Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό. Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για μυστική διπλωματία αποφάσισε να προχωρήσει στην ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί το Σάββατο στις 09:30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και στη συνέχεια οΠρωθυπουργός θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Οι ενημερώσεις θα αφορούν τα ονόματα που κατατίθενται προς συζήτηση με τα Σκόπια, τις απαιτήσεις της Ελλάδας για το erga omnes και το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία, είναι ονομασία Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση.

Σημειώνεται πως η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ).

Ο πρωθυπουργός θέλει να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για το όνομα, ενδεχομένως να επιδιώκει και την ψήφιση της σχετικής συμφωνίας όταν έρθει στη Βουλή, από 180 βουλευτές τουλάχιστον κι όχι με σχετική πλειοψηφία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα υπόλοιπα κόμματα δεν φαίνεται να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, αν και οι αποφάσεις θα ληφθούν μόνον εφόσον κλειδώσει η συμφωνία κι έχουν όλες τις λεπτομέρειες.

Το όνομα

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα ψηφίσουν κανένα όνομα με τον όρο «Μακεδονία».

Το όνομα είναι βεβαίως το βασικό ζητούμενο σε συνδυασμό με τις εξελίξεις γύρω από τη χρήση του έναντι όλων. Οπως όλα δείχνουν ακόμη και σ’ αυτό φαίνεται να υπάρχουν συγκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων και φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε ένα σημαντικό σημείο. Ότι δηλαδή θα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» σε κάθε περίπτωση.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση Νίμιτς περιελάμβανε πέντε ονόματα στα οποία λίγο – πολύ συμφωνούσαν οι δύο πλευρές ότι είναι η βάση συζήτησης.

Ηταν:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Από αυτά στην τελική ευθεία έμειναν μόνο δύο και συγκεκριμένα το Nova Makedonija και το Gorna Makedonija. Ένα δηλαδή με χρονικό προσδιορισμό κι ένα με γεωγραφικό.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι οι διπλωμάτες έχουν καταθέσει κι ένα ακόμη όνομα – έκπληξη που ενδεχομένως ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» υπάρχει και έκτη πρόταση. Δεν έχει διαρρεύσει ποια είναι αυτή η πρόταση, αλλά μάλλον ικανοποίησε τις δύο πλευρές και να γίνει αποδεκτό και από την αντιπολίτευση των δυο χωρών.

Σε κάθε περίπτωση ο όρος «Μακεδονία» θα υπάρχει και μένει να φανεί ποιος θα είναι ο προσδιορισμός του. Ωστόσο, από τις χθεσινές συζητήσεις στη Σόφια έδαφος κέρδιζε το «Νέα Μακεδονία», κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και από άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Και μάλλον αυτή είναι και η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, ίσως όχι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν σε καμιά περίπτωση τον όρο «Μακεδονία».