Εκεί που νόμιζαν στην Ευρώπη ότι τελειώνουν με το πρόβλημα Ελλάδα, τώρα έχουν να κάνουν με την Ιταλία. Τα ιταλικά σπρεντ τραβούν την ανηφόρα και ο φόβος των Βρυξελλών είναι ότι μια κρίση μπορεί να ξεσπάσει, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της Ελλάδας. Στην Κομισιόν αλλά και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους στον βαθμό που θα κλιμακωθεί η σύγκρουση. Και αυτές κάθε άλλο συντείνουν σε μία «χλιαρή» αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Οπως λένε παράγοντες που γνωρίζουν το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων, τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότερο κερδίζει πόντους η γερμανική γραμμή για περιορισμένες παρεμβάσεις στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Φοβούνται ότι οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε «κακό» προηγούμενο και θα άνοιγε την όρεξη των Ιταλών.

Προληπτική γραμμή στο τραπέζι

Το ιταλικό αδιέξοδο, πάντως, έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για μια προληπτική γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου. Το τελευταίο διάστημα ο ένας μετά τον άλλον οι θεσμοί έχουν εκφράσει την προτίμησή τους στην προληπτική γραμμή. Το ζήτημα, ωστόσο, όπως λένε αξιόπιστες πηγές των δανειστών, είναι να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και να θέλει να το ψηφίσει η Γερμανία. Οι ίδιοι προβλέπουν ότι τον επόμενο μήνα θα έχει φανεί προς τα πού θα πάνε τα πράγματα.

Το δίλημμα του Βερολίνου

Για το Βερολίνο το πρόβλημα, όπως εξηγούν όσοι γνωρίζουν, είναι το εξής: Αν το ΔΝΤ μπει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα κανένα πρόβλημα. Κάνουν και χωρίς την προληπτική γραμμή αφού τον ρόλο του αστυνόμου για την Ελλάδα θα τον παίζει το Ταμείο που διαθέτει και το know how. Αν όμως δεν μπει το ΔΝΤ η κατάσταση δυσκολεύει ιδιαίτερα. Και τότε η προληπτική γραμμή φαντάζει ελκυστική ακόμη και για το Βερολίνο παρότι θα απαιτούνταν η ψήφισή της από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Ετσι όμως που περιπλέκονται τα πράγματα ξέρετε τι φοβούνται στην κυβέρνηση; Οτι στο τέλος και το ΔΝΤ θα παραμείνει –που θα παραμείνει ούτως ή άλλως σε ρόλο παρατηρητή –και την προληπτική γραμμή δεν θα αποφύγουν. Ιδωμεν…

Χαμένοι στο… περιουσιολόγιο

Εχει εξελιχθεί σε γεφύρι της Αρτας. Κάθε χρόνο προαναγγέλλεται η ολοκλήρωση και η εφαρμογή του και κάθε χρόνο πάει όλο και πιο πέρα. Ο λόγος για το περίφημο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που συνεχώς ακούμε ότι θα αποτελέσει το μεγάλο όπλο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά ακόμα δεν το έχουμε δει. Εχει καταφέρει να μπερδέψει και την κυβέρνηση. Στο ολιστικό σχέδιο της επόμενης ημέρας αναφέρεται ότι θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2018, ενώ στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που είναι η αρμόδια για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020. Δηλαδή δύο χρόνια μετά. Οι συντάκτες του ολιστικού σχεδίου μάλλον δεν μπήκαν στο κόπο να ρωτήσουν στην ΑΑΔΕ πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το σχέδιο για το περιουσιολόγιο και έβαλαν την ημερομηνία που θα ήθελαν να είναι έτοιμο. Ποιος θα πέσει μέσα; H ΑΑΔΕ ή το υπουργείο Οικονομικών; Δεν χρειάζεται να έχει κανείς μαντικές ικανότητες για να το προβλέψει. Αν και πάλι μπορεί να πέσει έξω…
Καλά κρυμμένο μυστικό

Επτασφράγιστο μυστικό κρατάει η διοίκηση της ΔΕΗ την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της. Ο πρόεδρος της εταιρείας Μανόλης Παναγιωτάκης αρκείται στο να απαντά δημόσια, όταν τον ρωτάνε, πως «πάνε καλύτερα…». Εντούτοις το ακριβές ποσό των απλήρωτων λογαριασμών δεν το φανερώνει. Ανεπίσημες πληροφορίες θέλουν αυτό να έχει ανέβει στα 2,8 δισ. ευρώ και αν συνυπολογιστούν και τα διακανονισμένα χρέη τότε ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Οπότε τα πράγματα μάλλον δεν πάνε και τόσο καλά… Οπως και να ‘χει, σαφής εικόνα αναμένεται στις 7 Ιουνίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων…

Παραμένει στο τιμόνι.Και μιας κι ο λόγος για τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, όπως μαθαίνουμε, δεν αποκλείεται σε αυτή να ανανεωθεί και η θητεία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μανόλη Παναγιωτάκη. Είχε λήξει τον περασμένο Απρίλιο και πήρε παράταση μέχρι την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση. Πηγές θέλουν την κυβέρνηση να μην επιδιώκει την αλλαγή του και συνεπώς θα παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας.