως οι αμφιβολίες που δημιουργούνται για την αμεροληψία της Δικαιοσύνης κρατούν την Ελλάδα πίσω, στέλνοντας λάθος μηνύματα στο εξωτερικό. «Εντός και εκτός Ελλάδας, πολλοί εντοπίζουν το χέρι του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Novartis, η οποία μοιάζει να είναι κατασκευασμένη (…) με τα «στοιχεία» να προέρχονται από μυστηριώδεις ανώνυμους μάρτυρες» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάλυσή της η έγκριτη βρετανική εφημερίδα. «Δυστυχώς, οι υποθέσεις του Γεωργίου και της Novartis έχουν καταστροφικές συνέπειες, οι οποίες εκτείνονται πέραν της πολιτικής αρένας» τονίζει το δημοσίευμα και καταλήγει: «Για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη, προϋπόθεση είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αλλά οι ξένοι επενδυτές δεν πρόκειται να επενδύσουν στην Ελλάδα χωρίς αποτελεσματικό και δίκαιο δικαστικό σύστημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φάκελος για την υπόθεση της Novartis έχει επιστραφεί από τη Βουλή ήδη στην τακτική Δικαιοσύνη, και συγκεκριμένα στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, συνεπικουρούμενη από τους συναδέλφους της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, θα αξιολογήσουν πλέον επί της ουσίας το υλικό που έχουν συγκεντρώσει και όσα άλλα στοιχεία (απαντήσεις επί αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, απαντήσεις ελληνικών τραπεζών και άλλα) φτάσουν στα χέρια τους πριν προχωρήσουν στο επόμενο και καθοριστικό βήμα της έρευνάς τους, που θα είναι η άσκηση ποινικών διώξεων για όσα πρόσωπα προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Πάντως, στην υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου αναφέρονται οι «Financial Times» με αφορμή επιστολή που υπογράφουν δέκα πρώην στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Ulrich Baumgartner, Eduard Brau, Warren Coats, K. Burke Dillon, John Hicklin, John Karlik, Linda M. Koenig, Emmanuel van der Mensbgrugghe, Jon Shields, Onno Wijnholds).

Να αποσύρει τις κατηγορίες. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι υπογράφοντες, ενώ η Ελλάδα επιδιώκει να επιστρέψει στις αγορές, η κυβέρνησή της πρέπει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της Στατιστικής Αρχής και να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Γεωργίου. Τα πρώην στελέχη του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι ο Γεωργίου συμφώνησε να επιστρέψει στην Ελλάδα το 2010, αφού παραιτήθηκε από τη θέση του στο ΔΝΤ. Μαζί με τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ «καθάρισαν» τα στοιχεία, τα διορθωμένα στοιχεία ελέγχθηκαν από τη Eurostat και έγιναν αποδεκτά από την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ ως βάση για τα προγράμματα διάσωσης. Για επτά χρόνια, σημειώνουν στο κοινό κείμενό τους στους «Financial Times» τα πρώην στελέχη του ΔΝΤ, «ο Ανδρέας Γεωργίου διώκεται συνεχώς και σύρεται στα δικαστήρια από τους πολιτικούς του αντιπάλους, με αόριστες καταγγελίες ότι δήθεν φούσκωσε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009 για να δικαιολογηθεί. Αυτός ο εξευτελισμός αποτελεί μια προσωπική τραγωδία για έναν εξαιρετικά ικανό και αφοσιωμένο δημόσιο υπάλληλο που έχει παράσχει εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα του».